Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Uzun süre bekletilen ve filizlenen patates solanin zehirlenmelerine yol açıyor. Patatesin yanlış koşullarda saklandığında filizlenmeye yol açtığını ve bununda sağlık açısından büyük riskler taşıdığını biliyor muydunuz? Tıpkı diğer sebzeler gibi patatesin de bir ömrü vardır ve saklanma koşulları oldukça önemlidir.
İşte patatesin saklanması konusunda bazı ipuçları: Çiğ patatesler serin bir yerde saklanmalıdır. Depolama sıcaklığının, patateslerin ne kadar dayanacağı üzerinde önemli bir etkisi vardır. 43–50 ° F (6–10 ° C) arasında saklandığında, çiğ patatesler bozulmadan aylarca saklanmaktadır.
Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15-20 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Patates taze olarak satın alındığında toprak ve cevizimsi bir kokusu olur. Patates çok bekletilmişse ve küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir. Patatesin çürüdüğünü her zaman görüntüsünden anlayamazsanız. Çünkü patatesler bazen içeriden çürümeye başlayabilir.
Patates saklama yöntemlerinden biri de buzdolabında saklamaktır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Buzdolabında sadece kısa süreliğine ve kabukları soyulmuş hatta doğranmış patatesler saklanabilir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates eksi kaç dereceye kadar dayanır? Soğuk depolarda tohumluk patates 2-4 derece arasında saklanırken, diğer patates türleri 4-10c arasında korunmaktadır.
Patateslerinizi kullanırken dilediğiniz kadarını alıp deri kalanını tekrar dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dondurduğunuz patateslerinizi 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Patatesin zehirli olduğu nasıl anlaşılır? Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bozuk patates püresi yersek ne olur? Bozulmuş patates, birkaç gün içinde salmonella, listeria, botulizm ve stafilokok gibi hastalıklara neden olabilecek patojen ve bakterileri barındırmaya başlayabilir. Patates zehirlenmesinin belirtileri; ateş, karında kramp, kas ağrısı, kusma ve ishaldir.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
En çok yapılan hata soğanların patateslerle birlikte saklanmasıdır. Bu etkileşim soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız.
Kararmış patates zararlı mıdır? Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Patateslerinizi küp küp ya da yuvarlak bir şekilde doğrayıp saklayamak için doğradıktan sonra buzdolabı poşetine aktarmanız yeterli. Ardından buzlukta patateslerinizi uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
Dolayısıyla güneş ışığıyla rengi sarıdan yeşile dönen patatesler, klorofilin artmış olduğuna ve solanin üretimine başlandığına işaret. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenme etkisi yapabileceğini gösteriyor. Yeşil renk ne kadar yayılırsa ve rengi ne kadar koyulaşırsa zehirlenme riski de o kadar artıyor.
Bu hastalığa sebep olan bir bakteridir. Patates bitkisine bakteri yaralardan girer. Bakterinin hücreleri parçalamasıyla patates yumrusunda sulu ve yumuĢak bir çürüklük oluĢur. Bakteriler kıĢı toprakta, toprağa karıĢmıĢ yumru ve bitki parçaları üzerinde geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri