Boyları 1,5 m ile 2 m'den daha fazla olabilmektedir. Yılın ilk ayları ile bahar sonuna kadar ekimi yapılabilmektedir.
Kök yumruları yatay olarak, yan olarak 12-15 cm. derinliğe, üzerine 8-10 cm. toprak örtülerek dikilmelidir. Toprak parmaklarla bastırılıp, sıkıştırılır.Filizler görününceye kadar fazla su istemez. Büyüdükçe, boşluğu toprakla doldurulur.
-Dış mekan için ekim ayları; Şubat,Mart,Nisan,Mayıs,Haziran,Eylül,Ekim. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 20-25 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
İçinde naylon bulunan sandıklara yada karton kolilere kuru torf tada kum konularak saklanır. Bu şekilde kökler filizlenme, çürüme yada donma yapmaz. Serin bir yerde kasa yada kolinizi ekim zamanına kadar muhafaza edebilirsiniz.
Çimlenme esnasında ortam sıcaklığı oda sıcaklığından birkaç derece fazla olmalıdır ancak çimlenme gerçekleştikten sonra bu sıcaklığın biraz düşmesi gerekir. Dalya havadar ortamlardan hoşlanır. Özellikle çiçek açma döneminde güneş ile eş zamanlı olarak temiz hava da alması gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
· Solan çiçeğin kesilmesi, yeniden oluşmasını destekler. · Havadar bir ortamda bakılmalıdır. · Susuzluğa dayanıklı olduğu için gün içerisinde yeterli miktarda su verilmesi onu besleyecektir. · Bakımında geçirgen toprak kullanılmalıdır.
Kod:cleo Çok yıllık sarmaşık patates çiçeği - Solanum wendlandii. 100-150 cm arası boylarda. nisan- mayıs ayında çiçek açar, aralık ayına kadar çiçek açmaya devam eder..
Patates çiçeği bize hasadın ne zaman olacağı ile ilgili bilgi verir. En uygun zaman çiçeklerin kuruduktan iki hafta sonra hasat yapmaktır.
Boyları 1,5 m ile 2 m'den daha fazla olabilmektedir. Yılın ilk ayları ile bahar sonuna kadar ekimi yapılabilmektedir.
Yıldız çiçeği kışın bakımı mümkün olmadığı için saklamaya daha elverişlidir. Çünkü sonbahara kadar çiçeklenen bu bitki, soğuk kış günlerinde güzelliğini ve sağlığını koruyamayabilir.
Güneş ışığını sever ve ne kadar güneş görürse o kadar sağlıklı büyür. Özellikle bahar ve yaz aylarında gün içerisinde en az 5 saat kadar güneş görmelidir. Havadar ve sıcak ortamları sever. Soğuktan nefret eder ve oldukça dayanıksızdır.
Ülkemizde " Yıldız Çiçeği " olarak ta bilinmektedir. Satışımızda olan tüm soğanlar Hollanda'dan ithal olup, firmamızda sadece profesyonel kalitede de çiçek soğanları satışı olmaktadır. Dinnerplate: Bu dahlia soğanlarının çiçeklerinin çapı 20 cm ve üzerindedir. En büyük çiçekleri açarlar.
Aynı zamanda çok yıllık bir bitkidir.
Sonbahar ayları lilyum çiçeğinin ekimi için en ideal zamandır. Bu süre içerisinde lilyum soğanı ektiğiniz zaman bitkiniz oldukça sağlıklı bir şekilde gelişim gösterecektir. Lilyum çiçeğinin ekimi için serin bir mevsim olması yeterlidir.
Ekim zamanı; çeşidin kısa gün, orta gün ya da uzun gün çeşidi olup olmadığına göre değişir. Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmanız yeterli olacaktır.
Güneşi çok seven bir bitki olduğu için yıldız çiçeği saksılarınızı evinizin mutlaka güneş alan yerlerine yerleştirmelisiniz. Gün içinde en az 5-6 saat güneş aldığından emin olmalısınız.
Yıldız çiçekleri belli bir soğuğa dayanabilir. -12 derece altında bitki ve kökleri hasar görür. Çiçeğin toprağının nemli olması önem arz eder. Bu sayede nemli toprak çiçeği ilkbahar aylarına dek korur.
Kış ayları bu yöntem için uygun zamandır. Çiçek dalının kırılarak başka bir toprağa ekilmesi ile gerçekleşir. Özenerek yaptığınız çoğaltma işleminden sonra çiçeğiniz yerini sever ise çok geçmeden büyüyüp, güzelleşecektir.
1 patatesten kaç patates çıkar
Şöyle ki; patates sadece tek bir patatesin ekimi şeklinde yapılsaydı 3-25 arasında yumru verebilirdi ancak bazen 1 patates bünyesindeki göz sayısına göre parçalarına doğru şekilde kesilip ekilmesi halinde 1 patatesten 5 ocak patates ekilebilir.
İlk aşamalarda su ihtiyacı ilerleyen sürece göre daha az olabilir. İhtiyaç duyulan su miktarı yumru gelişmesini başladığı dönem ve bitkinin çiçek açtığı olgunlaşmaya başladığı dönemde başlangıca oranla daha fazla olur. Ne kadar suya ihtiyaç duyulduğuna ise topraktaki nem miktarına dikkat edilerek karar verilebilir.
Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin.
Çıkış sonrası bitkiler uygun büyüklüğe (bitki boyu 10 cm olduğunda) ulaştığında her çapalama ile birlikte boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır. Dikimde toprağın nemli (tavında) olması çıkışı hızlandırır. Bu nedenle dikim öncesi eğer toprak kuru ise, sulama yapılarak tava gelmesi sağlanmalıdır.
Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir. Bu süreçte çiçekte gözlemleyeceğiniz her olan patates yumrusu için de geçerlidir.
Ekim arazisinin eğimli, tepe ve güneş gören arazi olması gerekir. Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır. Patates tohumu sebze satışı yapılan tohum alanlarındaki yerlerden satın alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri