Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Tüm patatesler soyulduktan sonra kabın içinden alınarak istenilen şekilde doğranmalı ve tekrar kararmamaları için aynı suyun içine bırakılmalıdır. Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır.
Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır. Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
İlgili 39 soru bulundu
Patates Nerede Saklanır? Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Patateslerimizin kararmaması için soyduktan sonra tuzlu su içerisinde bekletelim. Suda bekleyen patatesler nişastalarını salacaklardır, böylece daha çıtır kızartmalar elde edebilirsiniz. Soyduğumuz patateslerimizi parmak patates dediğimiz ince uzun şekilde keselim.
Doğranmış patatesler üzerlerini kapatacak kadar soğuk su da 2 yemek kaşığı sirke ile buzdolabında en az 2 saat bekletilir.
Patatesin raf ömrünü uzatmak için öncelikle ürünü soğutmak gerekiyor. İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Patates toprak altında yetişen yumrulu bir sebze olduğu için üzeri epey kirlidir. Sonradan soymayı dahi planlasanız öncesinde temizlemeniz gerekir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın. Patatesleri ıslakken yağa attığınızda hem yağ patlar, hem de sıcaklığı düşeceği için kızartmadan beklediğiniz performansı alamazsınız. Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Soğuk su içerisine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Dilimlediğiniz patatesleri bu suyun içerisine aktarın. Kızgın yağ ile kızaran patatesler, sirkeli su ile çıtır çıtır olacak.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Her ne kadar nişasta içeriği yüksek olsa patates yağ içermez. En sağlıklı pişirme şekli de haşlama yöntemidir. Eğer diyetteyken canınız patates çekiyor ve bunun bir yolunu arıyorsanız haşlanmış patates ideal bir tercih olacaktır; yalnızca bir süre soğumasını beklemelisiniz.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Patatesler için en uygun saklama koşulları kuru bir ortamda muhafazadır. Zaman zaman evimizde kuru bir ortam dışında, patatesin muhafaza edildiği dolaba tuz, gazete kağıdı, pirinç, karbonat gibi nem alıcı maddelerde konulduğuna rastlamışsınızdır. Bu uygulama da filizlenmeyi bir ölçüde engelleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri