Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır.
Anadolu'da ise 'patates' anlamında gumpür (Çorum); gumpir (Mersin, Karaman), gostil (Tokat), gucur (Malatya), hazmur ve hüzmün (Kastamonu Cide), patalak (Sinop Ayancık) ve patana (Çankırı, Sinop) kelimeleri tespit edilmiştir.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
patatesin kars bölgesindeki mahalli adı rusçadan gelmektedir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Kartol kelimesi Erzurum ve Bayburt'ta patates kelimesi yerine kullanılan bir kelimedir.
Azerbaycan'da patates esasen kuzeybatı rayonlarında yetiştiriliyor. Kartof denilir.
Türkiye'de yapılan kumpir, tereyağı, kaşar ve çeşitli leziz salatalar, mezeler ve soslar katılarak hazırlanan bir üründür. Şekli benzediği için adını Yugoslav krumpir'den almıştır. Ancak fırında pişirilmesi ve kendine has içeriği ile kumpir Türk mutfağının bir ürünüdür.
Bölgede ayrıca Karadeniz Rumcası'nda yermasi (Çaykara) Samsun ve Giresun'da gostil, Lazca'da kartopili dışında diha markvali olarak da bilinmektedir.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Baby Patates Paket, garnitür olarak yemeklerinizin yanında çok keyifli bir biçimde sunabileceğiniz bir patates türüdür. Baby Patatesleri haşlayarak ve parçalamadan sunarak, fırında közleyerek ya da dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
patate - Türkçe çeviri - örnekler Fransızca | Reverso Context.
Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir. Bunun yanında içerisinde lif, A, C ve B6 vitaminleri yer alır.
Patates TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Patlıcangillerden, yaprakları ve sürgünleri acı bir bitki (Solanum tuberosum) Bu bitkinin toprak altında oluşan, nişastası çok, yenebilen yumruları
Sokakta sıkça kullanılan bir tabirdir “patates olmak”. Bir kişinin kötek yemesi, ya da bir işin olmaması, yatması anlamında da sıkça kullanılır.
Fritöz: Çıtır Kızartmaların Lezzet Sırrı! Fritöz, günümüzde pek çok evin mutfağında yer alan küçük ev…
Torpat Parmak Patates, parmak kalınlığında özenle dilimlenmiş dondurulmuş özel bir patatestir. Buzluğunuzda muhafaza edip, istediğiniz an çıkarıp kızartarak tüketebilirsiniz.
Dadaş: Meşhur Erzurum erkek ünvanı, mert, cesur, vatansever, sözüne güvenilir erkek. Ağabey manasına da kullanılır.
Türk Dil Kurumunun (2011) sözlüğüne göre Türkçede Rusçadan alıntılanma 43 sözcük bulunmaktadır1. Mesela; Erzurum, Kars gibi bazı şehirlerimizde “sımışka”2 gibi Rusçadan alınma sözcükler kullanılmaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Afyonda patatese ne denir? Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Dünya patates üretimi 2017 yılında 19.3 milyon ha alanda 388 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibarı ile Çin, Hindistan ve Rusya'nın üretiminde artış gözlenmektedir. Dünya üretiminin yarısını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %26, Hindistan %12, Rusya %8 Ukrayna %6'sını üretmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri