Tatlı ve normal patatesler yumru köklü sebzelerdir, fakat görünümleri ve lezzetleri bakımından farklılık gösterirler. Beyaz/sarı patatesler dünya genelinde yaygın olarak tercih edilirken tatlı patateslerin sağlık açısından daha faydalı olduğuna dair görüşler son yıllarda giderek artmış ve popüler hale gelmiştir.
Sebze türleri arasında oldukça güçlü antioksidan maddelere sahip olan mor patates, vücudu zararlı maddelerden arındırma konusunda da çok güçlüdür. Mor patates sadece patates olarak değil aroma ve renk verici bir besin olarak da tüketilmektedir.
Vitaminlerle birlikte tatlı patatesin içinde lif, fosfor, bakır, potasyum ve manganez de vardır. Bu maddeler de vücut için oldukça sağlıklıdır. Tatlı patates, normal patatese nazaran çok daha iyi bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Glisemik indeksi düşün olan tatlı patates, bu özelliği sayesinde kişiyi tok tutar.
Lif içeriği oldukça yüksektir. Bu özelliği sayesinde hem uzun süren bir tokluk hissi sağlar hem de sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Az bir miktarda tatlı patates tüketimi kilo verme sürecine katkıda bulunabilir. Vitamin, mineral, protein ve nişasta açısından oldukça zengindir.
Tatlı patates, oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Patatesi çok seviyorsanız, kilo verme döneminde tatlı patatese de şans tanımalısınız. Çünkü hem daha sağlıklı, hem daha kolay pişiyor hem de kilo vermenize de yardımcı oluyor.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlı patates içerisinde bol miktarda lif barındırır. Lifli bir gıda olduğu için doygunluk hissi verir ve aşırı yemek yemenizi engeller. Bol lif kaynağı olan tatlı patates, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları harekete geçirir.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Patates kabuğu potasyum bakımından oldukça zengindir ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir. Büyük, nişastalı, tatlı yumrulu kökleri kök sebze olarak kullanılır.
Tatlı (kırmızı) patatesin faydaları
Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar.
Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler. Dış görünümü patatese benzer ancak şekli biraz daha uzun ve düzdür. Kırmızı-turuncu veya mor renk kabukları olur ve içi de koyu sarımtrak renktedir.
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur.
Tatlı patates yıkanır, kabukları soyulur ve çubuk halde dilimlenir. Su içerisinde birkaç saat bekletilir. Suyu süzülür ve tatlı patatesler iyice kurulanır. Isınan yağda kızartılır.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Çorba, garnitür, salata, kızartma, haşlama, fırında, közleme, buharda ya da püre olarak kullanılabilir. Eğer içerdiği besin değerlerini korumak istiyorsanız tatlı patatesi buharda pişirmeniz en doğru yöntem olacaktır.
Klasik patatesten daha sağlıklı karbonhidrat içerir. Glisemik indeksi düşüktür ve uzun süre tok tutar. Fosfor, lif, bakır, potasyum ve manganez bakımından zengindir. Kalp krizi ve karaciğer yağlanması riskini düşürür.
Tatlı patates: Genellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen tatlı patatesin hasat zamanı, Kasım ayının başıdır.
Peki ya bilimsel adı Ipomoea batatas olan halk arasında kırmızı patates ya da tatlı patates olarak anılan bu bitki nedir? Tatlı patates adından da anlaşılacağı üzere şekerli bir tadı vardır ama tadının tam olarak neye benzediğini biliyor muyuz?
Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
1) Kabızlığı Önler
Tatlı patates yoğun miktarda lif ve antioksidan barındırmaktadır. Bu da bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bağırsakların emilimini hızlandırır ve bağırsaklar da yer alan kabızlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
Koyu meyveli, kırmızı kabuklu tatlı patates türleri oldukça yumuşak, tatlı ve suludur. Patatesler gibi tatlı patateslerde (Ipomoea batatas) yıkanır, soyulur ve daha sonra haşlanır, kızartılır veya fritözde pişirilir. Soyulmadan fırında veya buharlı fırında da pişirilebilir ve daha sonra kaşıkla yenebilir.
Patatesi Sıcak Değil Soğuk Yiyin
Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
Selenyumdan yana zengin bir sebze olan patates, troidin de düzenli çalışmasını sağlar. Manganez içeriği yüksektir. Bu nedenle cilt sağlığı için önemlidir ve cildi güzelleştirir. İçeriğindeki fosfor nedeniyle cinsel gücü artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri