Ajvar sos Balkan mutfağında özellikle ćevapi olarak adlandırılan bir tür kebap yemeğinin ve pljeskavica adlı köftenin yanında servis ediliyor. Ancak bu sosu kahvaltılardan akşam yemeklerine, başlangıçlardan ara öğünlere kadar her anda, her durumda değerlendirmek mümkün.
Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Balkan topraklarında birçok milletin mutfağında görülen ortak tatlardan birisi olarak değerlendirilebilir.
Kahvaltı sofralarınızı renklendiren lutenitsa sos ürünlerini aynı zamanda kırmızı et, tavuk ve makarna sosu, pizza sosu olarak da kullanabilirsiniz.
sevgilim dışında içinde sevdiğim herşeyi barındıran muhteşem sos. kahvaltıda tercih edilmelidir. acısız olanı acılısından kat kat lezzetli olan sebze ve baharat karışımı fosforlu gibi turuncu renkli lezzetli sos.
İlgili 20 soru bulundu
Ayvar olarak da telaffuz edilen sosu; kanepe çeşitleri ve hamur işlerinin yanı sıra makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde rahatlıkla kullanabilir, tarifte arzu ettiğiniz baharatlara yer verebilirsiniz.
Ajvar sos; patlıcan, domates, kapya biber ile hazırlanan ve uzun süre saklanabilir bir sostur. Genellikle kışlık sos olarak hazırlanır ve vakumlanarak şişelenir. Böylece uzun süreli saklanır.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
İlk olarak oda sıcaklığında, soğuduktan sonra ise buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ajvar sosun ana malzemeleri; patlıcan, kapya biber ve sarımsak. Ancak reçetelerin çoğunda malzemelere domates ve soğan da ekleniyor. Ajvar sos yapımında öncelikle kapya biber ve patlıcanlar közleniyor. Bu esnada sarımsaklar ile isteğe bağlı olarak soğanlar ve domatesler kısık ateşte kavruluyor.
Neredeyse bütün Balkan ülkelerde severek tüketilen bir tür kırmızıbiber ezmesidir. “Ayvar” ve “avyar” olarak da bilinir. Özellikle kahvaltılarda ekmek üstüne sürülerek ya da tabağın kenarında eşlikçi sos olarak yenir.
İnce ince doğradığımız kapya biberleri ve patlıcanları domatesin üzerine ilave ediyoruz. Ve karıştırıyoruz. Küçük küçük doğradığımız maydanozları ilave ediyoruz. Ardından şeker, tuz ,sirke ve karabiberi de ekleyip iki dakika daha kaynatıyoruz.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Bir tencereye tereyağını koyup kızdırın. Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Hardal ve mayonezi aynı anda kullanmana gerek yok. Hardal ketçap çok az balı karıştır ona batır ye. Ranch sos iyidir.
Patatesler, patlıcanlar ve biberler bu tarifin olmazsa olmazı. İsteğe bağlı kabaklar, havuçlar da dahil oluyor bu lezzete. İşin olmazsa olmazı sosu ve yağ çekmeden pişmesi pek tabii. Sıcacık ekmekleri de hazır edin yanında.
Közlenen malzemeler soğuyunca kabukları soyulur, biberlerin çekirdekleri de temizlenir ve derin bir kaba alınır. Üzerine sarımsak, zeytinyağı, sirke ve baharatlar ilave edilip püre haline gelene kadar blenderdan geçirilir. Bir kavanoza koyulup buzdolabında muhafaza edilir. Yaklaşık 1 hafta – 10 gün kullanabilirsiniz.
Domates sosu için zeytinyağını bir tavaya alın ve ısıtın. Rendelenmiş ya da robottan çekilmiş domatesleri tavaya alın ve göz göz kaynamaya başlayınca, üstlerine rendelenmiş ya da küçük doğranmış sarımsakları ekleyin. Salçaları da ekledikten sonra, salçalar eriyene dek karıştırın ve baharatlarını ilave edin.
Biberler yumuşayınca salça, tuz ve karabiberini ilave ederek biraz daha kavuralım. El blendırıyla veya rondoyla sos kıvamına gelinceye kadar çekelim, kavanoza dökelim. İstediğiniz zaman açıp yenebilir. Afiyetler olsun.
Relish sos; başta sosisli sandviçler, hamburgerler ve tüm diğer ekmek arası lezzetler ile uyumlu leziz bir sostur. Sadece sandviçlerde değil makarna salataları, patates salataları ve yumurtalı tarifler ile de çok yakışır. Bol miktarda taze sebzeye yer verilen tarifte sıklıkla salatalık, biber ve soğan kullanılır.
Lutenitsa; közlenmiş kırmızı kapya biber, közlenmiş patlıcan, havuç, sarımsak, domates, tuz, zeytinyağı ve sirke gibi ürünlerin bir araya gelip, harmanlanması ile elde edilen bir kahvaltılık sostur. Bulgaristan yöresinde sıkça yapılan, oldukça iştah açıcı ve çok lezzetli bir kahvaltılık sostur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri