Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir.
Çizik Giderme (Pasta) Uygulaması Çok Sık Yapılmamalıdır
Pasta çizik giderici ürünler, vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Bu incelme her ne kadar mikron (milimetrenin binde biri) seviyelerinde gerçekleşse de yine de çok sık yapılmamasında fayda vardır.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Pasta işlemi sırasında boyanın üst tabakası inceltilir ve deformasyonlar giderilir. Ayrıca çiziklerin kapatılması da mümkün hale gelir. Pasta cilanın ikinci aşaması olan cila ise otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar.
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir. Böylelikle etrafındaki boyanın derinliği belli düzeyde eşitlenmiş olur.
İlgili 39 soru bulundu
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Pasta Cila Çizik Giderir mi? Pasta cila ile aracınızdaki çizikleri yok etmeniz mümkündür. Fakat bu işlem çiziğin boyutuna, derinliğine ve hangi bölgede olduğuna göre değişkenlik gösterir. Genellikle daha derin olan çizikler için pasta ciladan önce zımpara kullanılması gerekir.
Pasta işlemi aracınızın boyasını sökerken cila ise boya kaplayan işlemdir. Yeniden ' Pasta cila araca zarar verir mi? ' sorusuna döndüğümüzde bu uygulama bilirkişi tarafından ve özenle yapıldığında araca zarar vermez hatta daha iyi bir görsel oluşturan yenileyici bir uygulama olarak görülebilir.
Pasta ciladan sonra yağmur zarar vermez.
Aynı şekilde çizik giderme pastadan sonra cilaya geçerken de kaportanın kuru olması işlem performansını arttıracaktır. Kuru bir ortamda pasta cila yapıldıktan sonra aracın yıkanması veya yağmur altında ıslanmasının da herhangi bir zararı yoktur.
Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Pasta cila ayda bir kere veya yılda iki kez yapılır gibi kesin rakamlarla verilen bilgiler doğru değildir. Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
2022 yılında 500 TL – 2500 TL aralığında olan pasta cila fiyatları, 2023 yılı itibariyle ise ortalama 1000 TL ile 5000 TL aralığındadır.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir. Bu yüzden sorunun daha doğru versiyonu: “Pasta verniği kaç mikron inceltir” şeklinde olmalıdır.
Aşındırıcı oto pastaları ile yapılan uygulamalar vernik tabakasında mikron boyutlarında da olsa incelmeye sebep olduğu için çoğu kullanıcı pasta cila sonrasında arabanın boyalı çıkacağı gibi bir düşünceye sahiptir. Halbuki doğru ürün ve tekniklerle yapılan pasta cila arabayı boyalı göstermez.
Arabanıza yaptığınız pasta ve cila işlemleri sonucu aracınızın üzerinde bir koruma kalkanı oluşur. Söz konusu koruma kalkanı sayesinde, Güneş yanığı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Pasta çizikleri gidermek için yapılır. Eğer çizik yoksa pasta işlemi yapılmadan araca sadece cila yapılır. Pasta uygulaması vernik yüzeyinde bulunan çizikleri gidermek için yapılır.
Pasta Cila ile Boya Koruması Arasında Ne Fark Var? Pasta cila işleminde boya önce aşındırılır, sonra parlatılır. Ancak boya koruma işlemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Boya koruma işlemi, boya tabakasının üst kısmına uygulanır.
Kaportacılar da pasta cila yapabilir. Önemli olan işlemi yapan uzmanın bu konudaki bilgisi, yeteneği ve tecrübesidir. Sanayilerde bulunan oto boyacıları ve oto kaportacıları, tadilat ve boyama sonrasında sürecin gereği olarak pasta cila uygulaması yaparlar.
Boyayı incelterek oluşmuş hafif çizikleri ve lekeleri kapatabilir. Ancak pasta aynı zamanda aracın boya rengini de matlaştırır. Pasta yapılan yüzeye cila yapılmaz ise o bölgeye pasta yapıldığı çok net anlaşılır. Bu nedenle cila pasta uygulamasının olmazsa olmazıdır.
Araba camına pasta değil ama cila yapılabilir.
Pasta ve cila işlemlerinin bu farklı işlevlerine bakarak, araba camına pasta, camdaki çizikleri gidermek için; cila ise camın parlak görünmesini sağlamak ve su iticilik seviyesini yükseltmek için yapılır.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Pasta işleminden açığa çıkan bu tozlar araç yüzeyine yayılır. Hele bir de silikon içerikli bir pasta ise, bu pasta artıkları özellikle plastik ve kauçuk aksama yapışır ve temizlenmesi oldukça zordur.
Yapmanız gereken, çizik olan bölgeye biraz WD-40 püskürtmek ve yaklaşık birkaç saniye beklemektir. Daha sonra aracınızın yüzeyini temizlemek için bir parça bez kullanabilirsiniz ancak temizleme yaparken mikrofiber bir bez kullanmanızı öneririz. Bu işlemi istediğiniz sonucu elde edene kadar tekrarlayabilirsiniz.
Pasta Cila Kaporta Lekelerini Çıkarır Mı? Ne lekesi olduğuna bağlı olmakla birlikte, evet vernik üstü birçok lekeyi çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri