Üçlü dizelerle yazılan güftelere ve manzum eserlere müselles denir.
Müselles:Her üç mısradan oluşur. Terbi:Bir gazelin beyitlerinin önüne başka bir şair tarafından aynı konu,ölçü ve uyakta ikişer dize eklenerek oluşur. Muhammes:Aynı ölçüde beş dizelik bentlerden oluşur. Tahmis:Bir gazelin beyitlerinin önüne başka bir şair tarafından aynı konu,ölçü ve uyakta üç dize eklenerek oluşur.
Arapça sözlük biliminde teslîs, aynı harflerden oluşan bir kelimenin üç farklı harekesine göre aynı veya ayrı mânalarda üç biçimde (üç ayrı kelime gibi) kullanılması demektir. Bu şekilde kullanılan kelimeye müselles adı verilir.
Onun şiirlerine göre müselles din büyükleri için hece vezniyle yazılmış, en az 7, en fazla 12 bentten oluşan, üçüncü mısraları nakaratlı, aaA, xaA… şeklinde kafiyelenen şiirdir.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı.
İlgili 39 soru bulundu
Müselles kelimesinin sözlük anlamı üçtür. Üçe katlanan nesneler ve kağıtlar da müselles denir. Geometride ise üçgen kelimesinin yerine müselles sözcüğü kullanılır.
Müselles kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Musammat, aynı vezinde üç ve daha fazla mısralı değişik sayıdaki bendlerden oluşan nazım şekillerinin genel adıdır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Yaşlıların anlatım ve özlemlerinden hareketle tekrar yapılmaya başlanan müselles köylüler ve bilenlerce büyük ilgi görüyor. Geğecek veya yaban elması diye bilinen meyve,pekmez kıvamına yakın bir şekilde şırahnalarda kaynatılarak halkın beğenisine sunuluyor.
Eğer Osmanlıca hâlâ eğitimde geçerli dil olsaydı öğrenciler üçgenin alanını şöyle tanımlayacaklardı: Bir müsellesin mesaha-i sathiyesi, kaidesiyle irtifaının hasıl-ı darpının nısfına müsavidir. Yani: Bir üçgenin alanı, tabanı ile yüksekliğinin çarpımının yarısına eşittir.
Sadr ile aruz, ibtida ile acz arasında kalan bölüm haşv olarak isimlendirilir. Uyaklı bir beyite "beyt-i musarra", uyaksız olanlara "ferd" ya da "müfred" denir. Divanlarda müfredler müfredat adıyla ayrı bir bölümde toplanır. Uyaklı beyitlerin olduğu bölüme de "metali" denir.
Herhangi bir şiirde iki mısrası birbirine kafiyeli olan bölüm musarra olarak ifade edilir. Aynı zamanda mukaffa ya da matla gibi isimler üzerinden de bilindiğini söylemek mümkün. İki mısra üzerinden cümlenin yüklemi kısımlarının birbirine uyumu musarra beyit olarak ön plana çıkar.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir.
[1] Aynı ölçüde onar dizelik bendlerden oluşan nazım biçimi.
Genelde Türk Edebiyatında beyit sayısı 4 ila 15 beyit arasında yer alır. Genelde tekli olarak kaleme alınan beyitler 15'i de geçebilecek şekilde de yazılabilmektedir. Ancak örnekleri az bulunur. 15 beyiti geçen uzun gazeller; Gazel-i Mutavvel adı verilmektedir.
Şarkıda her bentin üçüncü dizesine miyan (orta) denmektedir. Miyan bölümü şarkı için en önemli bölümdür çünkü burada en dokunaklı söz söylenir. Şarkılar çoğunlukla aşk, sevgiliye övgü, eğlence ve alemler hakkındadırlar. Şarkı türünü Divan şiirine Türkler kazandırmışlardır.
Gazel ve kasidelerde uyağın mısra ortalarda olması beklenir. Dolayısıyla anlatılanların hepsi musammat gazel özelliklerine kapsamaktadır. Eğer ki bir musammat gazelin orta mısralarında uyak varsa ve orta mısralardan ikiye bölünebiliyorsa bu musammat gazeldir.
MUSAMMAT: *Sözlük anlamı; inciyi ipe dizmek demektir. *Mısra sayısı 4 ile 10 arasında değişen bentlerden meydana gelen şiirlerin genel adıdır.
Günümüzdeki kullanımı yaygın olarak edebiyat terimine işaret eder. Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır.
Kelime Anlamı: Mülevves kelimesi, karma veya karışık anlamına gelir. Bir şeyin içinde birçok farklı unsurun bulunduğunu veya karıştırıldığını ifade eder.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
[3] (edebiyat) Divan edebiyatında bir gazelin her beytinin başına üç dize katılması durumu, beşleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri