El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir.
Pasta çizik giderme amacıyla yapıldığı için çok daha fazla efor gerektirir. Ancak cila işleminde herhangi bir aşınma işlemi gerçekleşmediği için elle uygulaması çok daha kolay ve daha etkilidir. Cila uygulaması elle daha iyi sonuç verecektir.
Doğru Pasta Cila Ekipmanları
Pasta cila nasıl yapılır konusuna hakim olmak için kullanılacak ekipmanları iyi belirlemek gerekir. Örneğin, yumuşak cila süngeri ile kalın pasta uygulaması yapılmaz. Çünkü yumuşak sünger, pasta kimyasalının çizikleri yok etmek için yüzeyde yeterli tepkimenin oluşmasını sağlayamaz.
Vazelin, karbonat, sirke, vb: Çizikleri giderme işlevi yoktur. Sadece yüzeyi geçici olarak parlatarak anlık olarak daha güzel bir görünüm sağlar ama bu durum çok kısa süre sonra geçer.
Kürleşme oluşmasından sonra yüzeyi önce nemli bir mikrofiber bez yardımıyla hafifçe çok bastırmadan silin. Sonra da kuru ve temiz mikrofiber bez ile ilk günkü parlaklığına kavuşmasını sağlayın. Netfer pasta cila çeşitleri el ile kullanıma uygundur.
İlgili 33 soru bulundu
El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Pasta yapılan bölgelerin bir bez yardımıyla silinmesi gerekiyor. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla polisaj makinesinin ve bezin yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler mutlaka giderilmeli. Yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanıyor.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Yüzeye yetecek kadar ürün, düşük (1000) devirde yüzeye yedirilerek yayılmalı, ardından yüzeye ve çiziklerin durumuna göre, 2500-3500 devir aralığında, çizikler yok olana kadar uygulanmalıdır.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Çizik Giderme (Pasta) Uygulaması Çok Sık Yapılmamalıdır
Pasta çizik giderici ürünler, vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Bu incelme her ne kadar mikron (milimetrenin binde biri) seviyelerinde gerçekleşse de yine de çok sık yapılmamasında fayda vardır.
Bizce Türkiye'nin en iyi pasta cila markası tamamen yerli imkanlarla üretilen Netfer. Keşke bu sorunun tek bir cevabı olabilseydi. Tüm kullanıcıların tek bir markayı “en iyi” olarak konumlandırması mümkün değildir. Kullanıcı tercihlerine göre en iyi pasta cila kavramı değişkenlik gösterir.
Hakkını veren işçilikle, kaliteli bir pasta cila işlemi 6 – 12 saat sürer. Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir.
Eğer aracınızdaki çizik orta düzeyde derinse pasta cila yardımıyla çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çiziğin derinliği yüksekse öncelikle zımpara yardımıyla çizik yüzeyinin zımparalanması ve çiziğin etrafındaki boyanın derinliğinin çizikle dengelenmesi gerekmektedir.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir.
Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Pasta cila ile renk tonu acilmaz.
Bir arabaya 100 – 500 mL pasta cila gider, Netfer 250 mL setler bir araba için yeterlidir.
Araba yıkanırken kesinlikle fırça kullanılmamalıdır. Benzin istasyonlarındaki otomatik yıkama makinelerinden de uzak durmak gerekir. Kirlerin yoğun olduğu durumlarda yumuşak mikrofiber bezler tercih edilebilir. Kullanılan kimyasalların kostik gibi asidik bazlı içerikli olmamasına dikkat edilmelidir.
Aşındırıcı oto pastaları ile yapılan uygulamalar vernik tabakasında mikron boyutlarında da olsa incelmeye sebep olduğu için çoğu kullanıcı pasta cila sonrasında arabanın boyalı çıkacağı gibi bir düşünceye sahiptir. Halbuki doğru ürün ve tekniklerle yapılan pasta cila arabayı boyalı göstermez.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Pasta işleminden açığa çıkan bu tozlar araç yüzeyine yayılır. Hele bir de silikon içerikli bir pasta ise, bu pasta artıkları özellikle plastik ve kauçuk aksama yapışır ve temizlenmesi oldukça zordur.
Boya koruma ve pasta cila işlemleri de bu uygulamalı terimlerden biri olarak en çok karıştırılmakta ve aynı uygulama olduğuna inanılmaktadır. Boya koruma ve pasta cila aynı uygulamalar mıdır? Olarak bakıldığında ise benzer noktaları olmasına rağmen pasta cila ve boya koruma uygulaması aynı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri