“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
- et döner üst üste bindirilmiş löp löp et ile, kıyma döner ise tek parça kıymadan oluşur. - et dönerden kesilen parçalar küçük, kalın ve engebeli olur. kıyma dönerde ise parçalar çarşaf gibi düz ve geniş ama kıl gibi ince olur. - et döner pahalı, kıyma döner ucuzdur. kıymadan döner olmaz.
Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca iskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır. İskender kebabının yapıldığı et, Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir.
En iyi İskender kebap hangi etten yapılır
İskender ailesinin 3. Kuşak fertlerinden İskender İskenderoğlu yaptığı bir röportajda bunu anlatmaktadır, “İskender kebap normalde sadece koyun ve kuzu etinden yapılır.
İskender Kebap olarak bilinen kebap çeşidi 1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
İskender dönerin içerisinde bulunan et sayesinde uzun süre tok kalabilir, aynı zamanda vücudun gereksinim duyduğu vitamin, protein ve mineralleri de önemli ölçüde karşılayabilirsiniz. Ayrıca iskender dönerin yanında tüketilen domates, biber ve yoğurt gibi yiyecekler de sağlığa son derece faydalı.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Keskin bir bıçak yardımıyla ince yaprak şeklinde dilimler kesin. Yapışmaz yüzeyli bir tencereye etleri alın ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin. Zeytinyağı ve tereyağını da tencereye ilave edip kızartın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın.
İskender'in neden üzerindeki köftesinden başlanarak yendiğini biliyor musunuz? Çünkü iskenderin üzerinde bulunan köfte iskender etinden hazırlanır ve size birazdan yiyeceğiniz o müthiş iskender eti ile ilgili bilgi verir.
Kavrulan salçanın içine tuz, karabiber, toz biber ekleyin. Son olarak sos kıvamına getirmek için 1 su bardağı sıcak su ekleyip sosu kaynayana kadar pişirin. Sıcak sıcak iskenderin üzerine gezdirip servis edin.
Evde iskender yapmak çok kolay. İster kıyma, ister kuşbaşı et, isterseniz köfte ile bunu yapabilirsiniz. Hem kolay hem pratik hemde çok lezzetli oluyor.
HD İskender yapımında sadece dana eti kullanarak misafirlerine eşsiz lezzetler sunmaktadır.
1 porsiyon iskender kaç gram et? İstediğim 1 porsiyon ile 1.5 porsiyonun hemen hemen aynı gözükmesi üzerine itiraz ettiğimde aldığım cevaba göre porsiyon içerikleri şöyle oluyor. 1 porsiyon = 90 gr et 1,5 porsiyon =110 gr et duble iskender =130 gr et bulunmakta.
Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır.
Kıyma, etin çok ince şekilde makinada ya da elle çekilmiş haline denir. Türkiye'de yaygın olarak dana, koyun ve kuzudan elde edilir, hindi ve tavuk kıymasına da rastlamak mümkündür.
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ise etin kıyma olması ve homojen yapısı nedeniyle kesildiği zaman kağıt gibi yaprak görüntü vermektedir.
Üzerine domatesli sosu ekleyip etlerimizi yerleştiriyoruz. Hazırladığımız sarımsaklı yoğurttan biraz etin üzerine koyup pul biber serpiyoruz. Arzuya göre yanında domates, yeşil biber, turşu veya pilav gibi ekstra lezzetlerle birlikte servis ediyoruz.
Yıl 1867; döner kebap lezzetinin doğuşu…
“DÖNER KEBAP” efsanesinin hikayesi, Mehmet oğlu “İSKENDER Efendi”nin Bursa'nın Kayhan semtindeki dükkânında başlar. O dönemde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun ateşi üzerinde pişirilmektedir.
Kebap deyince genelde akıllara doğu illeri gelse de İskender kebap Bursa iline ait meşhur bir yemektir.
İskender sosu için; bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve eritin. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve salçanın kokusu çıkarana kadar kavurun. Daha sonra 1 su bardağı su ve 1 su bardağı rendelenmiş domates, tuz ve isteğe göre çok az pul biber ekleyin ve sosunuzu pişmeye bırakın.
1 orta porsiyon (500 gr) iskender: 755 kalori.
Sos yapılışı; Bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı konulup eritilir. Üzerine salçalar eklenir ve salçanın kokusu çıkarana kadar kavrulur. Daha sonra bir su bardağı su ve isteğe göre bir su bardağı domates rendesi, tuz ve pul biber ilave ederek sos pişirilir.
İskender kebap diye dilimizde yer eden ve çok sevdiğimiz bir yemeğimiz var bizim. 1867 yılında Mehmet Oğlu İskender Efendi bu işe başlamış. Adı İskender Kebap olarak anılsa da aslında “Döner Kebap” yani en eski kültürümüzde yer alan ismiyle “çevirme veya dönen kebap”.
Sosu için, bir tavaya sıvı yağ ve salçayı ekleyip kavuralım kavrulan salçaya, 2 su bardağı su ekleyip kaynadıktan sonra kısık ateşte sos kıvam alınca ocaktan alalım. Pideyi fırında ısıttım yani bu yemekte her şey sıcak olmak zorunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri