Sadece başlangıçta yaptığımız çiğ sütü kaynatma işlemini pastörize sütte yapmaya gerek yoktur. Pastörize olan sütte, yapılan pastörizasyon işlemi ile patojen mikroorganizmalar yok edilmiştir. Kullanılan pastörize sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtmak yeterlidir. Mayalama sıcaklığı ortalama 45°C olmalıdır.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Pastörize edilmiş sütler ise çiğ sütün daha içilebilir ve sağlığa zararlı olabilecek tüm organizmalardan arındırma işlemidir. Bu işlemde sütler, ortalama sıcaklıklarda ısıtılıp, hemen ardından soğutuluyor. Böylece yapısı bozulmuyor.
İlgili 36 soru bulundu
Kaynatma işlemi yaklaşık 100 derece civarında en az 10 dakika sürecektir. Sütün yapısı gereği, 60 dereceden itibaren proteini bozulmaya başlar. Uzun lafın kısası günlük süt 72 derece 15 saniye boyunca ısıtılıyor, çiğ süt 100 derece 10 dakika kaynatılıyor.
Çiğ Süt Kaç Dakika Kaynatılır? Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır.
Pastörize olan sütte, yapılan pastörizasyon işlemi ile patojen mikroorganizmalar yok edilmiştir. Kullanılan pastörize sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtmak yeterlidir. Mayalama sıcaklığı ortalama 45°C olmalıdır. Kullanılacak olan maya miktarı da 1 litre süt için 2 tatlı kaşığı mayadır.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Maya olarak taze yoğurt kullanılacak ise, mayalama öncesinde yoğurt oda sıcaklığında bekletilmelidir. Kullanılacak süt pastörize ve tam yağlı süt olmalıdır. Açık taze süt kullanılacak ise güvenilir bir satıcıdan temin edilmesi gerekir. Süt mayalanma ısısına getirilmelidir.
Kaynatarak sütü pastörize ederken zararlı mikropları yok ederken yararlı bakterileri de yok ediyoruz. Besin değeri düşük süt elde ederiz.
Pastörizasyon gıda maddesi içindeki zararlı bakterileri ve bozulma etmenlerini yok etmek amacıyla uygulanan bir ısıl işlemdir. Farklı pastörizasyon uygulamaları olmakla birlikte, ülkemizde genellikle süte 12-40 saniye süre ile 72-85°C'lik ısı uygulaması yapılır.
Pastörizasyon işlemi, çiğ süte 72 derecede yaklaşık 15 saniye kadar ısı verilmesidir. Yani bakkaldan veya marketten aldığınız pastörize sütler, zaten daha önceden kaynatılmıştır. Bu nedenle herhangi bir kaynatma işlemi yapmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Mayası tutmayan yoğurt tekrar mayalanır mı? Yoğurdu Tekrar Mayalamak İçin 2. Yayvan bir kaba sıcak su ekleyelim. Bu Suyun içerisine yoğurdu mayaladığımız kabı yerleştirelim. 1-2 saat sonra kontrol edelim ve kıvam almışsa dolaba koyalım. Bunu deneyenler olumlu sonuç aldıklarını bildirmişlerdir.
Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
İdeal koşullar altında yoğurt 3,5 ila 4 saat içerisinde mayalanır. Ancak daha uzun süreli mayalama ekşime ya da sulanma gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.
Yoğurt mayalama yapmak için süte atacağınız yoğurdun organik olarak yapılması gerekmektedir. Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Göçebe bir biçimde yaşayan atalarımız ilk yoğurt bir karınca yumurtası kullanılarak elde edildi. Karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmış oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda ise karınca toprağı ile birlikte yapılan mayalar en iyi şekilde yapılan mayalar olarak kabul edildi.
Çiğ süt ile pastörize ve UHT süt arasındaki besin değerleri karşılaştırıldığında, süt pastörize edildiğinde besin değelerinde gözle görülür bir kaybın olmadığı, yalnızca zararlı bakterileri öldürerek insan sağlığına olumsuz riski en aza indirdiğini gösteriyor.
Homojenize edilecek olan, ayrıca yüksek bakteri içeriğine sahip olan sütlere 74-76°C'ler arasında bir pastörizasyon sıcaklığı uygulanmalıdır.
Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri