Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 - 10.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir.
Patatesin anavatanı Amerika kıtası olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı bölgesinden, Şili'nin güney ucuna kadar, Orta ve Güney Amerika'da çok geniş bir alanda yabani türlerine rastlanmaktadır.
NPAEM: 12), “Ülkemizde patatesin ilk defa 1876 yılında Adapazarı ovasında yetiştirildiğini bildirmektedir. Patatesin, Adapazarı bölgesinde yetiştirilmesinde Hüdevandigar valisi Ahmet Vefik Paşa'nın büyük rolü olmuştur.
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya'nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir.
1910 yılında, Marsilya'dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy'da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
İlgili 36 soru bulundu
patatesin osmanlı mutfağına gelişi ise 1850'li yıllara denk düşer. bu tarihte henüz osmanlı topraklarında ekimi yapılmaya başlanmayan patates, avrupa'dan ithal edilmekte ve istanbul'daki pazarlarda satılmaktadır. osmanlı'da patates ilk defa 1876 yılında sakarya ovasında ekilmeye başlanır.
Ama patatesin mutfaklara girmesi, Avrupa'ya ve Osmanlı'ya gelmesi çok daha yakın zamanlarda gerçekleşiyor bildiğiniz gibi. Ana vatanı Güney Amerika olan ve uzun yıllar "yabani bitkiler" kategorisinde anılan patates, zaman içinde önce Peru'da, ardından da tüm kıtada yaygınlaşmaya başlıyor.
2017'de beş milyon ton patatesin üretildiği Belçika, patates konusunda oldukça iddialı. Belçika'da patates, hayatın, sokağın ve damağın olmazsa olmazı.
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 - 10.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı.
Fransa 2020 yılında 2,1 milyon tonluk patates ihracatı ile ilk sırada yer almaktadır. Almanya 1,9 milyon tonla ikinci sırayı alırken, Hollanda 1,1 milyon tonluk ihracat ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir. Bir diğer görüş ise patates kızartmasının Belçika'nın güneyindeki Namur'da icat edildiğidir.
Patates bitkisinin kökeni Güney Amerika'ya ve yaklaşık 8 bin yıl öncesine dayanıyor. İspanyol fatihler sayesinde 16. yüzyılda yalnızca o kıtaya hapsolmaktan kurtulan patates ilk zamanlar hastalık yayan bir yiyecek olarak görülüyordu. Patatesin Türkiye'ye girişi ise 1850'lerin başında gerçekleşti.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Türkiye'nin en çok patates üretimi yapılan Niğde'ye Mısır'dan ithal edilen tonlarca patates getirildiği iddia edildi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli üreticinin elinde kalan ürünler depolarda çürümeye yüz tutarken patatesin başkenti Niğde'ye Mısır'dan patates getirilmesine tepki gösterdi.
Az yağ çektiği ve lezzetli olduğundan Agria cinsi patates yemek için en ideal patates cinsidir.
Kök sebze olarak bilinen tatlı patates, ince ve kahverengi bir dış kabuğa sahiptir. Et kısmı turuncu olmakla birlikte mor veya sarı renklerde de görülebilir. Tatlı patates çeşitleri soyulmuş halde tüketilebilir. Orta ve Güney Amerika kökenli olan tatlı patatesin kendi içerisinde 25 çeşidi bulunur.
Patatesin Avrupa'ya yayılışı, Otuz Yıl Savaşları (1618-1648) sırasında gerçekleşti. Almanya'ya giden İspanyol askerler, yanlarında at yemi olarak patates götürmüşlerdi. O sıralarda yoksulluktan sürünen Alman köylüler, İspanyollar'dan kâh aşırarak kâh dilenerek ilk kez patatesi tatma fırsatı buldular.
Daha yumuşak turuncumsu bir çeşidi Amerika'nın bazı yerlerinde yam olarak adlandırılır. Fakat aslında tatlı patates anavatanı Afrika ve Asya olan monocot Dioscoreaceae familyasından yamdan çok farklıdır.
Zhukovsky (1933) 'e göre ise; patates, Türkiye 'ye 1853 yılında girmiş ve çiftçiler tarafından 19. yüzyılda tüketilmeye başlanmıştır. Türkiye 'de patates tarımına ilk defa Sakarya nehri vadisinde, Karadeniz boğazı yakınlarında ve Adapazarı bölgesinde başlanmış, bundan tüm ülkeye yayılmıştır.
Düşük hava sıcaklıkları patatese zarar verir. Bu nedenle ılıman hava koşulları patates yetiştiriciliği için uygundur. Fazla sıcak iklim koşullarının da patates yetiştirmek için uygun olmadığı söylenebilir. 30 dereceyi bulan hava sıcaklıkları tarım ürününde fazla su kaybına neden olur.
Savaş nedeniyle sağlıklı verilerin alınamadığı Suriye, dünyada patates üreten ülkeler arasında değil. Fakat, Türkiye'nin bu ülkeye patates ihraç ettiği biliniyor.
William H. McNeil, 1999'da yazdığı, 'Patates Dünya Tarihini Nasıl Değiştirdi”' makalesinde, Amerika kıtasından gelen patatesin, 1770'li yıllarda kıtlık ve açlık çeken Kuzey Avrupa'yı yok olmaktan kurtardığını, zenginleştirdiğini ve bugünkü devletlerin kurulmasına ön ayak olduğunu söylüyor.
Patatese sadece Erzurum ve Bayburt'ta değil, bütün Kafkas toplumlarında kartol ya da bu kelimeye benzer kelimelerin patates için kullanıldığı söylenmektedir. Kartol kelimesi Türkçeye Rusça kartoşka kelimesinden geçmiştir. Rusça'ya ise Almanca kartoffel kelimesinden geçtiği bilinmektedir.
İlçeye özgü beyaz patates kendine has aroması ve tadı ile diğer patates cinslerinden ayrılmakta özellikle kızartma, közleme ve hamur işlerinde tercih edilmekte olduğunu ifade eden Başkan Tuncel, “Patatesimiz Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinde özellikle tercih edilmektedir.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri