Patates, 3-4 yapraklı olunca yüzlek ve dikkatli bir şekilde ilk çapa yapılır. Bu çapa ile toprak kabartılır, yabancı otlar öldürülür ve nemin korunması sağlanır. Bundan sonra 20'şer gün arayla (gerekirse 3-4 defa) her çapa ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılır.
Yapraklar deforme olur ve grimsi kahve veya bronz renkli lekelerle kaplanır. Bu görüntüler Genç yapraklarda daha hâkim vaziyettedir. Yaprak ayaları çoğunlukla kalınlaşır. Noksanlığın Şiddetli olması halinde yaprak dökümü olur ve sonunda bitki ölür.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Toprakta aşırı nemin olması, patatesin çürümesine neden olabilir. Patates Ne Sıklıkla Sulanır? Patates yetiştiriciliğinde sulama oldukça kritik bir konudur. Toprağın altında yumrular halinde büyüyen patates fazla sulamada çürüyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına 4-5 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Patates, vejetatif üreme yoluyla çoğalıyor. Yani tohumla değil, yumruyla patates yetiştiriciliği yapılıyor. Patatesin büyüdüğünü nasıl anlarız? Patatesin yaprak ve saplarının kurumasından, yumruların kabuğunun sertleşmesinden hasat zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Patates hasadından sonra bu topraklarda Yonca veya diğer baklagiller de yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde patates yetiştirilen tarlalarda ikinci nöbet mahsulü olarak yonca yetiştirmek çok yaygındır.
İlk adımda kızgın yağın içine patatesleri atın ve tam olarak kızarmadan yağdan alıp bir kaba koyun. Fazla yağı çekildikten sonra tekrardan kızgın yağa atın ve bu sefer patatesin altın rengine kavuşmasını sağlayana dek kızartın. Bir çok restoran bu yöntemi uyguladığından patatesler çok daha çıtır olmaktadır.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Kimyasal Mücadele: Patatesin tarla döneminde ilaçlama tavsiye edilmemektedir. Depoya patates konulmadan 20-25 gün önce deponun ilaçlanması gerekir.
Patates, bir çapa bitkisi olduğu için ekim nöbeti içerisinde önemli bir yeri vardır.
Bahar aylarında ekilen patates, don olaylarının yaşanmasına sebep olan dönem gelmeden haziran ile eylül ayları içerisinde hasat edilir.
Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler. Tohumluk patates parçalarını 2 gün kuru bir yere bırakırız. İki gün sonra normalde kestiğimiz patatesin yüzeyinde kabuk oluştuğunu göreceğiz ve bu ekime hazır olduğunun işaretidir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur. Yumruların iletim demetlerinde kararma veya göbek bağından başlayan çürüme görülür. Yumrudaki ilk belirtiler; koyu renkli, çökük lekelerdir.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Doğru şartlar altında saklanmayan patates uzun süre beklediğinde ve güneşe maruz kaldığında yeşillenir ve filizlenir. Hatta dış yüzeyi tamamen yeşile döndüğü bile görülebilir. Patatesi yakından incelediğinizde üzerinde minik noktalar olduğunu görürsünüz.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Patatesler, güneşli ve nemli yerleri severler.
Bu nedenle çuvalı güneş gören bir konuma yerleştirmelisiniz. Bulunduğu mekanın biraz nemli olması, daha verimli sonuçlar almanıza yardım edecektir.
Boğaz doldurma ile bitkinin dip kısmındaki toprak gevşetilir, yumru daha rahat gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri