Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Paslanmaz çelik mıknatıs "tutabilir".Özellikle 400 serisi çelikler nikel içerikleri olmadığından hassas manyetik özellik gösterirler (feritik karakter).Buna karşın 300 serileri ise soğuk işleme, yüzey işleme(kumlama) gibi fiziksel değişim ve gerilimlere maruz kaldıklarında mıknatıslanma özelliği gösterebilirler.
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
Demir etrafında yapılanan nikel, krom,magnezyum ve nitrojen içeren paslanmaz çelik alaşımlarından oluşurlar. Soğuma işlemi sırasında faz değişimine uğramazlar ve bundan dolayı sertleşmezler. Bu çelik türünün en önemli özelliği diğer çelik türlerinin aksine manyetik özelliğe sahip olmamasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Östenitik Paslanmaz Çelik dediğimiz türde manyetik özellik bulunmaz bu nedenle mıknatıs bu tür çeliği çekmez. Yani özetle mıknatıs 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliği çekmez. Ancak Ferritik Paslanmaz Çelik manyetik özelliği taşır. Bu yüzden ferrit özellik gösteren çeliği mıknatıs çeker.
Paslanmaz çelik mıknatıs “tutabilir”. Özellikle 400 serisi çelikler nikel içerikleri olmadığından hassas manyetik özellik gösterirler(feritik karakter).
Altın ve çelik ürünler yapıları gereği kararma yapmaz. Farklı ham maddelerden üretilen takılarınızda kullanıma bağlı renk değişimleri olabilir.
Paslanma ile beraber yüzeyde oluşan pas katmanları zamanla malzemenin o bölgesini zayıflatır ve hatta paslı bölgelerde kırılmalar ve dökülmeler meydana gelir.
Öncelikle, çelik takıların kararması nadiren görülen bir sorundur. Çünkü çelik, paslanmaz ve dayanıklı bir malzemedir. Ancak, bazı çelik takılar, özellikle düşük kaliteli olanlar, zamanla kararmaya eğilimli olabilirler.
430 kalite paslanmaz çelik malzemeler nikel içermediği için malzemeyi mıknatıs çeker. Bu paslanmaz çelik kalitesi ısıl işlem görmez ve 431 kaliteyle isim benzerliği sebebiyle sıklıkla karıştırılabilmektedir.
Paslanmaz çeliklerin manyetik özelliğe sahip olması paslanmaz çeliğin içinde kullanılan elementlerle alakalıdır. Örneğin; içerisinde nikel bulunduran paslanmaz çelik grupları manyetik özellik göstermezler.
X20Cr13 olarak da adlandırılan 420 kalite, martenzitik paslanmaz çelikler grubuna girer. Normal şartlarda ortalama bir korozyon direncine sahiptir ve aşırı korozif ortamlarda kullanıma uygun değildir. Bu kalite malzemeler nikel içermediğinden mıknatıs tutar.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Birçok paslanmaz manyetik özelliğe sahip olsa da 304 kalite paslanmaz içerisinde daha az elektriksel bileşen içerdiğinden manyetik özelliğe sahip değildir. Bu özelliği onu diğerlerinden ayıran önemli bir tarafıdır.
Stainless Steel malzemesi oksitlenmeye ve kararmaya karşı dayanıklı bir malzemedir. Dolayısıyla takılar günlük kullanıma uygun olan dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü takılar olarak uzun seneler kullanılır.
Gümüş takıların en büyük dezavantajlarından biri kararmalarıdır. Bir gümüş yüzüğe ne denli özenle bakılırsa bakılsın zamanla kararmasını engellemek oldukça zor hatta imkânsızdır, oysaki çelik kararmaz ve bu da çelik yüzüklerin tercih edilmesinde önemli rol oynayan etkenlerden biridir.
Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş boru, ısı eşanjörü ve pompa, içinden geçen suda bulunan "Cl¯" iyonu sebebi ile korozyona uğrar. Sudaki "Cl¯" iyonu miktarı, suyun pH derecesi, suyun sıcaklığı ve basıncı paslanmaz çeliğin korozyonunu etkiler.
Sirke paslanmaz çelik ürünleri temizlemek için yaygın olarak kullanılır. Ürünü sirke içine batırıp 10-15 dakika bekletin, ardından her zamanki gibi deterjanla yıkayın. Sirke alternatif olarak, limon suyu da kullanılabilir. Bir bardak su için bir çorba kaşığı limon suyu gerekir.
Isıl İşlemi yanlıştır, sıcaklığı yanlış tutulmuştur, süresi hatalıdır vs. Bu durumda paslanmaz çeliğin karardığı durumlar gözlenir. Bu paslanma veya tepkimeye giren malzemenin özellik yitirmesidir.
İster tuzlu deniz suyunda ister klorlu havuz suyunda kararma yapmaz çelik takı, uzun süre boyunca kendi özelliğini koruyabilecek kadar kaliteli bir takı çeşididir. Çelik takılar suda kararmama özelliğine ek olarak kırılmalara karşı da oldukça dayanıklıdır.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
316L Paslanmaz Çelik Kolye
Asla kararmaz, paslanmaz, yıpranmaz uzun süreli kullanıma uygundur. Unutulmaması gerekir ki kolyeler insanların görünümü için en çok tercih ettiği takı türlerinden birisidir.
Çeliğin bu kadar kolay paslanmasının temel sebebi havada bulunan oksijendir ve bu olay tamamıyla çeliğin kimyasıyla alakalıdır. Sadece çelik değil, benzer ürünlerde paslanır. Çelikle beraber paslanan ürün türleri; Alüminyum, metal kutu, prinç, bronz gibi ürünlerde paslanır.
310, 310 S ve 310 H olmak üzere farklı isimlerle anılan bu çeliklerin birbirleri arasındaki fark içeriklerindeki karbon oranıdır. 310 paslanmaz çelik karbon oranı %0.25'in altında, 310 S paslanmaz çelik karbon oranı %0.08'in altında ve 310 H paslanmaz çelik karbon oranı %0.04 ile %0.1 arasındadır.
Mıknatısta Çelik Özelliği
Çelik metaryelinin oluşumu içerisinde yer almakta olan demir birleşeni çeliği'de mıknatısın ilgi alanı içerisine sokmaktadır. Bu nedenle akıllarda soru işareti olarak kalan mıknatıs çeliği çeker mi sorusu evet çeker şeklinde yanıt bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri