Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır. 2- Kızartma: Karnıyarık, imambayıldı, patlıcan oturtma, patlıcan musakka, islim kebabı ve kızartmalık olarak patlıcanları dondurucuda saklamakta bir başka yöntem. Patlıcanlar hangi yemekte kullanılacaksa o şekilde kızartılır. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır.
Isınan yağda çevirerek kızartıyoruz. Havlu kağıt üzerine çıkarıp biraz bekletiyoruz. Fazla yağını çekip soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyuyoruz. Pipetle havasını çekip, poşeti kapatıyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
Patlıcanların mevcut kabukları soyduktan sonra ise oda sıcaklığında bütünüyle soğuyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Soğuyan patlıcanlar porsiyonlar halinde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Poşetlerin ağzı bağlanır ve sonra üstüne tarih etiketi koyulur. Bu işlemin ardından buzluğa yerleştirilir.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
Yıkanmış patlıcanların sap kısmındaki sivri kısımları kesin, sadece tepedeki sap kısmı kalsın. Harlı ateş veya odun kömüründe közleyin. İlk sıcaklığı geçince kabukları soyun. Limonlu suda bekletin.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Bir tencereye yağ katın kızarınca biber ve soğanı katın kızarınca patlıcanları da ilave edin ve kavurun kavrulunca domatesleri de ilave edip pişince kavanozu kaynar suyla çalkalayın ve pişmekte olan patlıcanı kavanoza doldurup kapağını kapağını kapatıp çevirin ,24 saat bekletin sızarsa açıp kullanın sızmazsa düzeltip ...
Kabaklarınızı tazeyken alıp kış ayına yemek isteyebilirsiniz ya da daha uzun süre taze yemek için saklayabilirsiniz. Kabağı buzdolabında ya da dondurucuda saklayabilirsiniz.
Isınan yağda çevirerek kızartıyoruz. Havlu kağıt üzerine çıkarıp biraz bekletiyoruz. Fazla yağını çekip soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyuyoruz. Pipetle havasını çekip, poşeti kapatıyoruz.
Çok pişirmeyin dondurucudan çıktığında da tekrar pişeceği için biraz diri kalması önemli. Pişen patlıcanları tepsiye dökün soğutun. Soğuduktan sonra buz dolabı poşetlerine yiyeceğiniz miktarda pay edin dondurucuya yerleştirin.
Kızartılan patlıcanlar havlu kağıt üzerinde yağı süzülür ve soğuma bırakılır. Domates ve biberler arzu edilen şekilde doğranır ve patlıcanların içine yerleştirilir. Patlıcanlar kilitli buz dolabı poşetine yerleştirilir. Pipetle havası çekilir kapatılır ve buzluğa kaldırılır.
Önce patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda 10 dakika bekletin. Sonra iyice kurutun ve fırını 200 derecede ısıtın. Kuruyan patlıcanlara sadece bir yönüne bıçakla karnıyarık çizgisi çekin kesin yani. Fırına atmadan önce karabiber ve tuz ile ovalayın ve fırınlayın.
Tahmini 1 kg patlıcan için yarım kg kavanoz yeterli. Bu arada patlıcanları öyle ağzına kadar doldurmayın. 2 parmak boşluk kalsın kalan o boşluğa yağımızı ilave edip sıcak olan kapağı yanmadan dikkatlice ve sıkıca kapatıp ters bir şekilde kavanozu tencereye oturtalım.
Ben patlıcanların yarısını karnıyarık olarak yarısını da normal kızartmalık olarak hazırladım. Biberleri de yıkayıp dilimleyelip hazırlayalım. Daha sonra kızgın yağda patlıcanları ve biberleri kızartalım. İyice soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldıralım.
Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri