Pasta cila oda sıcaklığında, tozdan arındırılmış, kuru ve serin, mümkünse kapalı bir ortamda yapılmalıdır. Pasta uygulaması aracın yüzeyindeki çizikleri gidermek için yapılan bir işlemdir. Çizik giderme esnasında yüzeyde hem kimyasal hem de fiziksel tepkimeler oluşur.
Pasta cila 4 mevsim, yılın 12 ayında yapılabilir. Bazı ön şartları yerine getirmek kaydıyla. Öncelikle çok soğuk veya çok sıcak havalarda dış mekanda uygulama yapmaktan kaçınmalısınız. Özellikle güneş, yağmur veya kar altında kesinlikle pasta cila yapılmamalıdır.
Plastik aksamlara pasta veya cila uygulanır mı? Cila uygulanabilir ancak pastalar düz siyah plastik parçalardaki çizikleri gideremez. Oto tamponları veya yan aynalar gibi boyalı plastik parçalarda çizik giderme için pasta kullanılabilir.
Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Daha sağlıklı bir uygulama gündüz saatlerinde gün ışığında olacaktır ama karanlık olmaması koşulu ile gece veya akşam saatlerinde de yapılabilir.
Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgelerin gazete veya maskeleme bandıyla kapatılarak pastanın diğer bölgelere yayılması önlenmesi gereklidir. Polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta işlemine başlanır. Herhangi bir aksilikten kaçınmak için işlemi yavaş ve yumuşak tutmak bu aşamada önemli.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer uygulama dolgu malzemesi içeren pastalarla yapılmışsa, pasta cila yıkanınca çıkar mı, evet çıkar. Bu tek yıkamada da gerçekleşebilir, birkaç yıkama sonrasında da gerçekleşebilir.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Islak yüzeye pasta cila yapılmaz.
Önemli olan işlemin yapıldığı ortam şartlarıdır. Hava yağmurlu da olsa işlem kapalı bir ortamda rahatlıkla yapılabilir.
Arabanıza yaptığınız pasta ve cila işlemleri sonucu aracınızın üzerinde bir koruma kalkanı oluşur. Söz konusu koruma kalkanı sayesinde, Güneş yanığı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Eğer aracınızdaki çizik orta düzeyde derinse pasta cila yardımıyla çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çiziğin derinliği yüksekse öncelikle zımpara yardımıyla çizik yüzeyinin zımparalanması ve çiziğin etrafındaki boyanın derinliğinin çizikle dengelenmesi gerekmektedir.
Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir. Eğer uygulama komple değil de sadece belirli bölgelere yapılacaksa, bu durumda işlem 10 dakika bile sürebilir.
Pasta cila işlemine başlamadan önce bazı ön hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Öncelikle uygulama yapılacak yüzeyler, toz ve kirlerden arınacak şekilde yıkanmalı. Daha sonra pasta cila işlemi uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekiyor.
Eğer hava rüzgarlı değilse, sıcaklık 15 ila 30 derece aralığındaysa, güneş görmeyen bir gölgede, açık havada pasta cila yapılabilir. Bu şartlar sağlanmıyorsa açık havada işlem yapılmamalıdır.
Türkiye ortalama şartlarında yeni yapılan boyadan ve vernik işleminden yaklaşık 15 gün / 2 hafta sonra pasta cila yapılabilir.
Yüzeye yetecek kadar ürün, düşük (1000) devirde yüzeye yedirilerek yayılmalı, ardından yüzeye ve çiziklerin durumuna göre, 2500-3500 devir aralığında, çizikler yok olana kadar uygulanmalıdır.
Önce pasta, sonra cila yapılır.
İşlem sırası olarak önce pasta sonra cila uygulanmalıdır. Pastanın işlevi çizikleri gidermek, cilanın işlevi ise parlaklık ve boya koruma sağlamaktır.
Mevsimsel olarak da meydana gelebilen güneş veya kirli havaya ek olarak sabunun da oluşturabileceği matlaşmış görüntüyü düzeltmek için pasta cilayı tercih etmeniz oldukça mantıklı bir tercih olacaktır.
Farlardaki yıpranmış tabakayı tıraşlayıp parlatmak için farlara pasta cila yapılabilir.
Beyaz Renkleri (Opak, Kar Beyazı)
Genellikle pek çok araç modelinde baz alınan modeller opak beyaz renktir. Bu renk için de ücret ödenmez. Bu boyalarda genellikle güneş yanığı oluşmaz.
Uygulama sonrasında bu pasta lekelerini su ile kolayca çıkarabilirsiniz. Özetlemek gerekirse, aracın pasta cilaya başlamadan önce ve pasta uygulaması tamamlanıp cilaya geçmeden önce yıkanması faydalı olacaktır.
Bizce Türkiye'nin en iyi pasta cila markası tamamen yerli imkanlarla üretilen Netfer. Keşke bu sorunun tek bir cevabı olabilseydi. Tüm kullanıcıların tek bir markayı “en iyi” olarak konumlandırması mümkün değildir. Kullanıcı tercihlerine göre en iyi pasta cila kavramı değişkenlik gösterir.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Pasta cila ayda bir kere veya yılda iki kez yapılır gibi kesin rakamlarla verilen bilgiler doğru değildir. Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur.
pasta cila dan en az 10 kat daha sağlıklı.. elinizle yapın..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri