Doğrulanmış Cevap. Cevap: Havuç, turp, kereviz, sarımsak, patates, soğan, zencefil, zerdeçal gibi bitkiler kökü besin olarak tüketilen bitkilere örnektir.
1.1.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
Kök ve yaprakları besin olarak tüketilir. Yeşil yaprakları yemeklerde, kökleri ise bazı yemek ve çorbalarda garnitür olarak kullanılır.
Pırasa, taze soğan, taze sarımsak, semizotu, patates, yer elması gibi bitkilerin gövdeleri, besin olarak tüketilir. Patates bitkisinin yumru gövdesinden nişasta elde edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bitkilerin Kökü
Bitki köklerinden bazıları yenebilir. Bizim yediğimiz türden bitki kökleri, kazık ve yumru kök olarak isimlendirilmiş tipteki köklerdir. Havuç, zerdeçal, zencefil gibi bitkilerin kökünü tüketiriz. Bu bitkiler uygun miktarda tüketildiğinde sağlığımıza faydalıdır.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Maydanoz, kalori bakımından düşük olan, besin açısından yoğun bir bitkidir. Metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki fazla suyu temizler ve böbrekleri ve karaciğeri temizler. Bu da vücudun işleyişini optimum düzeyde tutar ve kilo kaybına yardımcı olur.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Çiğ olarak tüketilir. Zaman zaman yemeklerde pişmiş olarak da tüketilebilir.
Turp Kökleri
Turp bitkileri çimlendikten sonra kazık kökü oluştururlar. Turp çeşitlerine göre bu kökler ortalama 10-15 cm ile 30-35 cm arasında derinliğe inebilir boyuttadır. Kazık kökler, boya bağlı olarak büyümesiyle ilgili rengi beyaz büyürler.
Buğdaygiller familyası "buğday, arpa, çavdar" gibi tahılları ve bazı otsu bitkilerin tohumları yenir. Baklagiller familyasında da "Balkabağı bezelye, fasulye, nohut, mercimek" gibi tohumu yenen sebze bitkileridir. Çilek,Ceviz, fındık, kestane gibi meyveler tohumları yenilebilen meyvelerdir.
Vejetasyon ilerledikçe bitki büyür, gelişir ve bir kısım hücre, doku ve organlar oluşarak, kendine has şekil alır. Bu oluşumların meydana gelmesi konusunda- ki çoğu detaylar bilinmemektedir. Ancak, normal büyü- me ve gelişmenin meydana gelebilmesi için bir takım iç ve dış faktörlerin birlikte rol oynadığı aşikardır.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Topraktan su ve yaşamsal besinlerin alınması ve bitkinin bulunduğu yere tutunması. Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.)
Bitkilerin kökleri vardır ve bu kökler oksijeni emmek için gereklidir. Bitkiler oksijene ihtiyaç duyarlar çünkü oksijeni besin üretmek için kullanırlar.
Kökler, besin maddeleri biriktirmek suretiyle depo organı vazifesini de görürler. Her ne kadar kök toprak içerisinde bulunuyorsa da, bazı bitkilerin kökleri hava veya su içinde de gelişebilir.
Yeşil aksamı ve yaprakları yenen sebzeler grubunda ravent, sap kereviz, Çin lahanası, baş lahana, ıspanak, pazı, semizotu, kıvırcık, marul, salata, Brüksel lahanası, maydanoz, roka, nane ve tere yer almaktadır.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi. L. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
Depo Kökler : Şişkin ve depo organı özelliğinde olup besin depolar.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patatesin kök sistemi genellikle 30-40 cm toprak derinliğinde teşekkül etmektedir. Stolon; Patates bitkisinin toprak içerisinde kalan kök sisteminin teşekkülü sırasında,kökler arasında beyaz uzantılar meydana gelir.Bunlara stolon adı verilir.Stolonların uç kısımlarının şişkinleşmesi ile yumrular oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri