Yağla temas anında patatesin yüzeyindeki nem hızla buharlaşır ve bu buhar yağın sıçramasına neden olur. Patatesin dışı kurumuş, kabuk tutmuştur. Bu kabuğun içindeki ısı hızla artar ve yüzeye çıkamamış olan su buharı içerideki patatesin kum gibi dağılmasını sağlayarak sert kabukla hoş bir tezat oluşturur.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Bekletme sırasında suyun içine 1 çorba kaşığı sirke ekleyin. Sirke, patateslerin kızardıktan sonra çıtır çıtır olmasını sağlar. Bekleme süresi olan yarım saat geçtiğinde patatesin suyunu süzün ve etrafa yağ sıçramaması için havlu kağıt yardımıyla iyice kurulayın.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
İlgili 30 soru bulundu
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz.
Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir.
Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Patateslerinizin hepsini 1 kerede atmayın bölün 2 aşamada haşlayın, ve soğuk suya alın. Soğuk suda bir kaç dakika kaldıktan sonra tekrar bir soğuk sudan geçirin, patateslerinizin soğuduğundan emin olun ve süzgece alın. Teflon tavanıza sıvı yağı dökün ve kızgın yağa patateslerinizi yavaş olarak bırakın.
Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı az olmalıdır. Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür.
Kızartma kabımızda önceden yağımızın ısınmasını sağlıyoruz. Hemen un, nişasta, tuz, kabartma tozu karışımına patatesleri ilave ederek harmanlıyoruz. Sulanmamasına dikkat ediniz. Kızgın yağımıza harmanladığımız patatesleri ilave edip, kızarıncaya kadar kızartıyoruz.
Patateslerin kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Bir kapta soğuk suyun içerisine tuz ve karbonat atılıp karıştırılır ve dilimlenen patatesler suyun içerisine alınıp 30 dakika bekletilir.
Tarifimize gelelim; sadece kesme aparatımızı temin ettikten sonra patatesleri soyup, önce bu aparatla enine, sonrada boyuna kesiyoruz. Tuz yada tuzotla harmanlayıp kızartıyoruz.Deneyenlere afiyetler olsun efendim.
3 Üzerine un, nişasta, tuz ve kabartma tozu ekleyin ve güzelce harmanlayın. 4 Harmanladığınız patatesleri kızgın yağa atın. 5 Ara sıra karıştırın. 6 Kızarınca servis tabağına alın.
Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Yaklaşık yarım saat soda içerisinde beklettiğiniz patatesleri daha sonra süzerek kızartabilirsiniz. Böylece çıtır çıtır patatesler elde edebilirsiniz. Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek.
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Patatesleri soy, gelişigüzel doğra, tuzlu suda biraz beklet, ardından ayçiçek yağı koyduğun tavada kızartıp kağıt havlu serili servis tabağına al. Ancak bu kadar basit gözüken bir tarif fast food restoranlarında çok farklı bir hal alıyor.
1. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri kızarmış patatesi tatma şansı buldu ve o lezzete resmen aşık oldular. Güney Belçika'nın baskın dili Fransızca olduğu için onları 'french fries' yani 'fransız kızartması' olarak adlandırdılar ve adı da öyle kaldı.
Patates kızartma yağı kaç kez kullanılır diyenler, yağın içine artık yoksa ve yağın rengi açıksa en çok 3 defa kullanmalıdır. Daha fazla kullanım, yağın yoğunlaşmasına ve patateslerin çiğ kalmasına neden olur.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Patates: Kızartma yapımında en çok kullanılan ürün patatestir. Patateslerin yağ çekmesini önlemek için, yeşillenmemiş patatesleri kullanın. Patatesleri önce soğuk suyun altında, sonrasında ise tuzlu suyun içinde bekletin. Böylece daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri