Patlıcan çullama; közlenmiş patlıcan, soğan, domates ve biberin bir arada pişirilerek hazırlandığı, Amasya yöresine ait, pratik ve çok lezzetli bir yemektir.
Kızartma Süresi:20 dakika.
Patlıcanın en iyi tamamlayıcısıı mutlaka sade pirinç pilavıdır. Patlıcan yemeğinizin yanında ya da pilavın üzerinde servis edebilirsiniz. Pirinç pilavı tercih etmek istemeyenler patlıcan yemeğinin yanında bulgur pilavını deneyebilir. Bulgur pilavını sebzeli ya da sade olarak hazırlayabilirsiniz.
Un ile et suyu bir kapta çırpılır, tuz atılır. Bulamaç haline gelir. Tencerede haşlanmış et parçaları da katılarak sürekli karıştırmak suretiyle pişirilir. Muhallebi kıvamından biraz daha sulu hale gelince ateşten indirilir.
PATLICANDAN 156 ÇEŞİT YEMEK
"Biz de patlıcanı öyle değerlendirmişiz ki; Osmanlı mutfağında 156 çeşit yemeği yapılıyor. Dolayısıyla patlıcanın reçelinden tutun kızartması, imambayıldı, karnıyarık, beğendili kebap, saksı kebap, o kadar çok çeşidi var.
İlgili 39 soru bulundu
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Peki karnıyarık nerenin yemeğidir? Kesin bir bilgi olmamakla beraber, tarihçesinde bahsedilen emirin Sivas emiri olduğu hakkında tahminler bulunmaktadır. Bu bilgiye dayanarak karnıyarık yemeğinin yöresi olarak Sivas civarını gösterebiliriz. Bu yemek de, Sivas yöresinin harika lezzetlerinden biridir.
Erzurum mutfağının sevilen tariflerinden biri olan dut çullaması, özellikle soğuk kış günlerinde sık sık tüketilir. Kuru dut ve yumurta ile hazırlanan bu tatlı, Erzurum ve çevresindeki illerde büyük bir ilgi görür. Malzemeler hazırsa, Erzurum usulü dut çullaması tarifine geçebiliriz.
Dutları saplarından ayıklayıp üzerlerini geçecek kadar sıcak suda 5 dakika bekletelim. Tavaya tereyağını koyup eritelim ve suyunu süzdüğümüz dutları ekleyip 3 dakika kadar kavurup toz şekeri ekleyelim. Bir iki kez çevirdikten sonra ayrı bir kasede çırptığımız yumurtayı ekleyelim. Yumurta pişince dut çullamamız hazır.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.)
Kavrulan soğan ve sarımsaklara közlenmiş patlıcanımızı ekliyoruz ve 3 dk daha kavuruyoruz, kapya biberleri de ekliyoruz. Biberler eşit dağılana kadar hafif karıştırıyoruz. En son baharatları ve tahini ekleyip 2 dk daha çevirip ateşten alıyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz.
Afyon şehrini ziyaret eden gezginler; Afyon Sucuğunun lezzetine İkbal Lokantası'nda bakabilir. Kıyma, ince bulgur ve yumurtanın buluşması ile hazırlanan Çullama Köfte, yoğurtla servis edilmektedir.
Çullama, tarif olarak tek bir doğrusu olmayan, kimi yörede un ve su ile kıyma veya tavuğun kızartılarak yapıldığı, kimi yörede de unun bir miktar kavrulmasıyla su veya süt konularak bir lapa elde edip üzerine et veya tavuk konularak yapılan bir yemek.
Parçalanmış tavşan etleri hazırlanan hamurun içine karıştırılıp kaşıkla kızgın yağın içine atılarak çevire çevire kızartılır ve pembeleşince yağının süzülmesi için kâğıt üzerine alınır. Sıcak servis yapılır. Yanında yoğurt ya da cacık önerilir.
Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
1 Temmuz 1957'de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir yeniden il olmuştur. Bu yeni düzenlemede Kırşehir'e Çiçekdağı, Kaman ve Mucur bağlanmıştır. Hacıbektaş ve Avanos ise Nevşehir'e dahil edilmiştir. Akpınar (1987), Akçakent (1990), Boztepe (1990) yılında Kırşehir'in yeni ilçeleri olmuştur.
Süzme, un ve yumurtayla yapılan yoğurt nam-ı diğer ayran çorbası, bölgenin sevilerek içilen bir yöresel lezzeti olarak dikkat çekiyor.
Etimoloji. Karnıyarık aslında Osmanlı döneminde bir çeşit baklavaya verilen isim iken, yemeğin kendisine için “medfune” adı verilmiştir. Karnıyarık, doldurulması için gerekli olan açıklığa atıfta bulunmasıyla, kelime anlamı olarak “yarık göbek” anlamına gelir.
Karnıyarık Türk mutfağının belli başlı patlıcan yemeklerinden biridir. Hazırlanırken ana malzeme olan patlıcanın dışında soğan, biber, domates ve kıyma da kullanılır.
ᐅ İmambayıldı, Ege yöresine ait; Patlıcan, soğan, sarımsak, biber, domates, maydanoz ile yapılan bir yemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri