Çarkıfelek meyvesi; C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini, Kalsiyum, Fosfor ve Protein zenginidir. Harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı maddeleri içerir.
Passiflora edulis, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin en yaygın olan türüdür. "Maruçya" olarak da adlandırılmaktadır. Çarkıfelek adıyla bilinen meyveleri insanlarca tüketildiği için tropik bölgelerde ziraati yapılır.
Dünyada “Passion Fruit” olarak bilinen, bilimsel adı “Passiflora Edulis” olan “Tutku Meyvesi” veya bizdeki adıyla “Çarkıfelek” egzotik bir meyvedir. Anayurdu Amerika kıtasıdır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar çeşidi vardır. Ağırlıklı olarak Kolombiya, Brezilya, Arjantin gibi tropik bölgelerde yetişir.
Bu meyveyi daha önce yemeyenler meyvenin tadını merak etmektedir. Çarkıfelek meyvesinin jöleli kısmında bulunan çekirdekler ağızda çıtır bir tat bırakır. Tadı ise çok şekerli değil; biraz ekşidir.
İlgili 43 soru bulundu
Lif bakımından zengin, cinsel gücü artırıcı özelliği bulunuyor. Stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlara faydalı, mutluluk hissini artırıyor. Antioksidan görevi görüyor, kilo vermeye yardımcı oluyor.
İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum değeri sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik gelişimine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kilo vermeye destek olur.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Panik atağa iyi gelir. Menopoz dönemindeki sıkıntıları azaltır. A,B1,B2,B5,C vitamini açısından zengindir. Fosfor, kalsiyum, demir bakımından harika bir kaynaktır.
Tüm dünyaya Malay Yarımadası'ndan satışı gerçekleştirilir. Her geçen gün popülerliği artan bu meyve, son yıllarda ülkemizde de (Antalya ve civarında) yetiştirilmeye başlandı.
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Neofit bitki.
Çarkıfelek Meyvesi Türkiye'de Yetişiyor Mu? Türkiye sınırları içerisinde sadece sıcak iklime sahip olan Akdeniz bölgesinde Antalya ilinde görülür.
Çoğunlukla Güney Afrika, Güney v e Kuzey Amerika, Asya, Avrupa, Avusturalya ve Brezilya'da yetişir. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmayan meyve, soğuğa dayanıklı değildir.
ÇARKIFELEK MEYVESİ NASIL YENİR? Kabuğu mor ve buruşuk olanları tercih edilip ortadan ikiye kesip içi kaşık yardımıyla çıkarılır. Kabuğundan ayırarak yenen meyvenin tohumları ve suyu yenilebilir. Meyve suyu olarak tüketilebilir.
Kabuğu sert olsa da kolay kırılabilen bir meyve olan granadilla, kabukları soyularak tüketilir. Kabukları soyulduktan sonra sarı ve siyah olan, jöleye benzer çekirdekleri yenilir. Bu çekirdeklerin hafif tatlı-ekşi bir tadı vardır.
Tatlı bir ürün olan Passion Fruit bitkisinin 500'den fazla türü ve rengi vardır. Ayrıca, ürünün sarı ve mor renk çeşitleri vardır. Meyve, oldukça yüksek miktarda vitamin ve mineral içerir.
Yan etkisi olmazsa bir uzmanlar genellikle 2 tane tüketilmesini ya da suyunun bir bardak içilmesini tavsiye eder. ÇARKIFELEK (PASSİFLORA) MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Tropikal bir meyve olan çarkıfelek meyvesinin bir diğer adıyla passion fruit olarak bilinir. En büyük özelliği uykusuzluk, depresyon ve stres sorunu yaşayanlarda tedavi amaçlı kullanılır.
Ejder meyvesi, Meksika ve Orta Amerika'ya özgü tropikal bir meyvedir. Tadı kivi ve armut karışımı gibidir. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut gibi birçok isimle anılır.
Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan pepinonun ana vatanı Peru'dur. Son yıllarda ülkemizde de üretilmeye ve tüketilmeye başlanan pepino meyvesi, hem görünümü, hem de lezzetiyle kavuna benzer. Sağlık için çok faydalı olan pepino meyvesi, tatlı yapımında kullanılır. Peki, pepino nasıl yenir?
Hünnap meyvesi, büyükçe bir zeytin ebatında, içerisinde çekirdeği de olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaşma sürecine paralel olarak yeşil rengi mora doğru değişir. Siyaha dönmesinin ardından buruşarak hurmayı andıran bir görüntüye kavuşur. Bahçelerde yetiştirildiği gibi doğada da bulunur.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir.
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
Ejder meyveleri yüksek lif içeriğine sahiptir, bu da bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırır, peristaltik hareketi uyarır ve sindirim sularının salınmasını indükler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri