Patlıcanın uzmanlar tarafından şekeri yükselttiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden şeker hastaları patlıcanı sık sık tüketmemelidirler.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar. Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir. Düşük karbonhidrat içeren besinlerin yemeklere lezzet ve renk katması göz/damak zevki açısından da önemlidir.
Patlıcanların nitelikleri, onları vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesinin düzenleyicisi olarak yararlı kılmaktadır. İnsülin seviyeleri stabil olduğunda ve vücut kan şekeri içinde şiddetli dalgalanma, diyabetin potansiyel olarak tehlikeli tarafını engelleyebilir. Patlıcan zengin bir besin kaynağıdır.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 17 soru bulundu
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Çalışma, salatalık suyunun yaş grubundaki kan basıncını düşürmede "önemli bir etkisi" olduğunu gösterdi. Salatalık suyunu sıkmak için bu bir neden olabilir. Salatalık kan şekerini düşürür mü? Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Domatesin içerdiği doğal şekerin, şeker hastalarının kan şekerini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi. Her yemekte, her sofrada bulunan domates ile bilinmeyenler ortaya çıktı. Mutfakta her öğünde ihtiyaç duyulan domates aslında bilindiği kadar faydalı değil.
Şeker hastalığını düşürmek ve denge yakalamak için en önemli bitkiler içerisinde tarçın gelir. Aynı zamanda diyabet ile mücadele eden zencefil ve kan şekerini kontrol altına alan çörek otu bu konuda öne çıkar. Meyve olarak Çilek, greyfurt ya da portakal gibi kaynaklar dengeli şekilde tüketilebilir.
Pancar, mısır ve pirinç gibi sebze ve tahıllardan uzak durulmalıdır. Beyaz ekmek tüketilmemelidir. Kek, poğaça, börek gibi unlu mamuller tüketilmemelidir. Patates ve patates türevi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Patlıcanın şekeri yükseltip yükseltmeyeceği ise halk arasında merak edilen bir sorudur. Patlıcanın uzmanlar tarafından şekeri yükselttiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden şeker hastaları patlıcanı sık sık tüketmemelidirler.
TAZE FASULYE ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ? Şeker hastaları için önemli besin maddesi olan taze fasulyeyi tüketmek, kişinin kan şekerini yükseltmez.
Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kandaki yüksek sodyum miktarıdır. Yemeklerin yanında turşu tüketmek istediğinizde düşük sodyumlu ve tuzsuz turşuları tercih edebilirsiniz. Turşu tüketimi tansiyon ve şeker hastaları için ölçülü olmalıdır. Günlük turşuları tüketebilirsiniz.
Yüksek miktarda lif içeren turşu, kan şekerini dengeliyor. Ancak diyabet hastalığınız varsa turşu tansiyonu yükseltebilir. Bu da böbrekleriniz için bir risk oluşturabilir. Diyabet hastalarının turşuyu tüketmemesi gerekiyor.
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Patlıcan içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kemik oluşumunu destekleyerek, anemi semptomlarını azaltabilmektedir. Ayrıca patlıcan, diyabeti yönetmede, sindirim sistemini düzenlemede de etkilidir. Dünyada birçok patlıcan çeşidi bulunur ve farklı şekillerde yemeği tüketilir.
Patlıcan değerli bir lif kaynağıdır. Lif, sindirim fonksiyonunu arttırır ve kolesterol seviyelerini kontrol eder. Patlıcan, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir K kaynağıdır.
Peynir, yüksek oranda protein içerir. Yanı kan şekeri artışlarını dengeleyebilir.
Diyabet Düşmanı
Alman bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahve tip 2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azaltıyor.
Şeker hastaları her tür ekmek cinsini tüketemez. Şeker hastaları için en uygun ekmek türü tam çavdar ekmeğidir. Tam çavdar ekmeği, vücudun şeker dengesinin sağlanmasında çok faydalıdır. Söz konusu ekmeğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri