1 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu veya tam buğday unu ile kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Piştikten ve ılıdıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı pekmez ilave edilerek bebeğe yedirilebilir.
Su ile tam buğday unu pişirlir. Ilıdıktan sonra içine pekmez ile anne sütü eklenip karıştırılır, sütü yavaş ekleyin ki cıvık olmasın ( karıştırdıktan 5 saniye sonra cıvık haline geliyor ona göre ekleyip karıştırın. Ben önce yarısını karıştırıp yediriyorum, sonra geri kalanını. Bebişlerimize afiyet olsun.
Buğday unu gibi her markette satılan bir ürün olması sayesinde, sağlıklı hamur işleri yapmanın güzel alternatifi tam buğday unu kullanmaktır. Tam buğday unlu poğaça, krep, diyet kurabiyeler ve tam buğday unlu kek hem sağlıklı hem leziz tarifleri arasında sayılabilir.
Tam buğday ununda B vitamini, folat, çinko ve demir yer alır. Bu maddeler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesinde aktif rol oynar. Hastalıklardan uzak bir bedene sahip olmak için rafine un yerine tam buğday unu tercih edebilirsiniz.
Eğer kepekli unun tadı ve yoğunluğu daha fazla geliyorsa, tatlı tariflerini %50 kepekli un, %50 tam buğday unu ile yapabilirsin. Kepek ununu tam buğday unu ile karıştırarak daha yumuşak bir tadım yakalayabilirsin. Tam buğday ununu tatlı tariflerine eklerken, tarifte yazan beyaz un miktarından biraz daha az koymalısın.
İlgili 32 soru bulundu
Tam Buğday Ununun Özellikleri;
Beyaz unun kullanıldığı her şeyde, tam buğday unu kullanılabilme özelliğine sahiptir. İçerisinde çokça kepek barındırdığından, lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Kepek ve rüşeym kısımlarının da içerisinde bulunması nedeniyle vitamin ve mineral kaynağıdır.
Buğday unu türk beslenme kültüründe oldukça yaygındır ve önemli bir yere sahiptir. Ekmek, börek, simit gibi türk beslenme kültürüne has gıdaların yanında endüstriyel gıda üretiminde de kullanılmaktadır. Kek, ekmek, kurabiye ve pizza buğday unundan yapılmaktadır.
Rafine buğday unu sadece nişasta ve glüten bakımından zengindir. Tam buğday unu, rafine buğday ununa göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir. Tam buğday unu ile glisemik indeks 65-70'ten 50-55'lere düşer.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Bebekler 6.aydan itibaren ek gıdaya başlayabilirler. Genellikle ek gıdaya başlanan ilk ayda bebeklere patates, yoğurt veya pirinç gibi kolay sindirilen gıdalar verilir. 6.aydan sonra doktorunuzla konuşarak ekmek ve unlu gıdalara geçiş yapabilirsiniz.
Ekmeğiniz kabarmamışsa maya miktarı olması gerekenden az, bayat ya da tuz fazla gelmiş olabilir. Hamurun sıvısı az veya unu fazla gelmiş olabilir. Oda sıcaklığında olmayan malzeme kullanılmış olabilir. Pişme esnasında ekmeğin ortasının çöktüyse yine fazla su ya da eksik tuz problemi olabilir.
Hamur istenen şekil verilerek veya kek kalıbına dökülerek pişirilir. Tam Buğday Unu Ekmek Kabarmıyor.
Tam Buğday Unlu Ekmek Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Hamuru yoğururken kullanacağınız suyun el yakmayacak ılıklıkta olması mayanın daha kolay aktifleşmesini ve hamurun güzelce kabarmasını sağlar.
Tam buğday unu 4-5 kat daha zengin besinsel lif ve protein içeriği sebebi ile 100 gramı 339-340 kalori enerji verirken, nişasta bakımında zengin olan rafine beyaz un 364 kalori enerji sağlar. Tam buğday unu, rafine beyaz una göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Bunlara ek olarak mısır unu ile çorba, hatta kek, pasta gibi şekerli hamur işleri de rahatlıkla yapılabilir. Tek yapmanız gereken buğday unu yerine mısır ununu kullanmaktır. Ama bu noktada dikkat edilmesi gereken mısır ununun buğday unu gibi kolay şekil almayacağıdır.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Tam buğday ununda ise vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan kısımlar da kullanılmakta, böylece tam buğday unuyla yapılan ekmekler de besin değerleri açısından zengin olmakta ve verdikleri tokluk hissiyle sanılanın aksine kilo kontrolünün sağlanmasına da yardımcı olamaktadır.
Geçenlerde kek yapmaya kalkışıp evde normal un olmadığını fark edince ben de tam buğday ununu kullanmaya karar verdim. Güzel bir kek oldu, kabarmamasından korkmuştum ama gayet güzel kabardı ve fotoğraftan da anlaşılacağı üzere un taneleri irmik gibi kalın ve ağza geliyor.
İlbay, tam buğday ununda en kaliteli buğdayın işlendiğini, çabuk bozulduğu için az üretildiğini ve maliyetin yükseldiğini söyledi. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, tam buğday ekmeğinin fiyatının yüksek olmasında, işçilik, ambalaj ve yatırım masraflarının yanı sıra kaliteli unun etkili olduğunu söyledi.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri