Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır. Bu tür sebzeler ıslak şekilde yağa atıldığında köpürme kaçınılmaz son olacaktır.
Kızartma yağı Köpürürse ne olur? İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz.Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır. Yiyecekler aşırı yağlı olur.
Sık Sık Kullanılan kızartma yağı bozulur mu? Evet, kızartma yağını 3 defa kullandıktan sonra yağın yapısı değişir ve içinde yoğunlaşma başlar. Kızaran yiyeceklerin tadı ve kokusu da yağa karışacağı için belirli zamandan sonra bozulma meydana gelir.
Hem ayçiçek yağı hem zeytin yağı hem de kızartma için kullanılan diğer tüm yağlar belirli durumlarda köpürme eğilimi gösterebilirler.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu nedenlere şöyle açıklık getireceğiz: Kullandığınız yağın son kullanma tarihine dikkat edin. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kızartma yağı bozulduğunu nasıl anlarız? Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
Köpürme Nedir? Yağın çalkalanması sonucunda oluşan hava kabarcıklarının yüzeye çıkarak patlaması gerekir. Aşırı çalkalanma veya yetersiz yağ kalitesi nedeniyle oluşan hava kabarcıklarının yüzeyde birikmesi köpürme olarak adlandırılır.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Yağlı kabı en yakındaki çöp noktasına atabilirsiniz. Ancak yağı doğrudan çöpe dökmeyin. Bu durum hem çevrenin kirlenmesine neden olur, hem de kemirgenleri bölgeye çekebilir.
Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Kızartma dolapta kaç gün kalır? Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz. Hatta zeytinyağı daha çok ısıya dayanıyor.
Kanserojen madde yoğunluğuna sebep olan yağ, ne kadar çok kullanılırsa sağlığı da o kadar büyük bir şekilde tehdit etmektedir. Bu nedenle de kızartma yağını en fazla 3 ya da 4 kez kullanmalısınız.
Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Ancak zamanla kirlenen yağın arındırılması zorlaşır. Yoğunluğunu ve özelliğini yitirmeye başlayan kirli yağ, metal yüzeyler üzerinde aşınma, kılcal çizik oluşumu ve aşırı ısınma sorunlarına yol açar.
Motorda bulunan yağ pompası bile motora koyulan yağı seçer. Kalın yağ koyulması gereken bir araca ince yağ koyulursa; sızdırma yapabilir. Araç yağ yakabilir ve iticilerde boşalma görülebilir. İnce yağ koyulması gereken bir araca kalın yağ koyulursa; motor sesli çalışır, hidro doldurmayıp ses yapabilir.
Yağlama yağının köpürmesi esas olarak yağdaki yüzey aktif maddeler gibi köpüren maddelerden kaynaklanır. Şu anda, yağlama yağ piyasasında kabarcık ürün yoktur. Sadece hızlı köpük ürünleri, yağ kabarcıkları yağlama ortadan kalkma hızı yağ kendisi tarafından belirlenir.
Merak etmeyin aracınızdaki motor yağını 1 ay değiştirmezseniz, aracınıza bir şey olmaz. Genellikle aracınız 8 ila 10 bin km yaptıysa motor yağını değiştirmeniz sizin için yararlı olacaktır. Dilerseniz, motor yağınızı değiştirmeden aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Ayçiçek Yağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri