Size joker bir ipucu daha; patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar gibi hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir.
Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın. Eğer hava güneşli değilse havanın rüzgârlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda güneşsiz olan rüzgâr etkisi sayesinde patlıcanların kararmadan kurumasını da sağlayabileceğinizi unutmayın.
Patlıcanları kuruturken hangi yemekte kullanılacağı göz önünde bulundurulmalı ve ona göre kurutulmalı. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli nokta patlıcanın taze, sağlam, parlak kabuklu ve düzgün şekilli olmasıdır. Eğri patlıcanlar yerine kurutmak için düz şekilli patlıcanları tercih etmelisiniz.
Dilimlenen patlıcanları tuzlu suda bekletin. 10-15 dakikanın ardından patlıcan dilimlerini çıkartın ve kurutun. Güneş alan bir yere temiz bez serin. Patlıcan dilimlerini bu bezin üzerine serpiştirerek 7-10 gün arası kurumaya bırakın.
Patlıcan ve biberler sadece kuruma sırasında küflenmez, aynı zamanda kuruduktan sonra ve depolama sırasında da küflenir. Küf oluşumunu önlemek için hava almayan, nemsiz bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında büyük plastik kutunun içine koyun, streçleyin ve kaldırın.
İlgili 45 soru bulundu
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
Ürünlerin dokusu sertleşir ve kırılgan hale geldiğinde kuruma işlemi tamamlanmış demektir. Saklama: Tamamen kuruyan biber, patlıcan dilimleri, nemden uzak, hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklanır.
Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın. 7-10 gün arasında bir sürede patlıcanlarınız kuruyacaktır.
İpe takılan patlıcanları suya batırıp, çıkartınız. Kalan tohumlar suda temizlenecektir. Daha sonra terasta güneş alan bir ortama çamaşır ipine asınız. 3 günde kuruyacaktır. Kuruyan patlıcanlarımızı kışın yapacağınız zaman önce kaynar suya koyunuz.
Patlıcanlarınızı kurutma işleminden önce bol suyla iyice yıkamayı da unutmayın. Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
En lezzetli ve en taze şekilde tüketebilmek adına buz dolabında saklamak daha ideal olacaktır. Aynı zaman da patlıcanların besin değerini korumak açısından da buz dolabı daha ideal olacaktır. Buzlukta patlıcan saklamak için ilk olarak yazlık, taze patlıcanların saplarını kopararak güzelce yıkamak gerekir.
Patlıcanların içerisine tuz döküp sallayalım. Tuzlanan patlıcanlar çift kat ipliğe arkalarından ağzı aşağıya gelecek şekilde asılır. İpliğin bittiği yere biber bağlayalım ki ipe geçirilen patlıcanlar kaçmasın. Balkon demirine, pencere kenarına astığınız patlıcanlar 1 hafta – 10 günde kurur.
Patlıcanları oyma yöntemi
Az önce de bahsettiğimiz gibi patlıcanı çeşitli yöntemlerle kurutabilirsiniz. Bunlardan ilki içinin oyulması. Eğer bu yöntemle patlıcan kurutmak istiyorsanız 'dolmalık' şeklinde de geçen patlıcanlardan alabilirsiniz.
Hava koşulları çok önemlidir. Nem oranı yüksek olan yerlerde, değil patlıcan kurutmak, hiç bir sebzeyi kurutamazsınız. Kurutmaya kalkarsanız çürür, buruşur küflenir, yine de kurumaz. Patlıcan ve diğer sebzeler, daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde rahatlıkla, sorunsuz bir şekilde kurutulur.
İpi bağlayacağınız mesafeyi düşünerek koparın. Patlıcanların arasını da açık bırakarak kurutacağız. Yoksa küflenme olabilir. Patlıcanların hepsini dizdikten sonra, güneş gören serin havadar bir yerde patlıcanları kurutunuz.
Kötü kokuyorsa hemen atın. *Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Antep Kuru Patlıcanı üretim alanı, birbirine yakın iklimsel özellikler gösteren; Oğuzeli, Nizip, Karkamış ve Araban ilçeleridir. Kurutmalık patlıcan üretilen illerin ortalama sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük sıcaklık değerlerinin Gaziantep ilindeki bu ilçelerde olduğu görülmektedir.
Tavaya zeytinyağını ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı soteliyoruz. Üzerine doğradığımız biberleri ekleyip kavuruyoruz. Salçayı, rendelediğimiz sarmısakları, tuzu ve baharatları ekleyip biraz kavurduktan sonra üzerine patlıcanlarıda ekleyip biraz daha kavuruyoruz biraz suyla birlikte bir kaç dakika pişiriyoruz.
Kurutulmuş patlıcanları kaynayan suyun içerisine atın ve yumuşayana kadar, yaklaşık 5-7 dakika bekletin. Ardından suyunu süzdürerek soğuk suya alın.
Güneşli ortamda kurutma, gölgedekine göre daha hızlı gerçekleşmiştir. Çördük otunun taze halde iken %0,54 olan uçucu yağ oranı, kurutma sonunda gölgede %0,43'e, güneşte ise %0,30'a düşmüştür. Bu da, çördük otu uçucu yağ oranının gölgede kurutmada %20,4, güneşte ise %44,4 oranında azaldığını göstermektedir (p<0,01).
Bunun yanı sıra, kurutmalıkları serin ve kuru bir yerde saklamak önemlidir. Sıcaklık ve nem, kurutmalıkların bozulmasına neden olabilir. Dolayısıyla, biber ve patlıcanları buzdolabında veya dondurucuda saklamak daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde patlıcan ve biber paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri