Patent hukuku alanında, “know-how” terimi, kolayca belgelenemeyen veya kodlanamayan ancak buluşların geliştirilmesi ve ticarileştirilmesinde çok önemli olan bir dizi bilgi, beceri ve uzmanlığı ifade eder. Know-how, şirketlere pazarda rekabet avantajı sağlayan maddi olmayan bir varlık olarak değerlendirilebilir.
Bir işin nasıl yapılacağının bilinmesi ve bu bilgilerin gizli tutulması tamamen meslek sırrı olarak tanımlanır. Bu meslek sırrı veya ticari sır kapsamında know how ifadesi çok sık kullanılmaktadır. Bu gizli ve sır gibi saklanan bilgiler gerekli görüldüğünde bir başka kişiye ya da firmaya verilebilmektedir.
3-Geniş anlamda KNOW-HOW sözleşmesi nedir? Belli bir sınai faaliyetin yürütülebilmesi için gerekli olan TÜM BİLGİ VE TECRÜBELERE denir. Bu sözleşme sayesinde bilgi aktarımı en kolay ve en verimli şekilde sağlanmış olur. KNOW-HOW sözleşmesi karşılıklı iki tarafa borç yükleyen atipik bir sözleşmedir.
Kısaca know-how ; bir işin nasıl yapılacağı konusundaki sırları , püf noktaları, o yoldan daha önce geçmiş bir şirketin sözleşme ve belirli bir bedel karşılığında aktarımı , sahip olunan bu teknolojiyi kullandırması ve tecrübelerini pazarlamasıdır.
Hukuki olarak korunan Know How bilgilerinin korunma yöntemlerinden biri de olarak sözleşme kurulmasıdır. Kurulan Know How sözleşmeleri ile sahip olunan bilgiler korunur ve diğer kişilerle paylaşılması önlenir. Buna göre Know How sözleşmesi kurulurken ilgili konu veya bilgi kapsamlı olarak ele alınır.
İlgili 19 soru bulundu
Know-how beynin bir görevi yerine getirme becerisidir. Örneğin, bir bebeğe yürümeyi anlatamayız. Bebek bunu sürekli dener ve zamanla yürüyebilmeye başlar. Aynı şekilde bir müzik aletini çalmayı öğrenmek de deneyerek gerçekleşmek zorundadır, sadece teorik eğitim ile öğrenilmesi oldukça zordur.
Rekabet kurulu tarafından çıkarılmış olan 2002/2 sayılı Tebliğ'in 3. maddesinde know-how tanımına “Sağlayıcının tecrübe, denemeleri sonucu elde ettiği ve patentli olmayan, uygulamaya yönelik, gizli, esaslı ve belirlenmiş bilgi paketi anlamına gelir” şeklinde yer verilmiştir.
Franchise sözleşmesi, franchise verenin bir markayı, iş modelini ve işletme süreçlerini kullanma hakkını franchise alan'a verdiği bir sözleşmedir. Franchise sözleşmenin tarafları, franchise veren ve franchise alandır.
“Know-what” (gerçekler), “know-why” (bilim), “know-who” (networking) ya da “know-how” (bir şeylerin nasıl yapılacağına ilişkin pratik bilgi) gibi kelimelerin tam olarak bir Türkçe karşılığı yoktur. Buna rağmen önemli olarak kabul edilen know-how terimini biraz daha açmak ve anlatmakta fayda var.
Lisans sözleşmesi, iki taraf arasında gerçekleşen bir anlaşma ile belirli bir süre ve koşullar dahilinde bir kişiye, bir markayı, patent hakkını, teknolojiyi veya ticari bilgiyi kullanma hakkını veren bir sözleşmedir.
Royalti ve lisans ücreti deyimi; ithal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili olarak patent, dizayn, know-how, model, marka, tescilli tasarım, telif hakkı ve imalat prosesleri gibi adlar adı altında yapılan ödemeleri ifade eder.
z., i. nasıl, ne, ne suretle, ne gibi, ne kadar, ne derecede, ne halde, ne maksatla; niçin; i. yapma tarzı.
Know How, bir kişi veya bir grubun sahip olduğu özel bilgi, deneyim, beceri ve uzmanlık anlamına gelir. Bu tür bilgi ve beceriler genellikle belirli bir alanda veya sektörde edinilir ve uygulama sürecinde önemli bir avantaj sağlar. Know How, sıklıkla yazılı olmayan ve pratik tecrübelerden elde edilen bilgileri içerir.
İngilizce “how” kelimesi, normalde soru cümlesine, nasıl anlamını katıyor.
They know each other very well. Onlar birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Bu cümlede "tanımak" fiili hareketlilik içermediği için ing takısı almamıştır.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserlerini kapsar. Sınaî mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlarda marka, buluş ve tasarımları kapsar.
Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi telif eserleride denen alanı kapsar. Sınai mülkiyet ise esas olarak sanayi ve teknolojiyi ilgilendiren alanlardaki markaları, buluşları, tasarımları kapsar. Gerek fikri, gerekse sınai mülkiyet hakları hukukumuzda ayrı ayrı kanunlarla düzenlenmiştir.
Yani bir işin nasıl yapılacağı konusundaki püf noktaların, şirketlerin sözleşmeleri doğrultusunda belli bir bedel veya anlaşma karşılığında kullandırılmasıdır. “novhav” olarak söylenen Know-how, sanayi devriminden sonra ortaya çıkmış köklü bir terim olsa da bizde çok yaygın değildir.
Bayi sahibi gider toptancıdan ürünü alır ve müşterisine satar. Bayiliği, tamamen bağımsız 3. şahıs gibi düşünebilirsiniz. Franchise ise daha çok yatırımcı konumunda oluyor. Yani bir markanın bir isim hakkını satın alıyor ve o markanın çatısı altında yer alan ürün ya da hizmetleri üretiyor veya pazarlıyor.
Bayilik veren firmalar açısından:
Tedarikçilerle daha yüksek hacim nedeniyle mal ve hizmet alımında avantajlar sağlar. Daha fazla test ve girdi sayesinde ürünlerin ve hizmetlerin geliştirilmesini sağlar. Sistemin büyümesini kolaylaştırmak için bayilik alanına düzenli bir nakit akışı sağlar.
Simitçi Dünyası Franchising Sözleşmesi 10 yıl süre ile geçerlidir.
Patent veya faydalı model ise bir buluşun kullanımı için sahibine belirli bir süre ile tanınan tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgenin adıdır. Buluşlar Faydalı Model ya da Patent ile korunabilir. Patent ve Faydalı Modellerde sistem, fonksiyonellik, işlevsellik, teknik özellikler, usuller, formüller vb. korunmaktadır.
so what? ünl. ne var yani?
İngilizcede “how” kelimesinin birçok yerde kullanıldığını görüyoruz. Kelime karşılığı “nasıl” demek olan “how”, soru cümlelerinde en sık kullanılan kelimelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri