Spontan ıkınma, gebenin ses çıkararak ve nefes vererek yaptığı ıkınma tipidir. Gebe ıkınmayı spontan olarak gerçekleştirmektedir ve ıkınma kontraksiyonun şiddetiyle uyumludur.
Sancı geldiğinde burundan nefes alarak derin bir karın solunumu yapmalısınız. Ikınma kuvvetli ve uzun olmalıdır. Bebeği aşağı doğru kuvvetlice itmelisiniz. Bu ıkınma süresince nefesinizi tutmak yerine yavaşça ağızdan “ıııııııı” şeklinde ses çıkartarak nefes vererek de ıkınabilirsiniz.
En ilginci de alıştığınız 9 aylık karnınızın inmiş halini seyretmek olacaktır. Doğumun ikinci evresi, birkaç dakika sürebileceği gibi, ilk doğumlarda, 2 saati, ikinci doğumlarda 1 saati bulabilir. Epidural anestezi de ise bu süreler 1 er saat daha uzayabilir.
Doğumun ikinci evresi; ağrıların sıklık ve süresinde artma ile karakterize, servikal dilatasyonun tamamlanması ve kontraksiyonların olması ile başlayıp bebeğin doğumuna kadar olan süreç olarak tanımlanmaktadır.
Spontan ıkınma (açık glottis-nefes vererek) tekniğinde ise kadınlar, kontraksiyon süresince ortalama 3-5 kez ve 5 saniye süreyle dudaklarını büzerek çorbaya üfler gibi nefes vererek ıkınır ve nefes verirken, ıkınırken ses çıkarabilir.
İlgili 39 soru bulundu
'gebe tam açık olduğunda ağrılarıyla beraber ıkınmaya teşvik eden ve yönetimi doğum ekibi tarafından yapılan' Valsalva tipi ıkınma (Hemen Ikınma) olmuştur. Valsalva (kapalı glottis ile) ile ıkınma, litotomi pozisyonunda, servikal dilatasyon tamamlanınca gebeyi güçlü bir şekilde ıkınmaya özendirmek şeklinde yapılır.
Evre 4: En ileri evre olan Evre 4, kanserin gırtlak dışındaki organlara veya uzak lenf düğümlerine yayıldığını gösterir. Bu aşamada kanserin tedavisi zorlu olabilir ve yaşam beklentisi etkilenebilir.
Normal Doğum (Spontan Vajinal Yolla Doğum)
Bebeğin gelişiminin normal sınırlarda seyir gösterdiği ve annenin vücut yapısının uygun olduğu durumlarda önemli bir sorunla karşılaşmaksızın doğumun gerçekleşmesi mümkün olabilir.
Doğum sancılarının başladığı andan , bebeğin doğmasına kadar olan sürece TRAVAY denilir. Travay sürecinde rahim ağzının yumuşaması, amnion kesesini açılması, bebeğin anne rahminden çıkıma doğru doğum sancılarıyla itilmesi gibi olaylar yer alır.
1. evre: açılma (dilatasyon) 2. evre: bebeğin çıkışı 3. evre: plesanta(bebeğin eşi) çıkımı
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Rahim ağzı ilk gebeliklerde saatte 1 cm açılır.10 saatte tam açık olur. Bu dönem 12 saati geçer ise uzamış doğum eylemi denir. Rahim ağzının (serviks) tam açık olduğundan bebeğin rahim içinden dış ortama çıkma sürecidir. İlk gebeliklerde bu süre 2 saate kadar uzayabilir.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur. Bazen 2. evre (ıkınma evresi), doğuma kadar su gelmesi olmayabilir. Hiçbir belirti yokken su gelmesi ise, doğumun başladığının bir göstergesidir ve kasılmalar olmasa da, sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Ikınma dürtüsü genellikle doğumun 2. evresinde ortaya çıkar. Doğumda ıkınma; fetüsün pelvisten iniş süreci ile doğumda ikinci evrenin kısaltmasını ve doğumu kolaylaştırmayı sağlamaktadır. Valsalva (kapalı glotis) ve spontan (açık glotis) olmak üzere iki tip ıkınma mevcuttur.
DİSTOSİLER ( Zor Doğum Eylemİ ) Doğum eyleminin normalden saptığı durumu tanımlamak için kullanılır. Diğer bir değişle zor doğum eylemi anlamındadır.
İlerlemeyen Eylem: Anne adayının kasılmaları düzenli ve güçlü olmasına rağmen rahim ağzının açılmaması ya da bebeğin kafasının aşağıya inmemesi durumunda sezaryen gerekliliği ortaya çıkar. Eylemin ilerlememesinde en önemli neden bebeğin kafasının doğum kanalına uygun şekilde girmemesidir.
Doğum, rahmin düzenli kasılmalarıyla başlar. Yarım saatte bir olarak başlayan doğum sancıları daha sonra 5 dakikaya iner. Bu aşamadan itibaren doğum eylemi başlamış olmaktadır.
En genel şekliyle kimyasal yani sessiz gebelik, normal bir hamilelik olmadan yumurtanın döllenmesi ve embriyonun gelişme göstermeden gebeliğin devam etmesi şeklidir. Kimyasal gebelik sadece laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bazı tetkikler ile anlaşılabilmektedir.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Epizyosuz (dikişsiz) normal doğum yapılabilmesini sağlayan bazı egzersizler söz konusudur. Gebelik boyunca yapılacak pelvik taban egzersizleri, perine masajı vb. dikişsiz normal doğum yapılmasına yardım edebilir. Doğum esnasında alınan pozisyonların da buna olanak tanıyabildiği bilinmektedir.
Glottis kanserises tellerinde başlar. Supraglottik kanserlarenksin üst kısmında başlar ve yiyeceklerin soluk borunuza kaçmasını engelleyen kıkırdak parçası olan epiglotisi etkileyen kanseri içerir. Subglottik kansergırtlağınızın alt kısmında, ses tellerinin altında başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri