Pasta cila işlemine başlamadan önce bazı ön hazırlıkların tamamlanması gerekiyor. Öncelikle uygulama yapılacak yüzeyler, toz ve kirlerden arınacak şekilde yıkanmalı. Daha sonra pasta cila işlemi uygulanacak yüzeylerin sabunlu su ve kil hamuru yardımıyla tekrar temizlenmesi gerekiyor.
Önce pasta, sonra cila yapılır.
İşlem sırası olarak önce pasta sonra cila uygulanmalıdır. Pastanın işlevi çizikleri gidermek, cilanın işlevi ise parlaklık ve boya koruma sağlamaktır.
Pasta işleminden kalan toz ve izlerin yoğunluğuna göre, cila öncesinde aracın yıkanmasına sakınca yoktur.
Seramik yapılmadan önce araca pasta cila yapılmalı ondan sonra seramik yapılmalı araç parlaklığını koruyabilsin. Tek kat yapılırsa araç sadece parlaklığı korur, 3-4 kat yapılırsa çiziklere karşı ve ufak taşların kaputa vs geldiğinde koruma sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Bu uygulama ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde, yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir.
Mağdur olmamak adına, ister şeffaf folyo kaplama olsun, ister araç renk değişimleri, seramik kaplama olsun bu tür kaplamaların olduğu araçları almadan önce bir daha düşünün. Oto ekspertiz servislerinde özel veya yetkili servislerde bu aracın boyasını görebilecek bir teknoloji yok.
Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir. Eğer uygulama komple değil de sadece belirli bölgelere yapılacaksa, bu durumda işlem 10 dakika bile sürebilir.
Arabanıza yaptığınız pasta ve cila işlemleri sonucu aracınızın üzerinde bir koruma kalkanı oluşur. Söz konusu koruma kalkanı sayesinde, Güneş yanığı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir. Makinaya göre daha uzun sürse de, aynı performansı almak mümkündür.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Türkiye ortalama şartlarında yeni yapılan boyadan ve vernik işleminden yaklaşık 15 gün / 2 hafta sonra pasta cila yapılabilir.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Beyaz Renkleri (Opak, Kar Beyazı)
Genellikle pek çok araç modelinde baz alınan modeller opak beyaz renktir. Bu renk için de ücret ödenmez. Bu boyalarda genellikle güneş yanığı oluşmaz.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda güneş ışıkları aracınızın boyasının deforme olmasına yol açabilir. Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir.
Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Bizce Türkiye'nin en iyi pasta cila markası tamamen yerli imkanlarla üretilen Netfer. Keşke bu sorunun tek bir cevabı olabilseydi. Tüm kullanıcıların tek bir markayı “en iyi” olarak konumlandırması mümkün değildir. Kullanıcı tercihlerine göre en iyi pasta cila kavramı değişkenlik gösterir.
Aşındırıcı içeriğe sahip olmayan cilanın uygulamasında yumuşak sünger kullanılmalıdır. Piyasadaki yumuşak süngerler genellikle siyah renklidir. Kılcal çizikleri ve hare izlerini gidermek için kullanılan ince pastalar, orta sertlikte sünger ile uygulanmalıdır.
Uygulama sonrasında bu pasta lekelerini su ile kolayca çıkarabilirsiniz. Özetlemek gerekirse, aracın pasta cilaya başlamadan önce ve pasta uygulaması tamamlanıp cilaya geçmeden önce yıkanması faydalı olacaktır.
Seramik kaplama araç boyası üzerinde 2 mikrona kadar vernikten çok daha sert bir katman oluşturarak boyayı çizilmelere ve uv ışınlarına karşı daha dayanıklı hale getirir. Aynı zamanda bu ürünler 200 derece gibi ısılara karşı dayanıklı olduğu için boya ve verniğin güneş yanıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
Seramik işlemi çizikleri yok edemez.
Korumaya alınacak yüzeyin öncelikle var olan çiziklerden arındırılması gerekir. Çizik giderme işleminde kullanılacak oto pastalarının silikon içermemesi gerekmektedir. Bu bakımdan, Netfer oto pastaları seramik öncesinde kullanıma uygundur.
Seramik kaplamalar kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı paslanma, dökülme, sararma, çatlama ve soyulma yapmaz. Araç yüzeylerini daha fazla yenileme ve işleme gerek kalmadan korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri