Türkiye'de Artvin ve çevresinde (özellikle Şavşat ilçesinde), Ardahan,Çorum, Sivas, Doğu Karadeniz, Erzurum, Kars'ta yapılır. Dağıstan başta olmak üzere Kafkasya'nın hemen her yerinde benzer ad ile bilinir.
Patatesli Mantı (Hingel) Nasıl Yapılır?
sivas dolaylarında hangel olarak bilinen, içi boş mantı hamurunun sarımsaklı yoğurda bulanması ve üzerine kavrulmuş kıyma, soğan ve küp patates parçaları eklenmesiyle servis edilen, ağızda oldukça ağır bir koku bırakan türk yöresel yemeklerinden biri.
Haşlama suyu hazırlanır. İçine tuz atılıp kaynatılır. Kaynayınca patatesli hingeller ilave edilip haşlanır. Haşlanan hingeller servis tabağına alınıp üzerine tereyağlı pul biber dökülerek servis edilir.
Kaynayan suyun içerisine mantıları azar azar ekleyin. Mantıları yumuşayıp su üstüne çıkana kadar haşlayın. Haşlanan mantıları süzgeçle süzün ve servis tabağına alın.
İlgili 31 soru bulundu
Japon mantısı gyoza geleneksel olarak ince bir hamur içinde kıyma, taze soğan, lahana, zencefil ve sarımsak dolgulu olarak sunulur. Malzemeler gyoza hamurunun üzerine yerleştirilip elle dikkatlice büyük mantı şekli verilir.
Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bu hamur yastaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir.
Her yörede farklı isimlerle anılan hingel, bir mantı çeşididir. Özellikle, Erzum yöresine ait olduğu bilinen hingel, Sivasta da çok yapılmaktadır. Daha çok metez ve çerkez mantısı olarak bilinen hingel mantısı, diğer mantılara göre daha büyük oranda yapılmaktadır.
Yaptığınız mantıları dondurucuya koymak için dondurucunuza uygun tepsiye altına gazete koyarak yada un serperek şokluyoruz . Ortalama 15 -20 dk sonra yani hamurluğu gidip sertleştiğinde poşetleyip kaldırabilirsiniz.
Hingel mantı çeşitlerinden biri olup içsiz mantı olarak bilinmektedir. Merdane ya da oklava ile açılan bir hamur olan içsiz mantı tercihe göre içerisine et ya da patates de konularak yapılabilmektedir. Hingel Türkiye'de genellikle Artvin ve Erzurum illerinde daha sık tüketilmektedir.
Mantı denildiğinde ilk aklımıza gelen Kayseri mantısıdır. Ancak tepsiye sık sık dizilmesiyle bilinen, hem görünümü, hem de lezzeti ile damak çatlatan tepsi mantısı da son yılların popüler tariflerinden biridir. Yağlı kıyma, incecik yufka ve sos ile hazırlanan tepsi mantısı, özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilir.
İçeriğinde 18 gr yağ, 15 gr protein ve 43 gr karbonhidrat bulunur. Patates Mantısı Kaç Kalori? Bir adet patates mantısı yaklaşık olarak 60 kalori olarak hesaplanır.
5-Hıngel: Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmektedir. Erzurumda hıngel (mantı) sulu ve susuz olarak iki şekilde pişirilmektedir.
Mantının kökeni Çin'e dayanır ve adını Çin-Kore kökenli “mantou” sözcüğünden almıştır. Bizim şu anda mantıyı seviyor ve yiyor olmamızın nedeni ise Orta Asya Türkleri... Çünkü, mantıyı Çinliler'den 13. yüzyılda öğrenenler Orta Asya Türkleri... Zaten mantının Anadolu'ya kadar uzanan serüveni de orada başlamış.
Hamur özleşene kadar iyice yoğurmadan güzel bir mantı hamuru elde edemezsiniz. Mantı hamurunun en önemli püf noktası içine eklenen yumurtasıdır. Yumurta hem hamurun esnekliğini artırır ve kolay açılmasını sağlar, hem de pişirirken bir yapıştırıcı vazifesi gördüğü için hamurun dağılmasını önler.
Nohutlu Mantı - Bilecik
Hazırlanan parçalar yağlanan tepsiye sırayla dizilir, daha sonra hafif ateşin üzerine konulur, pembe kıvamına geldikten sonra ateşten alınır. Kaynamış su, mantıların üzerini kaplayıncaya kadar dökülür. Mantı suyu çekinceye kadar ateşte bekletilir.
Kore mutfağındaki mandu yemeğinin de 14. yüzyılda Moğollar tarafından Kore'ye getirildiği düşünülmektedir. Bununla beraber, bazı araştırmacılar mantının Orta Doğu'da ortaya çıktığını ve İpek Yolu ile beraber Çin ve Kore'ye yayıldığını düşünmektedir.
Hamur işleri Trakya mutfağında oldukça geniş bir yer tutar. Sini mantısı bu çeşitlilik içerisinde baş yemeklerden biridir. Misafirlerinize, sofra kurduğunuz kişilere verdiğiniz değerin de göstergesidir. Aynı zamanda Trakya düğün yemekleri arasında da kendine yer bulduğunu görürüz.
Büyük derin bir tencereye su koyup kaynatılır. Az sıvı yağ ve tuz eklenir. Hamurlar tek tek atılır, 10-15 dk. kadar pişirilir.
Geniş bir tencereye su koyup tuz ilave ediyoruz. Kaynayınca mantıları içine atarak 7-8 dakikada haşlıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt veya tereyağında biber yakarak gezdiriyoruz. Afiyet olsun…
Tencereye tereyağı konulur ve eritilir. Bir tatlı kaşığı salça ilave edilerek kavrulur ve et ilave edilerek parpulanır. Akşamdan ıslatılmış nohut ilave edilerek pişirilir. Daha sonra kuru kayısı baharat, tuz, pekmez yeteri kadar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır üzerine eritilmiş tereyağı dökülür ve servis edilir.
Mantı olan öğünden sonra bir tatlı hazırlamak istiyorsanız, tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Sütlü tatlıların sindirimi daha kolaydır. Limonlu muhallebi de bu önerilerden biri olarak menünüzde yerini alabilir.
Pişen mantının suyuyla salçayı biraz açıp birkaç dakika kaynatın. Mantıyı suyunu süzerek servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Üzerine hazırladığınız sosu döktükten sonra kuru nane, sumak ve pul biber ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mantının yanına yapılacak çorbalar domates çorbası ve mercimek çorbası olabilmektedir. Aynı zamanda sebze yemekleri de mantının yanında tercih edilebilmektedir. Meyve suları veya gazoz gibi asitli içeceklerde mantının yanında tercih edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri