Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Patates: Pürüzsüz, kararmamış ve darbe almamış olanları seçmeniz daha faydalı olacaktır. Tazeliğini test etmek için baş parmağınızla kabuğuna hafifçe baskı yapın. Kolayca soyuluyorsa patates tazedir. Yemeklik patateslerde yumuşak, kızartmalık patateste ise sert olanları tercih edebilirsiniz.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Sarı bamba patates, oval bir görünüme sahiptir. Kabuğunun rengi sarı tonlarını taşıyor. Bazen sarı bazen çok açık sarı bir kabukla büyür. Kızartmalık ve yemeklik patatesler arasında lezzetli bir tür olan bamba patates, besin değeri yüksek bir türdür aynı zamanda.
Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı azdır. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Aynı zamanda kızartmalık patatesler diğer patateslere göre daha parlak bir görünümü bulunuyor. Kızartmalık patates seçerken bu özelliklere dikkat ederek kolayca ayırt edip satın alabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Bu nedenle gerek üretim ve gerekse tüketim aşamasında patates çeşitleri cips veya parmak patatese (kızartmaya), yemek yapımına ve nişasta üretimine elverişliliğine göre sınıflandırmak gereklidir. Kızartma veya cips olarak kullanılacak patatesin, parmak patates (kızarmış patates) ve cips veriminin yüksek olması istenir.
Kabuğu kalın, parlak ve iri patatesler genelde kızartmalık patateslerdir. Üç numaralı diye tabir edilen ve küçük olan patatesler de hamurluk patatestir.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı az olmalıdır. Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür.
Türkiye'de kabul görmüş en iyi patates cinsidir. Agria cinsi tohumlardan üretilir. Kızartmalık için: Afyon Agria Cinsi Kızartmalık Patates veya Hollanda Agria Cinsi Kızartmalık Patates kullanabilirsiniz.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Patates toprak altında yetişen yumrulu bir sebze olduğu için üzeri epey kirlidir. Sonradan soymayı dahi planlasanız öncesinde temizlemeniz gerekir.
Mineral: Patates, su ve iyon sağlamaktadır. Bunun sebebi ise potasyum açısında zengin olmasından kaynaklanır. Patates kabuğu kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğinden bazı kişiler tarafından tüketilebilir. Vitamin: C vitamini açısında zengin olan patateste bunlara ek olarak A ve B vitamini içerir.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Patatesleri saklamadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir. Ancak asla yıkamayın. Bunun yerine temiz bir bulaşık süngeri veya fırça kullanın. Patatesin üzerinde kalan çamurları, bu sünger yardımıyla nazikçe ovalayarak çıkartabilirsiniz.
Kaynama hızını yükseltmek için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir. Kesilen elmanın zamanla kararması olayına benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri