Antik Keltler de baharın gelişini kutlamak için ilkbaharın ilk gününde güneşe benzeyen şekillerde pastalar yaparlardı. Çinliler de mevsimsel döngü için ayın çok önemli bir rolünün olduğuna inanırlardı. Ay Tanrıçası Heng O'ya sunmak için hasat zamanı hilal şeklinde pastalar yapıp kutlamalar yaparlardı.
Dünyanın ilk pastacıları Mısırlılardı. Sıcak taşlarla yaptıkları mayasız kek ve ekmek imal eden büyük fırınları vardı. Keklerin kabarmasına sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişti. Pastalar da şimdiki şeklini o yuvarlak taşlar sayesinde aldı.
Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle elde edilen kekin içeriği genellikle fındık ve baldan oluşmaktaymış. Sıcak taşın üzerinde pişirmenin hayli zahmetli olduğunu keşfeden Mısırlılar, sıcak ocaklarda (şimdiki fırın tekniği) bu lezzetli tatlı gıdayı pişirmeye başlamışlar.
Yaş pasta. Krema kaplı, genellikle çikolata ve yaş meyvelerle yapılan, içi nemli pastalara yaş pasta denir.
Unilever globalin öncülüğüyle, pişirmenin ötesinde paylaşmanın da mutluluğu artırdığından hareketle 20 Mayıs, Dünya Pasta ve Kek Günü olarak kabul edildi.
İlgili 27 soru bulundu
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, maya ve benzeri malzemeleri kullanarak çeşitli pastalar üretir.
Örneğin; pastanın yuvarlak oluşu bir inanışa göre güneşi ve ayı sembolize ederken dairesel şeklinden ötürü de yaşam döngüsüyle ilişkilendirilirdi. Antik Keltler de baharın gelişini kutlamak için ilkbaharın ilk gününde güneşe benzeyen şekillerde pastalar yaparlardı.
Antik çağlarda, insanlar doğum günlerinde kötü ruhlar tarafından ziyaret edildiğini düşünür ve onları kovmak için de mum yakarlardı. Bu inanış, 18. yüzyılda Almanlar arasında da yaygınlaştı. Bir kişi, yeni bir yaş aldığında kötü ruhlardan korunması için oditoryum benzeri bir alana götürülürdü.
Pastaya Mum Dikmenin Kökeni: Yunanlılar
Yunanlılar, Yunan mitolojisinde sembolü ay olan Avcılık ve Kır Tanrıçası Artemis'in doğum günü kutlamalarında, ay şeklinde hazırladıkları keklere ay ışığını hatırlatması nedeniyle mum eklemiştir.
Antik Mısır'da doğum günü partileri krallara özeldi. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama ise tanrıça Artemis'in her ayın altıncı gününde, ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirildiği kutlamaydı.
Hindistan'ın Thrissur kentinde, 1500 aşçı ve fırıncı bir araya gelerek 6.5 kilometrelik bir pasta yaptı. 10 santimetre kalınlığında, 27 ton ağırlığındaki vanilyalı pastanın dünyanın en uzun pastası olduğunu belirten girişimciler Guinness Rekorlar Kitabı'na adlarını yazdırmak için rekorun tescil edilmesini bekliyor.
Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.
Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir.
İtalyanca pasta "1. bulamaç, hamur, 2. her çeşit hamur işi" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen pasta sözcüğünden evrilmiştir.
O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir. Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile.
Pasta 12.yy sonlarına kadar dayanabilen tarihsel geçmişe sahip bir gıda maddesidir. Esas olarak ekmeklerin üzerinde oynamalar yapılarak ortaya çıkmış bir ürün olsa da, asıl gelişimini ve bugünkü tüketim halini keklerin geliştirilmesiyle yakalamıştır. Keklerin tarihi ise, Antik çağlara dayanmaktadır.
İslam dünyasında da mum dikmek, tanrıya tütsü ile dilekte bulunmak putperest inanç sisteminin esası olduğundan kesinlikle yeri yoktur. Pasta Kesmek: Tatlı veya pasta kesilmesinde bir sakınca görülmemiştir.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
Böyle bir şey haramdır. Müsüman olmayanların geleneklerine benzemek bile yasaklanmışken başka bir dinin mabedine gidip onlar gibi ibadet etmek daha büyük bir günahtır. Böyle bir şey kişinin zamanla dinini unutup diğer dini benimsemesine sebeb olabilir.
Mum yakmanın dindeki yeri nedir? Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur. Bunun haricinde sakınca olmaz.
Çünkü Hristiyan din adamları, doğum günlerini kutlamanın ve pastanın üzerine dikilen mumu üfleyerek dilek dilemenin pagan bir inanç olduğuna inanmaktaydı. Bu nedenle Orta Çağın baskıcı kuralları, doğum günü kutlama geleneğinin sonlanmasına yol açmıştır.
Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.
Pastalarımız , 1.Boy(4-6 Kişilik) , Ortaboy (8-10 Kişilik) ve 2.Boy (10-12 Kişilik) olarak üretilmektedir.
6) Ekmek Bıçağı
Bu bıçaklar diğer bıçaklar ile kıyaslandığında en uzun boyuta sahip olacaktır. Ortalama 30 cm uzunluğundaki ağız kısmı ile unlu yiyeceklerinizi kolayca doğrayabilirsiniz. Uzun olmasındaki amaç kabaran, büyük boyutlardaki, sert kabuklu kek ve pasta türlerinin dağılmadan kesilmesini sağlamaktır.
Eski Mısırlıların kek pişiren ilk insanlar olduğuna inanılır, gerçi maya kullanımı bunların kekten çok ekmeğe benzediği anlamına gelse de. Bugün bildiğimiz şekliyle ilk kekin oluşmasına yol açan şey, kabartma tozu gibi kabartıcıların 17. yüzyıldaki keşfiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri