Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden patlıcanlı kebabın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi sevinç yaşattı. Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden "patlıcanlı kebap" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Doğradığımız patlıcanlar, fırın tepsisine bir parça patlıcan ve bir parça et gelecek şekilde tepsinin kenarından ortasına doğru dizilir. Patlıcanların üzerine ve ortasına domatesler dörde bölünerek, biberler 4 parmak eninde kesilerek konur. 250 derecelik fırında, 1 saate kadar pişirilir.
Kıyma, yağ, tuz ve baharatlarla güzelce yoğurulur, yuvarlanır. Patlıcanlar 4-5 cm kalınlığında halka halka dilimlenir. Yuvarlak tepsinin içerisine, patlıcanların kesim sırası bozulmadan bir patlıcan bir köfte şeklinde dizilir. Üzerine biraz tuz serpilir ve elimizle serpme usulü hafif hafif su atılır.
Ama artık mevsimlere bağlı sebze kalmadığı için her mevsimde bu yemek oluyor. Asıl zamanı ise, temmuz ve ağustos ayıdır. Fırat Nehri'nin kenarında o kumlu toprakta yetişen patlıcan ile yapılan kebabın lezzeti başkadır. Talep çoktur. Patlıcan kebabı yaz mevsiminin yemeğidir ama kışın da çok fazla talep var" dedi.
İlgili 30 soru bulundu
Fırında Patlıcan Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, fesleğenli kremalı patates çorbası, fırında patlıcan kebabı, garnitürlü pilav ve dereotlu ayran son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Etler yumuşacık, lokum gibi olur ve patlıcanlar da en özellerinden seçilir. Antep'te patlıcan kebabı için Çulcuoğlu Lokantası en sık tercih edilen mekanların başında gelir.
Tuzlu su dolu bir kap içerisine patlıcan dilimlerimizi alalım, 15-20 dakika kadar acısının çıkması için bekletelim. Üzerine bir tabak kapatalım, bu şekilde patlıcanların yüzeye çıkmasını da engellemiş oluruz. Sürenin sonunda patlıcanlarımızın suyunu süzelim ve güzelce kurulayalım.
Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çözü; her şişe iki tike ciğer, 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplayın. Şişlere geçirilmiş ciğerleri harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirin. Pişerken üzerine damak zevkinize göre tuz, biber, kimyon atın.
ama ismini doğru duydunuz şıllık tatlısı. Şanlıurfa yöresine ait bir tatlıdır.
Cağırtlak kebabı tercihen erkek koyundan akciğer, karaciğer, yürek, böbrek ve yağ olarak çöz yağı veya kuyruk yağının terbiye edilmeden bir şişe sırasıyla tek tek dizilerek mangalda pişirilmesiyle elde edilen kebaptır.
Tarifte damak zevkinize göre dana eti, kuzu kuşbaşı veya kemikli et kullanabilirsiniz. Kırmızı et yerine kuşbaşı tavuk tercih edebilirsiniz. Patlıcanların acısının çıkması için doğradıktan sonra tuzlu suda bekletmelisiniz.
Fırında patlıcan kebabı için; bir kaba 200 gr kıyma koyun. Üzerine 1 adet rendelenmiş soğan, damak tadınıza göre tuz, nane, kekik, karabiber, kimyon ve 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz ekleyin. Hazırladığınız köfte harcını iyice yoğurup, 20-25 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Kuzu ciğeri kebabına antepte cartlak kebabı denir ve küçük küçük tezgahlarda pişirilir ve anteplilerin gece gündüz yirmi dört saat istedikleri satlette bulabilecekkeri bir kebabtır. Çünkü çok sevildiği için antepte sıkça bulunur.
Urfa Ciğer Kebabı Yapılışı:
Kuzu karaciğeri fındık büyüklüğünde küpler halinde doğranır. Kuzuların kuyrukları kuyruklar ciğerlerden biraz daha küçük olacak şekilde doğranır. Kebap şişinden daha ince ve kısa olan özel ciğer kebabı şişlerine; bir ciğer + bir kuyruk + iki ciğer + bir kuyruk + bir ciğer saplanır.
Patatesler ince uzun dilimlenip kızartılır. Daha sonra ayrı bir tavada kıyma kavrulur sırasıyla soğan, kırmızı biber, yeşil biber ve domates eklenip pişirilir. En son tereyağı ve baharatlar da eklenip ocaktan alınır.
Sırığa geçirilmiş oğlak, bu ocakta yaklaşık 3-4 saat boyunca çevrilerek pişirilir. Oğlağın veya oğlakların çevrilerek pişirilmesi sonucu eriyen yağlar büyükçe bir sinide toplanır ve etle birlikte tiridine banılarak yenilir. Oğlak kebabı yörenin asırlardır var olan geleneksel yemeğidir.
Patlıcanları dilimleyip, tuzlu suda yarım saat bekletelim. Bu aşamada yoğurma kabına kıyma, soğan, sarımsak, yumurta, maydanoz, galeta unu ve baharatları alarak güzelce yoğuralım. Malzemeler birbiri ile özleştikten sonra harcımızdan parçalar koparalım ve şekil verelim.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Simit Kebabı
Gaziantep'in özel kebaplarından. Kıyma ile “simit” denen bulgurun yoğrulmasıyla yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri