Tohumluk yumruların, dikim esnasında gözleri uyanmış olmalı ve üzerinde yaklaşık 1 cm boyunda yeşil filizleri bulunmalıdır. Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10 oC yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20 –40 cm dir.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Patates hangi toprakları sever? Patates bitkisi havalanma oranı yüksek, taban suyu düşük, organik maddece zengin toprakları sever. Tuzluluğa karşı oldukça hassas olan patates için ideal pH değeri, 5.5 – 6.7'dir. Toprak pH değeri 6.5'in altında ise ara çapalamada Kalsiyum Nitrat kullanılmalıdır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Patateste Yağış ve Nem
Yetişme mevsimine dağılmış 300-450 mm' lik yağış veya buna eşdeğer sulama gereklidir. Patates bitkisi hava rutubetini de sever, hava neminin yaklaşık %70 veya daha fazla olduğu bölgelerde iyi gelişir, verimli olur.
Dikimle beraber kullanılacak azotlu gübre,kompoze olarak P ve K ile birlikte (15.15.15 ) veya Amonyum Sülfat olarak tek başına verilmelidir. Üst gübre olarak ise Azot,Amonyum Nitrat veya Üre şeklinde uygulanmalıdır.Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise,üst gübre olarak Amonyum Sülfat önerilmelidir.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patates ne zaman ekilir sorusunun ise basit iki cevabı vardır. Patates ekme dönemleri diğer bir tabir ile dikim zamanı ülkemizde ilkbahar ayları (şubat ile nisan ayları arasında) ve yaz ortasıdır. Patates ekme işlemini tamamladıktan sonra 3-4 ay gibi sürelerde hasat yapmanız mümkündür.
Erken dönemde yüksek miktarda fosfor uygulamaları tavsiye edilmektedir. Yumru oluşumu başlangıcında yapılan uygulamalar yumru sayısını arttırır. Daha öncede belirtildiği gibi gübrenin sıra üzerine verilmesi özellikle fosforca fakir veya ağır bünyeli topraklarda fosforun etkinliğini arttırır.
Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Çok sıcak bir alanda tutmadığınız takdirde haftada 1-2 kez olacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Patatesler gövdelerinin toprağa temas ettiği bölgelerden çoğalırken filizleri de büyür. Filizler toprağın üzerine çıkmaya başladıkça üzerlerine yeniden gübreli toprak ilavesi yapın.
Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir. Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
İlk başta 10-15 cm derinlikte karıklar açılır. Karık uzunluğu elimizdeki patates tohumlarının miktarına bağlıdır. Karıkların arasındaki mesafe ise en az 70 cm olmalıdır. Patates yumruları veya parçaları karığın içine birbirinden en az 25 cm'lik mesafe bırakılarak yerleştirilir.
Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1.5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2.5-3 ton çiftlik gübresi verilirse verim çok artar.
Tedavi süreci: patatesler, 15 °C ile 18 °C arasında %90 bağıl nemli depoda 2 hafta tutulur. Böylece hasat ve taşımada oluşmuş yaralar iyileşir ve kabuklar kalınlaşıp sertleşir. Böylece depolamada su kaybı azaltılmış olur. Patateslerde su kaybı %8'i aşarsa buruşma başlar.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. •Gelişme devresinde 300-450 mm yağış. için optimum sıcaklığın 18 °C olması 29-30 °C üzeri fotosentez yavaşlar. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri