Patatesler, gövde yumrularıdır.
Doğrulanmış Cevap. patatesin kökü çamurlu olur ve temizlenerek yenilir fakat patatesin gövdesi yeşil yapraklıdır ama biz insanlar yeşil yaprak yemeyiz kökü yenilir.
Patates saçak köklü bir bitkidir ve toprağın 60 cm derinliğinde bulunan kısa bir kök sistemine sahiptir.
Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan patates, nişasta bakımından zengin bir üründür. Anavatanı Güney Amerika olan bu besin, Kolombiya, Venezuela, Şili ve Kuzey Arjantin'e yayılmıştır. Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan patatesin %79'u sudan oluşur.
İlgili 40 soru bulundu
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Boyu 70–80 cm'ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir bitkidir. Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Sadece gövdeden oluşan veya sadece kökten oluşan çok çeşitli bitkiler de vardır. Patates bunlardan biridir ve patates yumru gövde adı verdiğimiz bir gövdeden oluşmaktadır. Yani papates bir gövdedir (yumru gövde).
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar. Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir.
Bu bitkilerin adı brokoli. Brokolinin de çiçeklerinin henüz açmamış hâlini yani tomurcuklarını yeriz.
Patatesin kök sistemi genellikle 30-40 cm toprak derinliğinde teşekkül etmektedir. Stolon; Patates bitkisinin toprak içerisinde kalan kök sisteminin teşekkülü sırasında,kökler arasında beyaz uzantılar meydana gelir.Bunlara stolon adı verilir.Stolonların uç kısımlarının şişkinleşmesi ile yumrular oluşur.
cevap; Patates çiçekten oluşmadığı için tabiii çiçeksiz bir bitkidir.
Hiçbir ek almamış kelimeye kök adı verilmektedir. Kök halindeki kelime yapım eki alır ise o kelimenin yapım eki alarak yeni anlamı ile karşılaşılan haline gövde denilmektedir. Gövde bir kelimenin yapım eki alıp almadığına bakılarak tespit edilebilmektedir.
Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur. Bir karbonhidrat türü olan nişasta, enerji olarak kullanılan glikozu parçalayarak vücuda yaymaktadır.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
BİTKİLERİN ÜREMESİ
Bu dokular, kendi içinde özelleşerek, bitkiyi meydana getiren ve genel olarak dört bölümde incelenen bitki organlarını oluşturur. Bunlar, kök, gövde, yapraklar ve çiçektir. Yalnızca su yosunları, kara yosunları ve ciğer otları gibi basit yapılı bitkilerde gerçek kök, gövde ve yapraklar bulunmaz.
∎ Kökün kısımları
Yan kök: Ana kökten çıkan pek çok köktür.. Emici tüyler: Emici tüyler topraktan suyu ve suda erimiş maddeleri alır. Bunların ömürleri az olmamaklar beraber ölenlerin yerine sürekli yenileri gelir. Yüksük: Kökün en ucunda bulunan ve kökün toprak içersinde ilerlemesini sağlayan kısımdır.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri