ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir.
Yoğun miktarda vitemin ve mineral içermektedir. C vitamini açısından çok zengin olan patates aynı zamanda B vitamini ve potasyumu bol miktarda içerir. Diğer mineralle açısından da zngin ola patates enerji patlaması sağlayabilir.
1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 43.1 gr karbonhidrat, 3.92 gr protein, 0.2 gr yağ, 3 gr lif, 10 mg sodyum, 782 mg potasyum, 10 mg kalsiyum, 25.6 mg C vitamini, 0.7 oranında demir içerir.
100 gram patates besin değeri açısından şöyle özetlenebilir: Kalori: 97 kalori. Yağ: 0.1 gr. Karbonhidrat: 22.6 gr.
İlgili 25 soru bulundu
Yüksek miktarda kompleks karbonhidrat taşıyan besinler ise kepek, yulaf, mısır, arpa, karabuğday, mısır unu, makarna, patates, kepekli pirinç, kıyılmış buğday, tam tahıllı gevrek, bezelye, musli, fasulye, mercimektir.
100 gramlık 1 küçük porsiyon haşlanmış patates besin değerleri; 21.55 gr karbonhidrat. 1.96 gr protein.
Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir. Fosfor içeriği sayesinde cinsel güce olumlu yönde katkı sağlar.
5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
Kabuksuz patatesin besin değeri
Aynı zamanda %91 karbonhidrat içeriği ile beraber %8 protein ve %1 yağ oranı üzerinden besin değerine sahiptir. Özellikle karbonhidrat miktarı ile beraber öne çıkan kabuksuz patates, periyodik olarak tüketilmesi gereken en sağlıklı besin kaynaklarından biri olarak öne çıkıyor.
Sağlık açısından da oldukça faydalı olan patates; pirinç, buğday ile mısırdan sonra en sık tüketilen dördüncü gıda grubuna girer ve tam bir potasyum deposudur. Aynı zamanda cilt sağlığından kansere, kalp sağlığından strese, sindirim sisteminden kemik sağlığına kadar sayısız faydası bulunan iyi bir sebzedir.
Patates içerisinde bulunan vitaminler A vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitaminidir. Bunlar yanında folat açısından da zengin bir besindir.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Patates, nişastalı bir sebze olarak kabul edilmektedir. Patates, diğer sebzelere göre daha fazla nişasta bulundurur. Bir karbonhidrat türü olan nişasta, enerji olarak kullanılan glikozu parçalayarak vücuda yaymaktadır.
Nişasta içeriği çok yüksek olan patates, bir karbonhidrat kaynağıdır.
Vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan besinler şunlardır: Kırmızı et; karaciğer, dalak, yürek, beyin gibi sakatatlar; balık, ton balığı, havyar, yosun, ıstakoz, karides gibi deniz ürünleri; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri; süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal besinler.
Cevap. Patates;''Karbonhidrattır.''
Uzmanlara göre patates yoğun bir bitkisel gıda kaynağı. Patateste bulunan bitkisel gıdalar arasında karoten, flavonoid ve kafeik asit mevcut. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini antioksidan etkisi gösteriyor.
Patates, C vitamini, B6 vitamini, folat, tiamin ve A vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Bu vitaminler, vücut fonksiyonlarını destekleyerek sağlığı korumaya yardımcı olurlar. Özellikle C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Patates tüketmek faydalı olduğu kadar aşırı ve sağlıklı şekilde tüketilmemesi zararlı olabilmektedir. Özellikle kalıtsal rahatsızlığı bulunan kişilerde patates tüketimine dikkat edilmelidir. İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
Örneğin 180 gramlık haşlanmış orta boy patates içerisinde yaklaşık 3 gram protein yer alır. Bu yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacından %10 daha azdır. Fakat patatesler lisin ve triptofan aminoasitleri için iyi bir kaynaktır. Bu yüzden bir bitki için kaliteli bir proteine sahip diyebiliriz.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri