Kaşede bulunması gereken diğer bir bilgi, işletmenin merkez adresi telefonu ve faks bilgileridir. Bu bilgiler kaşede hep birlikte bulunacak şekilde olmalıdır.
Şirket kaşelerinde bulunması gereken pek çok unsur vardır. İsim ve ünvan, sicil numarası, vergi dairesi ve numarası, işletme bilgileri, mail adresi ve varsa web sitesi bilgileri yer almalıdır.
Türkiye'de kaşe kullanımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlemelerine göre zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, tüm şirketlerin kaşe kullanması gerekmektedir. Kaşelerin basımı, şirketlerin ticaret sicil gazetelerinde yayınlanan bilgilerine göre yapılır.
Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
İlgili 19 soru bulundu
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Kaşeler, resmi belgelerin ise bulunması şart olan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaşenin kullanım amaçlarından en önemlisi, belgeye resmi bir hüviyet kazandırması ve belgenin hangi kurum ve kuruluşa ait olduğunu göstermesidir. Kaşeler, birçok kuruluş tarafından ıslak imza olarak da kullanılmaktadır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Kaşe yaptırmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur, isteyen herkes kaşe yaptırabilir. Yaptırdığınız kaşe şirket kaşesi ise bilgilerin vergi levhası ile karşılaştırılması germektedir.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
Kimler Kaşe Yaptırıyor? Kaşe çok çeşitli alanlarda kullanılan bir sarf malzemesidir. Sıklıkla yaptığımız meslek grupları; Öğretmen Kaşesi, Doktor Kaşesi, Hemşire Kaşesi, Ebe Kaşesi, Askeri Personel Kaşesi, Mühendis Kaşesi 'dir.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Genelde Firma Adı, Şahıs ismi, Ünvan bilgilerini, Adres, Telefon varsa Vergi Dairesi, Vergi numarası şahıs şirketiyse T.C. Numarası içeren 6 satırlık yazılar için kullanılır. Kaşelerin lastiği sizin vereceğiniz bilgiler doğrultusunda üretilerek kullanımınıza hazır halde makinaya monte edilmiş olarak gönderilmektedir.
Kaşe hem resmi işlerde hem de özel işlerde kullanılabildiği gibi aynı zamanda kauçuk veya lastik üzerinde bulunan şirket ya da kişiye özel birtakım bilgilerin belgeler üzerine baskı yöntemiyle aktarılmasını kolaylaştırılmış damga türüdür. Firmaların bunu yaptırması ve kullanması zorunludur.
Kaşe mürekkebi kullananlar bu damgaların dolum işlemi de kolayca yapılabilir. Belirli bir süre içinde bol miktarda lazer kaşe mürekkebi tüketen firmalar, yüksek miktarlı alım yaparak ve kendi imkanları ile dolum gerçekleştirerek maliyeti düşürebilirler.
Kaşe türleri arasında ofis tipi otomatik kaşeler, cep kaşeleri, yuvarlak kaşeler, oval kaşeler, kare kaşeler, tarih kaşeleri, numaratör kaşeleri, büyük ebat kaşeleri, markalama kaşeleri, plastik saplı kaşeler, kalem kaşeleri ve renkli kaşeler bulunmaktadır.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca kullanılan onaylayıcı yahut belgeleyici mühür – kaşeleri sahte olarak üretmek veya sahte olarak üretilen bu mührü kullanmaya TCK 202 mühürde sahtecilik suçu denir.
Firmalar genellikle mavi ve siyah renk kaşe tercih eder. Firma kaşesi yaptırma işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirmek için Mühürce üzerinden hemen sipariş verebilirsiniz.
İmza ve Kaşe Birlikte Kullanılmalı: Birçok durumda, kaşe kullanımıyla birlikte imza da gerekmektedir. İmza, belgenin doğruluğunu ve yetkililiğini gösteren önemli bir unsurdur. Kaşe sadece imza yerine geçmez ve imza ile birlikte kullanılmalıdır.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Bu açıklamalar ışığında sorumluluk doğması için keşidecinin atacağı tek imza yeterli olup, bononun ön yüzündeki ikinci imzanın atılması zorunluluğu olmadığından şirket kaşesi dışına atılan imza aval olarak değerlendirilir (HGK.nun 05/10/2011 tarih ve 2011/12-480 Sayılı kararı).
Etiket/kaşe, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne basılır. (6) Birime fiziksel ortamda gelen belgelerle ilgili havale, talimat ve benzeri işlemler, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne kaşe basılarak belge üzerinde gösterilebilir. Bu kaşenin şekli ilgili birimler tarafından belirlenir.
Tescil edilen ticari işletmenin ismi ve unvanı, kaşenin içerisinde bir yerinde okunaklı bir şekilde yazılmak zorundadır. Bunun için ideal boy olan Imprint 8913 58x22mm kaşesi kullanılabilir. Kaşede bulunması gereken bilgilerden biri de sicil numarasıdır.
Şirket Kaşesi Kaybolursa
Bu konuda tutanak tutup elinizde bulundurun. Artı olarak bulunduğunu il ya da ilçe sağlık müdürlüğüne bildirimde bulunarak sağlık müdürlüğünün konu hakkında diğer tüm birimleri uyarması yerinde bir davranış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri