Mısır pek çok alanda kullanılan, sağlığa zararı olmayan yaygın bir besin kaynağıdır. Soslar, yağlar, unlar gibi çeşitli alanlarda kullanılan mısır bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.
Hem çiğ hem de pişmiş mısırın yanı sıra mısır ürünleri ile üretilen gıdaların yenmesi sonucu alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Mısır alerjisi, çok yaygın bir alerji değildir ancak meydana geldiğinde son derece şiddetli olabilir. Belirtiler kaşıntı, kızarıklık ve burun tıkanıklığından hırıltılı solunum, boğaz şişmesi ve şoka (anafilaksi) kadar değişebilir.
Düşük histamin seviyelerine sahip olduğu için güvenle tercih edilebilecek yiyecekler: Elma, şeftali, kayısı, kavun, kiraz, vişne, yaban mersini, üzüm, kestane, kızılcık gibi taze meyveler. Mısır ve patates nişastası
İlgili 35 soru bulundu
Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir. Eğer mısır yedikten sonra mide ağrısı, şişkinlik, sindirim problemleri yaşıyorsanız aslında mısır size dokunmuyordur.
Her ne kadar nadir görülse de mısır, tehlikeli bir alerjen besindir. Bu durumda, mısırın pişmiş, çiğ, şurup veya unu olsun tüm formlarından uzak durmanız gerekir.
Uzmanlara göre, özellikle astım hastalarının uzak durması gereken bir besindir. - Kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. - Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fazla yağ ile hazırlanmadığı sürece.
Mısır tüketmek alerjilere ve cilt kızarıklıkları, mukus dokularında şişme, kusma gibi belirtilere sebep olabilir. Özellikle astım ve anaflaksi mısır tükettikten sonra kriz olarak karşımıza çıkabilir. Bunun sebebi mısırda bulunan sindirilemeyen bazı proteinlerdir.
Elektronik sigaranın zararlı etkilerden bir tanesi de 'patlamış mısır hastalığı' olarak bilinen “bronşiolitis obliterans”dır. Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir.
Alerjiye en sık sebep olan besinler
İnek sütü, yumurta, balık, kabuklu deniz ürünleri (karides, kerevit, ıstakoz, yengeç), kabuklu kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz), yaban mersini, domates, çilek, çikolata, ketçap, mayonez, margarin, bal gibi yiyecekler en sık alerjiye yol açan besinlerdir.
Alerjinin en etkili tedavisi alerjenden kaçınmadır. Bununla birlikte, bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Örneğin polen, özellikle saman nezlesi mevsimi boyunca havada sürekli olarak bulunur. İlaçlar alerjik reaksiyon belirtilerinde yardımcı olabilir, ancak alerjiyi iyileştirmezler.
Histamin mast hücrelerinden salınır.
Allerjik süreçlerde mast hücrelerinden salınan histamine ek olarak gıdalarla da vücuda histamin girişi olur. Dolaşımda bulunan serbest histamin (hücre dışı) diamin oksidaz enzimi tarafından yıkılır. Yıkım ürünü imidazol asetaldehit böbrekler yolu ile vücuttan atılır.
Vücut fonksiyonları için vazgeçilmez bir bileşik olan histaminin vücuttaki miktarı yükseldikçe, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı, tansiyon bozukluklarına yol açar.
Histamin intoleransının en yaygın belirtileri migren baş ağrıları, ishal, kızarma, kurdeşen, egzama ve alerjik rinit gibi gibi belirtilerdir.
* Asitli meyveler: Kivi, limon, ananas, erik, çilek, üzümsü ve dutsu meyveler. * Bakliyatlar: Özellikle kabuğuyla tüketilen bakliyatlar, alerjinin belirtilerini arttırabiliyor. NOT: Tüm bunların yanı sıra çiğ yumurta akı, maya içeren yiyecek ve içecekler ile domates, alerjiyi tetikleyen gıdalar arasındadır.
Patlamış Mısırın 100 gramı 374 kalori olup; içerisinde 4 gram yağ bulunmaktadır. 12 gram protein, 78 gram karbonhidrat barındırır. Mısır kolesterol içermez. Ayrıca 0.2 mg B1 vitamini, 0.3 miligram B3 Vitamini, 2,7 gram demir ile zengin bir içeriğe sahiptir.
Çünkü mısır doğal haliyle gluten içermiyor! Unutmayın; mısırın doğal haliyle glutensiz oluşu, mısır ve türevlerini içeren ürünlerin de glutensiz olacağı anlamına gelmiyor.
– Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. – Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri