Her bir mısır tanesinin içerisinde az miktarda su bulunur. Çekirdekler ısıtıldığında su buharlaşır ve içerisindeki nişasta yapışkan bir hal alır. Yüksek baskı altındayken nişasta bir anda kabuğu deler ve mısır tanesinin kabuğundan dışarı fışkırır. Ardından hızlıca soğuduğunda bildiğimiz patlamış mısır şeklini alır.
Mısır patlatmanın kimyası
Isı arttıkça kabuğun içinde biriken buhar dışa doğru basınç uygular. Isı 200 dereceye ulaşıp atmosferdeki basıncın dokuz katına çıktığında mısır kabuğu parçalanır ve içindeki nişasta ile buhar dışa doğru yayılır.
Patlamış mısır, cin mısır (Zea mays everta) tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde edilen ve çerez olarak yenen bir yiyecektir.
Tenceredeki yağ cızırdamaya başlayınca içine mısırı atın ve tencerenin kulplarından tutarak 1-2 kez sallayın. Tencerenin kapağını kapatarak mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine saplarından tutarak 2-3 dakika daha sallayarak pişirin.
İlgili 20 soru bulundu
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fazla yağ ile hazırlanmadığı sürece.
Sonuç: Patlamış mısır yemek aslında gerçekten sağlıklı
Bazı insanlar onu zararlı bir abur cubur olarak görüyor ama aslında öyle değil. İçinde bol bol besin lifi bulunuyor, patlayınca işin içine biraz yağ girse de kalori olarak epey düşük. Aynı zamanda hacimli de bir yiyecek olduğundan insanın tokluk hissini artırıyor.
Mısırların tuzu iyice yemesi için tuzu kavurma yani karıştırma aşamasında eklemelisiniz. Mısırların rengi değişmeye başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Patlama aşamasında mutlaka tencere kapak açılmadan arada bir sallanarak karıştırılmalıdır. Patlama aşamasında ocağın altı açılmalıdır.
Tencerenin saplarından tutup 2-3 defa sallayın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, mısırların kızmasını bekleyin. Tencereden mısır patlama sesleri gelmeye başlayınca yine tencerenin saplarından tutup, 2-3 defa daha sallayın. Tencereden mısır patlama sesleri kesilene kadar kesinlikle kapağı açmayın.
Cin mısır aynı zamanda patlamış mısır olarak da adlandırılır. Mısır tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesiyle elde edilen ve çerez olarak tüketilen bu özel mısır türü oldukça lezzetlidir. Buğdaygiller ailesinden gelen ve yağ bakımından zengin olan cin mısır aynı zamanda enerjiyi destekleyici bir yapıdadır.
Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadır.
Cin Mısırı kendi arasında iki ayrılır: Kelebek Cin Mısırı ve Mantar Cin Mısırı. Kelebek çeşidi daha çok tercih edilir. Dekara cin mısırdan tavsiye edilen tohum miktarı 1.5-1.7 kg 'dir.
Sıcak soğuk göre göre içinde rutubet oluşuyor ve böcekleniyor. Mümkünse küçük paketler halinde satılan mısırlardan al patlat bitir paketi sonra tekrar al. Marketlerdeki paketlerin havası alındığından büceklenmesi imkansız. Ayrıca bu ufak böcekler her kurutulmuş yicekte oluşur.
Bazı mısırlar ise patlamaz. Bunun sebebi yine mısırın üzerindeki dış kabuğudur. Bu kabuk öngörüldüğü gibi mısırın içinde oluşan basıncı tutamamasından kaynaklanır. Mısır içindeki oluşan basınç yavaş yavaş dışa kaçar ve bir patlama gerçekleşemez hale gelir.
Koçan püskülleri çabuk kurur. Bu nedenle püskü içerisinde polen tozlarının çimlenip tüpte ilerlemesini sağlayacak yeteri kadar rutubeti bulamaz. Polen keseleri kuruduğundan polenleri dışarıya çıkaramaz veya polenler kendi canlılıklarını kaybederler. Bunun sonucu olarak da koçanda tane bağlama oranı azdır.
Cin mısır (Zea mays everta), mısır patlağı (patlamış mısır) yapımında kullanılan ve en çok tanınan mısır alt türü. Tanesi küçük yapılıdır. Adı da bu küçük olmasından kaynaklanır. Daha çok sıcak ve tropik iklime yakın yerlerde yetiştirilir.
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Mısır yağsız şekilde çelik tencereye konduğunda yapışabilir. Kapağını mutlaka kapatmalı ve patlama süresi boyunca açmamalısınız. Mısırlar patlamaya başladıkça tencereyi sallayarak patlamayan mısırların alta çökmesini sağlayabilirsiniz ama asla açıp karıştırmaya çalışmayın.
Patlattığınız mısırların yumuşamaması ve tencere içinde oluşan buhardan etkilenmemesi için tencerenin kapağını uzun süre kapalı bırakmamaya da dikkat etmelisiniz.
En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz. Mısır tercih ederken de önceliğiniz cin mısır ya da Arjantin mısırı olursa daha iyi bir sonuç alırsınız. Mısırlar şişmeye başladığında, rengi değişmeye başlayacak bu evreye kadar tencerenin kapağını açık tutun.
Patlatılarak, haşlanarak ya da közlenerek tüketilebilir.
Artısı: Kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yüksek lif oranı, nispeten düşük kalorisi ve porsiyon hacmi, patlamış mısırı sağlıklı atıştırmalıklardan birisi yapıyor. Doğru tekniklerle pişirilmiş patlamış mısırın bir bardağı 30 kalori içeriyor.
Patlamış mısır zararlı mı yoksa söylenenlerin aksine zayıflamaya yardımcı mı oluyor?" Patlamış mısır, atıştırmalık yiyeceklerin çoğuna kıyasla lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yani söylendiği gibi kilo yapmaz ve zararlı değildir.
Genetiği değiştirilmiş patlamış mısır bulunmamaktadır.
Yüzde 100 kamış şekeri, konsantre kamış suyu veya organik şeker içeren GDO'suz tatlandırıcıları, şeker ve çikolataları tercih edin. Çikolatadaki soya lesitin'e ve şekerdeki mısır şurubuna dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri