Patlak amortisör, genellikle süspansiyon sistemindeki bir hasar veya aşınma sonucunda ortaya çıkar ve araç performansını ciddi şekilde etkiler. Bu durumda, amortisörün normal çalışması bozulur ve sürüş sırasında bir dizi olumsuz etki ortaya çıkar.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
* Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır. * Aracın fren sistemi zayıflar ve fren mesafesi uzar.
Bir sorun olduğunu anlamak için sinyalleri görmek gerekir. Amortisör patlaksa aşağıdaki belirtiler ortaya çıkacaktır; Çukurlarda ve kasislerde lokurtu gibi bir ses duyarsınız. Aracı kullanırken direksiyonun titrediğini hissedersiniz.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Size tavsiyem amortisörün patlak olup olmadığını anlamak için şüphelendiğiniz taraftaki lastiğin olduğu yere geçin kaputa bastırıp bırakın. Bıraktıktan sonra yavaşça yukarı kalkıyorsa patlamış demektir. Çünkü normal şartlarda aracı hemen geri itmesi gerekir.
Mümkün ancak pek tavsiye edilen bir durum değil. Fabrika ayarlarını birebir tutturmaları gerekiyor vs. Tamiri mümkün.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör hasarları, direksiyonun titremesine ve sertleşmesine sebep olur. Aracın süspansiyon sisteminde yumuşama meydana gelir. Islak zeminlerde araç olduğundan fazla kayma yaşar. Sorunlu bir amortisör, virajlarda aracın savrulmasını yol açarken fren mesafesinin de ciddi anlamda kısalmasına yol açar.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Amortisörün bozulması veya patlaması durumunda araçta birtakım sorunlar ortaya çıkar. Ön amortisör patlarsa araç farlarında problem çıkarak güvenli sürüşü engeller. Süspansiyon sistemlerindeki aşınma hızla artar. Aracın frenleri zayıflarken fren mesafesi uzayarak kazaya sebep olabilir.
Amortisör patlamasının ana sebepleri tümsek ve kasislerden çok hızlı geçmemiz ve tümseği geçmeden hemen önce yaptığımız ani frenleme gibi sebepleri vardır . Bunların dışında birde keskin virajlardan hızlı dönüşler yaptığımızda aracın yükü aracın yatık olan kısımdaki amortisöre binmektedir .
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır. Düz yolda sağa sola çekmeler, lastik hizalarının bozulması veya lastiklerin asimetrik bir şekilde aşınması da amortisör takozunun arıza belirtilerindendir.
Gergi çubukları aşağıdaki nedenlerden çatlar veya tamamen kırılır: Yay yolu tamponunun arızalı veya hiç olmaması (örneğin kaza nedeniyle). Bu, amortisörün tampon işlevini de görmesi gerektiği anlamına gelir, ki bu da aşırı baskıya sebep olur. Havalı yay seviyesinin yanlış ayarlanması
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.
Far Camı Çatlak Muayeneden Geçer mi? Araçlarda far camı çatlakları bazı durumlarda risk oluşturur. Farların ışık açısını değiştiren veya yolu görmeyi engelleyen herhangi bir durum varsa aracın muayeneden geçmesi mümkün olmayabilir. Buna far camı içerisinde buğulanma gibi ışığı değiştiren durumlar dahildir.
Amortisör hassas bir malzeme düzeltilse bile hiçbir şekilde fabrikadan çıktığı gibi olmaz en sağlıklısı değiştirmek.
Amortisör teknolojisinin gelişimi ile birlikte yeni nesil amortisörlerin fiyatları normal standart amortisörlerin fiyatlarına göre baya pahalıdır. Buna ortalama bir fiyat skalası vermemiz gerekirse 60 tl ile 5.000 tl arasında bir fiyat piyasadaki birçok aracın amortisör fiyatını kapsayacaktır.
Rot başı, kısa rot kolu üzerinde bulunan ve direksiyon dişli kutusundan aldığı hareketi, ucundaki mafsal yardımıyla tekerleklere iletilmesini sağlayan ön takım aksamlarından biridir. Rot başı, rot kollarıyla birlikte tekerleklerin hizada durmasını sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri