Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Arapça'da "duyuru, ilan, çağrı" anlamlarına gelen "adhan" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir.
Ezan bitince şu duayı da okuyunuz. "buyurulmuştur: "Allahümme rabbe ha zihid-davetit-tammeti ves-salatil-kaimeti ati Muhammedenil-vesilete vel fadilete ved-dereceter-refiate veb'ashü mekamen mahmüdenil-lezi ve'adtehü inneke la tuhlifül-miad. La havle vela kuvvete illa billahil'aliyyil'azim".
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadîs-i şerîflerinde: "Ezan nidâsını işittiğinizde, siz de müezzinin söylediklerini söyleyiniz." buyurmuşlardır. Bu itibarla: "Eşhedü en lâ ilâhe illâllah" şehadeti işitilince, "Ve ene eşhedü en lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh, ve enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh.
İlgili 25 soru bulundu
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
AZİZ; Allah'ın sıfatı olarak üstün, güçlü, kuvvetli, galip, aciz olmayan, şerefli, kahhar ve melik demektir. CELİL; Ulu, kuvvetli, kudretli, yüce olan demektir. Allah'a yakışan bütün kemalatı içerirler, onun için Allah'la kullanılırlar.
Ezan şu sözlerden oluşur: “Allāhü ekber” (Allah en büyüktür [dört defa]); “Eşhedü en lâ ilâhe illallah” (Allah'tan başka tanrı olmadığına şehâdet ederim [iki defa]); “Eşhedü enne Muhammeden resûlullah” (Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehâdet ederim [iki defa]); “Hayye ale's-salâh” (haydi namaza [iki defa]); “ ...
Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir. Bunun yerine celle şânuhû (şanı yüce olan) veya celle ve alâ (azametli ve yüce olan) ifadeleri de kullanılmaktadır.
Şefaat ya rasulallah demek şirk değildir. Dünya hayatında iken efendimizi görse ey Allah'ın Rasulü bana şefaat dese ittifakla şirk koşmuş olmaz ahirette şefaati inkar eden kafirdir. Ayetle sabittir çünkü.
Ezan duyulduğunda genel olarak Aziz Allah denmektedir. Bu söylem "Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir" anlamına gelmektedir. Ezan okunduğunda bu sözün söylenmesine dair kaynaklarda bilgi olmasa da Allah'ı zikir etmenin bir sakıncası bulunmamaktadır.
Arapça okunuşu: "Allâhümme Rabbe hâzihi'd-da'veti't-tâmmeh, ve's-salâti'l-kâimeh, âti Muhammedeni'l-vesîlete ve'l-fadîlete, ved-dereceter-refîate. veb'ashü makâmem-mahmûdeni'l-lezî va'adteh.
Ezanı işittiğimizde Hz. Peygamber'in öğrettiği şekilde, tekrar etmeliyiz. 'Hayye ale's-salâh' ve 'Hayye ale'l-felâh' denildiğinde ise 'Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh' demeli ve müezzinin söylediği son tekbir ve kelime-i tevhide de icabette bulunmalıyız.
Peygamber (asm)'in müezzinleri kıbleye yönelerek ezan okurlardı. Ezanda Allah'a karşı yakarış ve münacat vardır. Böyle bir durumda kıbleye dönülür. "Hayye alessalah" derken yüzü sağa ve "Hayye alel felah" derken yüzü sola çevirmek müstehaptır.
Sadece dilde kalmamış, dudaklarından eksik olmayan duâlarını, davet edilen yere icabetle de pekiştirmiştir. Gerçek manâda ezana saygı ve davete icabet de ancak budur. Evet; ezan okunurken, kainatta en büyük hakikat konuşurken, herkes susmalı, her şey durmalı, herkes ve her şey tekbir ve şehadetlerle dolmalıdır.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur.
l Sen isteyen insan, başvurduğun kapı ise Allah'ın kapısı. O halde o kapıya bir şey istemek için başvurduğunda önce bütün övgünü, hamdini, senanı O'na yönelt. Yönelt ki başvurun, “İlk defa sana işim düşüyor” ya da “Senden ilk defa bir şey istiyorum” anlamına gelmesin. Çünkü zaten her şeyini O'na borçlusun.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Şayet memleketinizde müezzinler saat ve takvim değil de fecrin doğuşuna itimat ediyorlarsa ezan okunduğunda cinsel ilişkiyi hemen kesmek gerekir. Kesmediği takdirde orucu bozulur kaza ve kefaret gerekir. Şayet cinsel ilişkiyi keser vajina dışında boşalma olsa bile orucu bozulur ve kaza gerekir.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Bilal e (ra): İki parmağını kulaklarına koy, bu sesin için daha yüksek (olacak) tır buyurmuş. Bu nedenle ezan okurken şehadet parmaklarının uçlarını kulak deliklerine koymak sünnet olmuştur. Gerçekten parmak uçlarıyla kulak deliklerinin tıkanması aynı tonda çıkarılan sesin biraz daha yükselmesini sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri