Tuncer Gülensoy'un Köken Bilgisi Sözlüğü'nde ay çiçe- ği=(günebakan) şeklinde ayrı yazılan kelime için “< ay+çiçek+i / gün (<kün)+e+bak-an, Kırg.
TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışı "günebakan" şeklindedir.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır. Bu nedenle yazım yanlışı yapmamak için de bu kelimeyi bitişik yazmak oldukça önemlidir.
Bir bitki ismi olduğu için ayçiçeğinin doğru yazımı bitişik şekilde olmalıdır. Bu kelime ayrı olarak yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olur. Türkçede birleşik bir kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması gereken durumlar farklıdır. Ayçiçeği doğru yazılışı bitişik kabul edilmiştir.
Ayçiçeği anlamına gelir. Bu kelime genellikle gün aşık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı günaşık şeklinde olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Günebakan (ben bu ismi daha çok seviyorum), Türkçe'de nedense diğer dillerden farklı olarak ayçiçeği diye anılmış. Gün boyunca büyük bir aşkla güneşi takip edip de adı neden ayçiçeği olmuş bu güzelliğin onu anlamak zor. Belki de o da tıpkı Ay gibi Güneş'in rengini yansıttığındandır bilinmez.
Ayçiçeklerinin çiçekleri gün içinde Güneş'i takip eder ve batıdan doğuya dönerler. Geceleri ise tam terse dönerek sabah olunca ilk hallerine dönerler. Bu özelliğiyle bağlantılı olarak diğer dillerdeki ismi “Güneş” ile bağdaştırılmıştır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Çok dağınık ve karışık, darmadağınık, tarumar anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genellikle darma dağınıklık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı darmadağınıklık şeklinde olmalıdır.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
Normal şartlar altında bülbülyuvası kelimesinin bülbüllerin yuvası anlamında kullanılması beklense de bu birleşik kelimede bülbül ve yuva kelimeleri anlamını tamamen kaybederek farklı bir anlam kazanır. Bu doğrultuda da bülbülyuvası TDK kuralları gereğince ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Çünkü siyah zeytin zaman zaman bitişik şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yanlış olarak bilinmelidir. Bunun nedeni ise siyah zeytin ayrı bir şekilde yazılır. Bundan dolayı siyah zeytin kesinlikle ayrı yazılmalıdır ve buna dikkat etmek önem arz eder.
Günebakan çiçeği, hızlı büyümek için güneş ışığını takip etmek gibi eşsiz bir beceriye sahip. Açılan çiçek başları genellikle doğuya bakarak gün doğumundan itibaren güneşten olabildiğince yararlanıyor; çiçeğin büyümekte olan körpe yapraklarıyla, henüz açılmamış olan tomurcukları da güneşi izliyor.
Günebakan çiçeği papatyagiller ailesinin bir üyesidir ve Türkiye'de daha çok ayçiçeği olarak bilinmektedir. Ayçiçeği Türkiye'de yoğunlukla Marmara bölgesinde yetişmektedir. Günebakan, gündöndü ve günçiçeği diye de bilinen bir bitki türüdür.
Çiçek kelimesi ise bir bitki olan güzel kokulu şeydir. Ama bu iki kelime birleştiği zaman kendi anlamları gibi bir anlam olmuyor. Tamamen farklı bir bitki olan ayçiçeğine dönüştürüyor bu iki kelime birleşince. İşte böyle kelimelerde kelimeler anlamını kaybedince bu iki kelime bir birine bitişik bir biçimde yazılır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Sözlükte ayçiçeği kelimesi “ayçiçeği, -ni b.i. Birleşikgillerden, çiçeği çok iri, tabak şeklinde ve sarı renkte olan, to- humundan yağ çıkarılan ve memleketimizde çok yetiştirilen bir bitki. Bu- na çiçekleri güneşe doğru döndüğü için “günebakan” da denir.” (Türkçe Sözlük 1944: 45) şeklinde açıklanmıştır.
Ayçiçeği (Helianthus annuus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.
Günebakan Çiçeğinin Mitolojisi
Yunan mitolojisinde kul köle olmayı temsil eden günebakan; Çinlilerde ise ölümsüzlük sembolüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri