Yaklaşık bir saat buzlukta beklettiğiniz patatesleri tekrar yağda kızartın. Limon da patatesleri çıtır çıtır yapan bir etkiye sahip. Patates dilimlerini üzerine limon sıkarak kızartabilirsiniz. Patateslerinizin oldukça kıtır ve lezzetli olduğunu göreceksiniz.
patates kızartırken birkaç damla limon sıkarsanız patates kızartmanızın rengi açılır, yani üzerinde sağında solunda kızartma izleri kalmaz, fritözden çıkmış havası katar. gayet yerinde bir eylemdir. fakat yanına mutlaka dövülmüş sarımsak eklenmelidir.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
İlgili 37 soru bulundu
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Tüm patatesler soyulduktan sonra kabın içinden alınarak istenilen şekilde doğranmalı ve tekrar kararmamaları için aynı suyun içine bırakılmalıdır. Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Patates toprak altında yetişen yumrulu bir sebze olduğu için üzeri epey kirlidir. Sonradan soymayı dahi planlasanız öncesinde temizlemeniz gerekir.
Limon birçok yemeğin baş tacıdır, yakışanıdır. Hatta bazılarının da olmazsa olmazıdır. Salatayı, çorbayı, balıkları, zeytinyağlıları anlarız. Haydi lahmacunu ve midye dolmayı da anlarız ama olur olmadık şeylere sıkmayın şu limonu yahu!
Aside maruz kalan et, daha düşük sıcaklıkta pişirseniz bile daha çabuk sertleşmeye başlar. Özellikle limon suyu ile marine edilmiş balıkların, kızgın tava ya da fırına verilmeden önce pişmeye başladığını bilen bir aşçıbaşı, pişirme veya marine etme süresini daha kısa tutmaya gayret edecektir.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Kaynama hızını yükseltmek için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
İsterseniz filizlenen patatesleri ekerek isterseniz de patates tohumları ekerek patates yetiştirme imkanı bulabilirsiniz. Filizlenen patatesleri doğal bir şekilde toprağa ekerek kısa zaman içinde kendi patatesinizi yetiştirme imkanı bulabilirsiniz.
Burada en önemli püf noktası patateslerin çok fazla haşlanmaması. Ardından kağıt havlu yardımıyla patateslerin üzerinde suyu alıp kuru hale getirin. Kuru hale getirdikten sonra buzdolabı poşetlerine aktarıp buzlukta saklayabilirsiniz. Bu şekilde oldukça uzunca bir süre tazeliklerini koruyacaklardır.
Patatesleri soyup ince ince dilimliyoruz. Sonra patatesleri yıkayıp bol suyun içinde 2 tatlı kaşığı tuz atıp bir saat kadar suda bekletiyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip suyunu çekmesini bekliyoruz ve bol kızgın yağda kızartıyoruz. Dışarda yemeye son afiyet olsun!
Patatesleri iyice kuruttuktan sonra kızgın yağ içine koyun. Patatesleri 1-2 kere karıştırıp, altın rengi alana kadar 2-3 dakika kızartın. Kızarttığınız kibrit çöpü patateslerin yağını süzüp, kağıt havlu serili servis tabağı üzerine alın. Üzerlerine biraz tuz serpiştirip, servis edebilirsiniz.
PATATES KIZARTMASININ YAĞ ÇEKMEMESİ İÇİN
Ardından patatesleri önce soğuk suda, daha sonra tuzlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Böylece patatesler daha az yağ çeker. Kızartma yağını iyice kızdırın. Patatesleri havlu kağıtla kurulayıp yağın içerisine bırakın ve çok uzun süre pişirmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri