Patatesin içi kararmış yenir mi? Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Marketlerden aldığımız patates uzun süre sıcakta kalır ve doğru muhafaza edilmezse zamanla çürümeye başlar. Patatesin belirli bölgelerinde çürükler oluşur maya başlayan patatesler siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir.
Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Hastalıklı yapraklar viral enfeksiyonlar gibi kıvrılır.Hastalıklı bitkiler topraktan sökülüp çıkarıldıklarında ,kök boğazından itibaren kazık kök uçuna kadar kabuk kısmının koyu kahve veya siyah renk aldığı yan yumrularda görülür. Dıştan görünümleri sağlamdan farksız olan yumrularda hastalık belirir ve yumrular çürür.
Patates kızartması neden kahverengi olur? Özetle: Ekmek ve patates gibi ürünlerin fazla kızarmış koyu renkli kısımlarında; akrilamid isimli kanser yapıcı özelliği ile bilenen kimyasal bir bileşik oluşur. Akrilamid, yüksek sıcaklıklarda gıdanın yapısındaki besin öğelerinin tepkimesi sonucu oluşan bir yapıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Kararmış patates zehirler mı? Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patates taze olarak satın alındığında toprak ve cevizimsi bir kokusu olur. Patates çok bekletilmişse ve küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir. Patatesin çürüdüğünü her zaman görüntüsünden anlayamazsanız. Çünkü patatesler bazen içeriden çürümeye başlayabilir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Soyulmuş patatesler hava ile temas ettiğinde, patates içerisinde bulunan demir iyonları, koyu bir renk ile sonuçlanabilmesi için ferrik bileşiği ile ortodifenol reaksiyona girerek oksitlenme meydana gelir. Aslında bu durum kimyasal olarak korozyon olayı ile açıklanabilir.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Aynı şekilde turp, patates, dolmalık biber gibi sebzelerde de küflü kısmı ve çevresini kestiğinizde geri kalan parçalar yemek için uygun olur.
Patates, antibakteriyel bir besindir. Bu yönü ile ciltte oluşan leke ve mikropları yok eder. Çiğ şekilde cilde uygulanan patates, düzenli bir uygulama sonrasında cildin rengini açacaktır. Yaz mevsimi sonrasında oluşan güneş lekesine, doğum sonrası olan cilt kararması ve lekesinde çiğ patates ile maske deneyebilirsiniz.
Patates tüketirken kızartma haricinde tüketilmesi sağlıklıdır. Patates kızartıldığında vitamin değerini kaybedebilmektedir. Kızartılan yağın kalitesiz olması ve yanmış yağ olması kanserojen madde içerdiği için vücutta rahatsızlıkların ortaya çıkmasına meydan vermektedir.
Sadece ekmek ve patates gibi ürünlerle sınırlı olmayan bu öneri; kahve, kek ve bisküvi gibi ürünleri de kapsar. Çünkü bu gıdaların kızartma, kavurma ve fırınlama gibi yüksek sıcaklıkta pişirilmesi sırasında “akrilamid” adı verilen kimyasal bir bileşik oluşur.
Hastalığın Belirtileri: Hastalık, patatesin toprakaltı yumrularında fındık büyüklüğünde ve bazen de daha büyük olan pürüzlü siğiller, urlar oluşturur. Nadir olarak yapraklarda enfekte olabilse de hastalanmış bitkinin yeşil aksamı hiç bir değişiklik göstermez. Hasta yumrular tarlada veya depoda çürür.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Hastalık belirtisi:
Bu hastalıktan dolayı patates bitkisinin toprak üstündeki gövde ve yapraklarında herhangi bir belirti görülmez. Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük yuvarlak lekeler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaĢır.
Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz.
Kararan patates kullanılır mı? Patatesin kabuğu soyulduğu ya da doğrandığı zaman içerisindeki nişasta ortaya çıkıyor. Nişastanın havayla teması neticesinde de yüzeyinde renk değişimleri meydana gelmeye başlıyor. Ancak yaşanan bu renk değişimi patateslerinizi tüketmemenize de engel değil aslında.
Mor patates zararlı mı? Fakat bunun yanında birçok önemli ve tüketilmesi gereken besin içerirler. Mor patatesler karbonhidrat, kalsiyum, C vitamini, demir ve mineral açısından oldukça zenginlerdir. Bu yüzden hem kabukları hem içleri oldukça besleyicidir.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Topraklı patates nasıl temizlenir? Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeli ama asla yıkamamalısınız. O nasıl olacak derseniz, daha önce hiç kullanmadığınız, temiz bir bulaşık süngeri ya da temizlik fırçasıyla patates kabuklarının üzerinde birikmiş halde duran çamur ve kalıntıları fırçalamanız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri