Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor. Kesilmiş patateslerinizi bol tuzlu suyun içerisinde de bekletmek oldukça önemli.
Patatesler ezildiğinde, nişasta salınır. Patatesleri ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok nişasta salınır. Çok fazla nişasta salıverildiğinde, patates sakızsı, yapışkan hale gelir.
- Üçüncüsü patateslerinizi kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerine değil süzgeç üzerine almanız lazım. Kağıt havlu fazla yağı emiyor gibi görünse de aslında yağı patateslerin altında biriktirir ve patateslere geri verir. Ağrıca altında hava dolaşımı olmayan patatesler kendi sıcaklıkları ile de yumuşarlar beklerken.
pateteslerin kesilme şekli ile değil içeriğindeki nişasta ile doğru orantılı durum. eğer patetesleri yeterince suda bekletir nişastasını atmasını sağlarsanız kızardığında çıtır olur, yok efendim yıkamadan yağa atarsanız haşlanmış gibi olur elbet. yağ kızarmadan tavaya atılan patateslerin geleceği durumdur.
İlgili 27 soru bulundu
Patateslerin aynı büyüklükte kesilmeleri de yağ çekmelerine engel oluyor. Tüm patatesler aynı oranda kesildiğinde biri diğerinden daha az ya da daha fazla yağ çekmediği için hepsi nar gibi kızarıyor. Kesilmiş patateslerinizi bol tuzlu suyun içerisinde de bekletmek oldukça önemli.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Bu yiyeceklerin yapışmasını önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceği tavaya koyabilirsiniz. Yumurta, et veya sebzeleri kızartmadan önce tavayı yağlamak için bir çay kaşığı tereyağı kullanın.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz. Limon da aynı şekilde patateslerin çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Patateslerin yağ çekmesini önlemek için, yeşillenmemiş patatesleri kullanın. Patatesleri önce soğuk suyun altında, sonrasında ise tuzlu suyun içinde bekletin. Böylece daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca pişirme süresini çok uzun tutmamaya da özen gösterin.
En iyi şekilde kızartma yapmak için tavadaki yağın yiyeceklerin ortalama 4 katı miktarda olması önerilir. Çok az miktarda eklenen yağın içinde besinler kızarmaz, sık sık yağ eklemeniz ve bu yağın ısınması gerekir.
Kızartma işlemini bol yağda yapmalıyız. Ayçiçek yağının yanma derecesi yüksek olduğu için fazla miktarda, lezzetine lezzet katmak için de az miktarda zeytinyağı kullanmalıyız. Yağımız iyice kızmış olmalıdır. Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin.
Patatesleri bu kaseye atıp yarım saat kadar suda bekletin. Bu işlem sayesinde patatesler kararmıyor. Suda bekletildikleri için fazla nişastadan da arınıyor, böylece kızarma esnasında birbirlerine de yapışmıyorlar. Bekletme sırasında suyun içine 1 çorba kaşığı sirke ekleyin.
Patateslerin kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Bir kapta soğuk suyun içerisine tuz ve karbonat atılıp karıştırılır ve dilimlenen patatesler suyun içerisine alınıp 30 dakika bekletilir.
Soyulabilecek sıcaklığa geldiğinde kabukları soyulur. Üzerine tereyağ süt tuz ve kaşar peyniri eklenir. Ezici ile iyice ezilir. Blenderdan çekilir pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Derin bir tavada yağı kısık ateşte yavaşça kızdırın. Yağ iyice kızdıktan sonra patatesleri içine atın. Yaklaşık 7 dakika boyunca ara sıra karıştırın ve tabağa alın. Patateslerin üzerine tuz serpip yanında ketçap ve mayonez ile servis edin.
Zeytinyağı ya da tereyağı koymadan teflon tavayı ocakta ısıtıyorsunuz. Her türlü tavada bu yöntem uygulanabilir ancak teflon tavalar için oldukça sakıncalı. Zira teflon tavaları içinde hiçbir malzeme olmadan ocakta tek başına ısıtıyorsanız zararlı toksinleri salması riskini alıyorsunuz demektir.
Yapışmaz tavaya yiyeceği koymadan önce, çok az miktarda zeytinyağı ile tavayı yağlayın. Tavanın nemli olması, yapışmayı önlemenin en etkili yoludur. Tava ısındıktan sonra yiyeceğinizi koyarak pişirebilirsiniz.
Yapışmaz özelliğini yitiren tavayı ocağa alın ve sıcak hale gelen kadar ısıtın. Isınan tavaya taba olacak şekilde sofra tuzu serpin. Bolca tuz döküp tabaka oluşturmanız tavadaki hasarları onarmayı sağlayacaktır. Daha sonra tuzlu tabakayı kağıt havlu ile silin ve yapışmaz tavanızı kullanmaya başlayın.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri