Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Hatırlatmakta fayda var; tükettiğimiz ekmeğin içinde de (Kepekli, Çavdarlı, Beyaz ya da tam buğday farketmezsizin) karbonhidrat bulunuyor. Bu nedenle gün içinde tüketmeniz gerektiğinden fazla karbohidrat tüketmek ve egzersizle bu kalorileri yakmamak sizlere kilo aldıracaktır.
Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yönü ile de kilo verme konusunda bir yardımcıdır.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Vücuttaki ödem oranını azaltır. Kronik hastalık riskini azaltır. Psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyku problemlerini düzene sokmaya yardımcı olur.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Sağlık için günde kaç dilim ekmek yenmeli? Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışma temposuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır. Gün içinde bir kişi en az 6 dilim tüketebilir.
Porsiyonu doğru ayarlandığında ufak bir atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz simit kilo aldırmaz ve üzerindeki susam sayesinde kalori yakılmasını hızlandırır. Fakat tek başına karın doyurmak için ana öğünlerde simit yemek kilo almaya neden olur. Diyette simit yemenin bir sakıncası yoktur.
Ekmek Yağlandırır mı? Çok fazla ekmek tüketmek; vücuda ekstra karbonhidrat, yani şeker almak demektir. Bu pankreasın aşırı derece çalışmasına ve insülin üretmesine sebep olur. Bu insülin vücut tarafından yakılmadığında yağa dönüşüp depolanır.
1 DİLİM EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLER; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane.
Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Çok fazla işlenmiş besin tüketiyorsunuz
Ekmek, bisküvi, cips, kraker gibi işlenmiş tahıllar ve şeker vücutta enflamasyona, enflamasyon da göbek bölgesinde yağlanmaya yol açar.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
2 yemek kaşığı pilav ile 1 dilim ekmeği tüketme süresi çok farklıdır. 2 yemek kaşığı pilavın içeriğinde yağ olduğu için daha kısa sürede tüketilirken, 1 dilim ekmek daha uzun sürede tüketilir. Ekmek, uzun süre doygunluk sağlar ve özellikle kilo vermenize de yardımcı olur.
Ekmek kilo aldırmaz, verdirir!
Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır. Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Isıyla pişirme bir kimyasal reaksiyondur ve bazı molekülleri parçalar, aynı zamanda bu işlem sırasında ekmeğin su içeriği azalır ve çıtırlaşır fakat bu olayların hiçbiri kalori miktarında kayda değer bir değişikliğe yol açmaz.
Hedef Haftada 2 kilo!
Yağlı süt yerine az yağlı veya yağsız süt içmeyi tercih edin. Alışveriş yaparken üzerinde az yağlı yazan yoğurtları tercih edin. Salatalarınıza sos veya mayonez kullanmayın. Kaşar ve tulum peyniri yerine az yağlı beyaz peyniri tercih edin.
Glisemik indeksi yüksek olan beyaz ekmek, kan şekerini aniden yükselten yiyeceklerdendir. Düzenli ekmek tüketimi ise şeker hastalığına davetiye çıkarır. Ekmeği hayatınızdan çıkararak kan şekerinizi stabil tutabilir ve böylelikle diyabet riskini en aza indirebilirsiniz.
Limonlu su metabolizmayı harekete geçiren en sağlıklı içecek seçeneğidir. Diyet döneminde kilo vermek isteyenlerin şişelerinden eksik olmaz. Sağlıklı beslenildiği sürece ve spor ile desteklendiği sürece limonlu, su göbek ve basenlerde oluşan yağların yakımını daha da hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri