Acı suyu çıkan patlıcanları güzelce kurutun. Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın. 7-10 gün arasında bir sürede patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Patlıcanlar; hava bol güneşli ve sıcaksa genellikle 2 gün içerisinde yeteri kadar kurur ancak havaya göre bu süre bir hafta ya da 10 güne kadar uzayabilir.
Patlıcanlarınızı kurutma işleminden önce bol suyla iyice yıkamayı da unutmayın. Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Patlıcanlarınızın arasında aralık olmasına özen gösterin. İpe dizdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. Güneş ışıklarını ne kadar aldığına bağlı olarak 7-12 gün arasında bekletin. Bir diğer yöntem için ise kemer ya da bostan patlıcanları kullanabilirsiniz.
Kurutulmak istenilen biberin ilk önce içi boşaltılarak çekirdekler ayıklanır. Daha sonra içi iyice yıkanan biberler ipe dizilerek güneş gören bir yerde kurumaya bırakılır.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
İpe takılan patlıcanları suya batırıp, çıkartınız. Kalan tohumlar suda temizlenecektir. Daha sonra terasta güneş alan bir ortama çamaşır ipine asınız. 3 günde kuruyacaktır. Kuruyan patlıcanlarımızı kışın yapacağınız zaman önce kaynar suya koyunuz.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Patlıcanları oyduktan sonra kapalı taraflarından yani bir boş bir bardak gibi düşünün bardağın dibinden pamuklu bir ip ve iğne ile geçirin ve ipe dizin çok güneş alan hafif rüzgarlı bir yerde kurutun.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Sabaha kadar vaktiniz varsa çamaşırı kurutmak istediğiniz odada hava sirkülasyonu sağlayın. Çamaşırı hızlı kurutmak için yapılabilecek en mantıklı ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri de kaloriferin üzerine sermektir. En çok tercih edilen yöntemlerden bir diğeri de fön makinesi ile çamaşırı kurutmaktır.
Sudan çıkarınca iyice kurutun. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve patlıcanları da bu bezin üzerine serpin. 7-10 gün arasında kavurmalık patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Bu yüzden yaz aylarının taze maydanoz ve dereotunu kurutmak istiyorsanız maydanoz ve dereotunu iyice yıkayıp kuruladıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. 160 dereceye ayarlı fırında kurutun. Daha sonra elinizde iyice ufalayıp kavanoza aktarabilirsiniz.
Kurutulmuş patlıcan, taze ürünün uygun şartlarda gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma sonucunda kurutulan üründeki suyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal kuru patlıcan içindeki besin değerleri , vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok yükselir.
Alacalı soyuyoruz, ortasına bıçakla çizik atıyoruz ve patlıcanın sapını koparıp kestiğimiz yerlere koyuyoruz ki kuruyunca ortası açık kalsın. İpe saplıyoruz ve güneşte kurutuyoruz. Hem sağlıklı hem de çok lezzetli oluyor arkadaşlar tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri