Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilen patlıcan, bu aylarda da pazarlarda ve marketlerde satışa sunulur. Yaz mevsimi boyunca hasat edilen patlıcan sonbahar mevsiminde de hasat edilmeye devam edilir. Yaz mevsiminin başından sonbaharın sonuna kadar hem taze hem güzel patlıcan bulmanız mümkündür.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Hem yemeklere hem de mezelere tat vermektedir. Düşük sıcaklıklara ve don olaylarına son derece duyarlıdır. Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Ayrıca bazı türleri sonbahar aylarının sonuna kadar hasat edilmeye devam eder.
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
İlgili 26 soru bulundu
patlıcan'ın ingiliz ingilizcesindeki adı. amerikancası eggplant.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Fiziksel ve zihinsel gelişimleri için ek gıdalar Bebekler için önemli besinlerdir. Patlıcan ise bu ek gıdalardan biridir. Fakat, yüksek oranda nikotin içerdiğinden dolayı Bebeklere Patlıcan 2 yaşından önce verilmemesi gerek bir sebzedir.
Ticari patlıcan çeşitlerinin çoğu, dikim işleminden 60-100 gün sonra hasat edilebilir.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Dünya genelinde en çok yetiştirilen sebzelerden biri de patlıcandır. Patlıcan hem sonbahar hem de yaz mevsimi sebzesidir.
Türk mutfağında eşsiz bir yere sahip olan patlıcan, yaz mevsimi geldiğinde reyonlarda yerini alır. Kimi yörelerde yazın bol bol alınıp kurutulması da yapılır. Güneş altında bekleyerek kuruyan patlıcanlar kışın da sofralarda tüketilir.
Yaz Sebzeleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Patlıcan ılık iklimlerde senelik, tropik iklimlerde ufak bir ağaç şeklinde büyüyen bir çok senelik bir kültür bitkisidir.Patlıcan çeşitli ekolojik şartlara bağlı olarak %0.2-46.8 oranında değişmek üzere ortalama % 6.75 oranında yabancı döllenme göstermektedir.
Patlıcan: Nikotin içerdiği ve besleyici değeri olmadığı için önerilmez. İnek sütü: Alerji yapma olasılığı yüksektir. Aşırı tüketiminde kansızlık ve kabızlık da yapabilir, bu yüzden bebeğe 1 yaşından önce verilmemelidir.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
Patlıcan da diğer meyve - sebze arkadaşlarının yanında oldukça normal gözükse de, zaman zaman cinsel organı temsil etmek amacı ile kullanılabiliyor. Bu normalin dışındaki kullanımı sebebiyle Instagram'ın patlıcan emojisini yasakladığı da BuzzFeed tarafından doğrulanmış durumda.
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi patlıcanın seks üstündeki etkisi kanıtlandı... Dr. Ahmet Kuytul'un yaptığı araştırmaya göre, patlıcan yemek erkeğin cinsel gücüne güç katıyor!..
Patlıcanın faydaları genel olarak şöyledir: Kalp Sağlığı: Lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini içeriği ile tüm kalp sağlığını destekler. Kan Kolesterolü: Düzenli olarak patlıcan tüketimi kilo kontrolü sağlarken aynı zamanda da kan kolesterol (LDL) düzeyinin dengelenmesinde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri