Fakir topraklarda 2 veya 3 yıl sürekli olarak ard arda ekildikleri zaman yada kendileriyle oldukça yüksek uyuşabilirlikleri olan bitkiler,örneğin;patates veya çavdar düşük verim getirmektedir.
Patateste Toprak İsteği Nasıldır? Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Patates bitkileri, gevşek ve kumsal yapılı topraklarda daha kolay yetişebilir.
Uzun yıllar aynı tarlada aynı veya benzer bitki türlerinin yetiştirilmesi sonucu, bitkisel üretimde ortaya çıkan verim ve kalite düşüklüğü Toprak Yorgunluğu olarak adlandırılır.
Toprak yorgunluğuna karşı önlem olarak önerilen çeşit değiştirme yolu yani ekim nöbeti(rotasyon ) uygulaması önerilmektedir.Ekim nöbeti her yıl farklı bitki yetiştirilerek toprak hacminde farklı derinliklerde kök sistemi oluşması yoluyla toprağın çalışmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Yorgun topraklarda dikilen fidanlarda genel olarak büyüme yavaş olmakta, boğum araları kısalarak ağaçlar bodurlaşmakta ve yapraklar rozetleşmektedir. Bunun sonucu olarak da kök gövdede gelişim gerilemektedir. Toprak yorgunluğunun derecesi toprağın tipine göre değişebilmektedir.
Patates bitkisine bakteri yaralardan girer. Bakterinin hücreleri parçalamasıyla patates yumrusunda sulu ve yumuĢak bir çürüklük oluĢur. Bakteriler kıĢı toprakta, toprağa karıĢmıĢ yumru ve bitki parçaları üzerinde geçirir. Hastalık önce tarlada kendini belli eder.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Toprak sıcaklığı en az 7-8 °C olmalıdır. Ayrıca toprak neminin de yeterli olması gerekir. Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir.
Patatesler, güneşli ve nemli yerleri severler.
Bu nedenle çuvalı güneş gören bir konuma yerleştirmelisiniz. Bulunduğu mekanın biraz nemli olması, daha verimli sonuçlar almanıza yardım edecektir.
4.2.
Ancak ağır killi ve kireçli toprakları sevmez. Patates hafif kabartılmış, havadar ve iyi ısınabilen kumlu tınlı, tınlı kumlu ve humusca zengin topraklarda çok iyi gelişir. Killi topraklarda şekilsiz yumrular meydana gelmesi ve hasadın zor olması nedeniyle bu tip topraklar tercih edilmez.
Toprağın pH değerinin azaltılması için ince öğütülmüş toz kükürt veya toprağın pH değerini yükseltmek için kireç veya tarım kireci (dolomit) kullanılacak ise taban gübreleme ile birlikte veya daha önce uygulanmalıdır.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Patates Çok Su İster Mi? Patatesler, toprağın nemli olmasını sever ancak toprağın suyla doyurulması, köklerin çürümesine ve bitkinin ölümüne neden olabilir. Genellikle, patatesler haftada bir sulanır, ancak sıcak ve kurak hava koşullarında daha sık sulama gerekebilir.
Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Yağış ve Nem: Patates bitkisi kuraklığa pek çok bitkiden daha az dayanık- lıdır. Yetişme mevsimine dağılmış 300-450 mm' lik yağış veya buna eşdeğer sulama gereklidir. Gün Uzunluğu: Patates için günde 12 saat veya üzeri uzun gün, 10 saat veya aşağısı kısa gün ve bunun arası nötr gün olarak kabul edilir.
Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın. Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız.
Afyon patatesi olarak da biliniyorlar ve nişasta oranları daha düşük olduğu için daha az yağ çekiyorlar. Patateslerinizin soğuk değil, oda sıcaklığında patatesler de olması da şart. Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor.
Patates, vejetatif üreme yoluyla çoğalıyor. Yani tohumla değil, yumruyla patates yetiştiriciliği yapılıyor. Patatesin büyüdüğünü nasıl anlarız? Patatesin yaprak ve saplarının kurumasından, yumruların kabuğunun sertleşmesinden hasat zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri