Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Ekim arazisinin eğimli, tepe ve güneş gören arazi olması gerekir. Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır. Patates tohumu sebze satışı yapılan tohum alanlarındaki yerlerden satın alınabilir.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, Patates vejetatif üreme ile ürer. Patates, bir vejetatif üreme çeşidi olan yumru ile üreme sayesinde çoğalır.
Patates, vejetatif üreme şekli ile üremekte olan bir sebze türüdür. Açıklama: Patates, diğer sebzelerden üreme şekli açısından farklılık gösterir. Diğer sebzeler tohum ile ürerken patates vejetatif üreme ile ürer.
İlgili 20 soru bulundu
Patates,tek yıllık bir kültür bitkisi olup,yumru veya tohum ile çoğalırlar.Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde,yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.Bu nedenle patatesin bitkisel ...
Bitkinin dalı ve yaprak ile beraber kökünden bir parça kesilmek suretiyle ekilmesi üzerinden gerçekleştirilen üreme yöntemi çelikle üreme olarak ifade edilmektedir. Gerekli koşullar altında uygun ortamda dikilmesi ile beraber gerçekleştirilen çelikle üreme, aynı zamanda vejetatif üreme olarak da ifade edilmektedir.
2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır. Patatesin yüzde 70-80'inin sudan oluştuğu unutulmamalı.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Evde Patates Yetiştirmenin En Kolay Yolu
Zaman zaman artan fiyatlardan etkilenmemek için evinizde kendinize minik bir bahçe oluşturabilirsiniz. Bu bahçenizde tükettiğiniz sebze ve meyveleri ekebilir, vakti geldiğinde organik tadıyla toplayabilirsiniz. Organik tarımın bir türü de evde patates yetiştirmek olacak.
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın. 30 dakika sonra çatalı patateslere batırın ve kolayca girip girmediğine bakın. Eğer çatal kolayca giriyorsa ve patates parçalanacak gibi duruyorsa, patatesleriniz hazır demektir.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Patateste Yağış ve Nem
Patates bitkisi hava rutubetini de sever, hava neminin yaklaşık %70 veya daha fazla olduğu bölgelerde iyi gelişir, verimli olur. Patates kuru ve devamlı esen rüzgarlardan hoşlanmaz.
Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patateslerin çimlenen taraflarını yukarıya bakacak şekilde toprağa yerleştirip dikim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Patateslerin üzerini 5 cm yüksekliğinde bir toprakla örtmeniz gerekir. Bu işlem, patateslerin daha iyi kök salması için gereklidir.
Genellikle sarımsak, soğan, muz, zambak, salep ve safran gibi tek çenekli bitkiler bu yolla ürer.
Havuç doğrudan tohum ile yetiştirilir. Havuç tohumları küçük, çimlenme oranı düşük olduğu ve çevre koşullarından çabuk etkilendiği için toprağının çok iyi hazırlanması gerekir. Yetiştiricilik yapılacak yerin yabancı maddelerden ve zararlılardan arındırılmış olması gerekir.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Çeliklerin köklenme süreleri çok değişiklik gösterir. Genellikle 3–6 haftada köklenme başlar ve bu süre 9–10 aya kadar uzayabilir. Ancak yumuşak çeliklerde bu süre daha kısa olabilir.
Çelikler köklenme ortamına yatay veya dikey olarak 5 cm aralıklarla dikilirler. Köklendirme hangi ayda yapılır? Çeliklerin alım zamanı, büyüme mevsiminin sonlarına doğru, genellikle Ağustos ayı ve kısmen Eylül başlarıdır.
Köklendirme Hormonu Nedir? Köklendirme hormonu bitkilerde büyüme ve gelişmeyi sağlayan içeriğinde ''Oksin'' içeren hormon takviyeleridir. Kök vermesi zor olan bitkilerin çoğaltılmasında kullanımı önerilir. Doğada en saf halde bulunanı İndol-3 asetik asittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri