Haşlama esnasında patateslerin üzerinde bir tutam tuz gezdirebilirsiniz. Bu işlem patateslerin daha lezzetli şekilde haşlanmasını sağlar. Ayrıca kabukları soyulan ve ufak parçalar halinde doğranan patateslerin haşlama süresi daha kısadır.
Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Patatesi kolay bir şekilde haşlamak istiyorsanız eğer kabuklarını soymanız çok yararlı olacaktır. Kabukları soyulan patatesin haşlama süreside azalacaktır. Bu şekilde kolaylıkla patates haşlayabilirsiniz.
Haşlanacak patateslerin kabuklarını soyup soymamak tamamen tercihinize kalmış. Ama kabuksuz patateslerin daha hızlı haşlanacağını söyleyebiliriz. Patateslerin üzerine su ekledikten sonra, hem daha lezzetli olması hem de daha hızlı haşlanması için suya bir tutam tuz ekleyebilirsiniz.
doğru yapıldığında oldukça basitleşen bir eylemdir. haşlanmış patatese bir çatal batırılır. çatalın sapından tutmak suretiyle de patates bir bıçak yardımıyla soyulur. böylece parmaklar yanmaz mutfakta garip atraksiyonik hareketlere girilmez.
İlgili 24 soru bulundu
Eğer patatesleri kabuklu ve bütün halde, tencerede pişirmek isterseniz, patateslerin boyutuna göre ortalama 30-40 dakikanızı ayırmanız gerekebilir. Kabuklu patatesleri ikiye bölerek haşlarsanız bu süreyi 25-30 dakikaya indirebilirsiniz.
Vitamin ve mineral deposu olan patates kabuklarıyla tüketildiğinde vücuda pek çok yarar sağlıyor. Yüksek lif oranıyla tok tutarak kalp krizi riskini düşürüyor, kolesterolü azaltıp şeker hastalığına yakalanma ihtimalini önlüyor. İşte patates kabuğunun daha önce duymadığınız faydaları...
Son zamanlarda patatesi kabuklarını soyarak haşlamak hem pratiklik açısından hem de zamandan tasarruf açısından tercih edilse de, mümkün mertebe kabuklarıyla haşlamaya özen göstermeliyiz. Sebepleri; Besin değerini kaybetmiyor.
Kabukları soyarak ve serbest şekilde doğrayarak haşlamaya geçebilirsiniz. Tüm haşlamalar için haşlama suyunun patateslerden bir miktar fazla olması önemlidir. Buharlaşan su azalacaktır, bu nedenle patateslerden birkaç parmak yukarıda su ekleyebilirsiniz.
Kabuklarını soymak: Patateslerin kabuklarını soyduğunuzda haşlama süresi ortalama 30 dakika. Kabuklu patatesi haşlamak ise 40 dakikaya çıkabiliyor. Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Eğer patatesleri kabuklu olarak haşlamayı tercih ediyorsanız patateslerin ortasından tam bir daire olacak şekilde kabuğu yarın. Bu kabuğun daha hızlı soyulmasını ve patateslerin içinin daha hızlı haşlanmasını sağlayacaktır.
Patatesin kabuğunda aynı zamanda oldukça yoğun C vitamini de bulunmaktadır. İri bir patatesin kabuğunda 29 mg C vitamini bulunur, yani bu vitaminle anılan portakalın 3 katı kadar ve günde almanız gerekenin yarısı kadar. Aynı zamanda bir antioksidan olarak ve yaraların çabuk iyileşmesi için de çok faydalıdır.
Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz. Bunun sebebi de şu; patatesleri direkt sıcak suya koyduğunuzda tıpkı kızgın tavaya koyduğunuz bir bonfile dilimi gibi dış kısmı mühürlenir. Bu sebeple içi pişene kadar dış kısmında dağılmalar meydana gelir.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Patatesi haşlayarak tüketirseniz, faydalarını daha çok görürsünüz. Ayrıca haşlanmış patatesi kurallarına uygun tüketirseniz hem kilo alabilir hem de kilo verebilirsiniz. 100 gram bir adet haşlanmış patatesin içinde 93 kcal bulunur.
Pişirilen patatesin acı tadı yüksek solanine oranından kaynaklanır. Solanine 'in biyosentezi klorofil biyosentezine paraleldir, fakat birbirinden bağımsızdır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Tüm patatesler soyulduktan sonra kabın içinden alınarak istenilen şekilde doğranmalı ve tekrar kararmamaları için aynı suyun içine bırakılmalıdır. Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır.
Haşlanmış patates faydaları ishal için birebirdir. Bu rahatsızlığı yaşadığınız günlerde bol bol haşlanmış patates tüketebilirsiniz. İçeriği B6 vitamini sayesinde stres ve kronik yorgunluğa karşı tedavi görevi üstlenir. Anne sütünü artıran folat, patateste bolca bulunur.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patatesin raf ömrünü uzatmak için öncelikle ürünü soğutmak gerekiyor. İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır.
Patates suyu sindirim sisteminin sağlıklı işleyişine yardımcı olur. Kabızlık, ishal, şişkinlik, mide yanması ve hazımsızlık gibi problemlere karşı etkilidir. Sabahları içilen patates suyunun reflü hastalarına iyi geldiği yönünde veriler bulunmaktadır. Patates suyu vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Patates kabuğu ise patatesten daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 ve C vitamini içeriyor. Detroyer patatesi kabuğuyla pişirmeyi öneriyor. Ayrıca sebzelerin kabuklarında bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor.
Patates kabuğu
Her patates yemeğinin soyulmadan yapılması öneriliyor. Çünkü özellikle kabukta yoğunlaşan potasyum, sinir sisteminizi, demiral yuvarlarınızı, niasin hücre yenilenmenizi destekliyor. Kabuktaki bu faydalı maddeler, patatesin kendisinde 1/10 oranında bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri