Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Yeniden bol tuzlu ve soğuk bir su hazırlayıp patlıcan dilimlerini içerisine koyun. Suyun rengi değişene kadar içerisinde bekletin. Soğuk ve bol tuzlu bir suyun içerisinde bekleyen patlıcanlar daha az yağ çekecektir.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz. Suyunun rengini değiştiğini gözlemleyeceksiniz. Suyu siyahlaşınca o suyu boşaltıp patlıcanları yeniden sudan geçirin. Sudan geçirip kuruttuktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Patlıcanın kabuklarını soyup yemeğe göre doğradıktan sonra, tuzlu suyun içerisine alarak 15 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve temiz kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Patlıcan kızartması için:
Bir çay kaşığı tuz ilave ettiğiniz suyun içinde patlıcanları 5 dk bekletip, süzün ve fazla suyunu kağıt havlu yardımı ile alın. Kızartma yağını, ocağa alın ve yağı kızdırın. Yağ iyice ısındıktan sonra patlıcanları ilave edin. Kızaran patlıcanların üzerine domates sos ilave edin ve servis edin.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
Peki patlıcan nasıl seçilir? Rengi siyah olmalı ve tutulduğunda elinize bulaşmamalıdır. Çünkü eğer patlıcan dışa renk veriyorsa ilaçlanmıştır. Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir.
Patlıcanlar öncelikle soyulup yıkanır. Acısının alınması için soğuk bir tuzlu suda bekletilir. Sonrasında su değiştirilip tekrar su içerisinde bekletilir. Ardından patlıcanlar dilimlenir ve yeniden temiz bir tuzlu suyun içerisine konulur.
Patlıcanlar pijamalı şekilde soyulup küp küp doğranır. Daha sonra haşlamaya koyulur. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika haşlanılır. Haşlanan patlıcanın suyu süzülür zeytinyağı veya tereyağ ile 5 dakika kadar kavrulur.
Közlenmiş patlıcanı salata veya meze olarak tüketecekseniz limon, yemeğini yapacaksanız süt ekleyebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra zeytinyağlı, limonlu suda bekletmek de kararmalarını önleyecektir.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz.
Patlıcan yedikten sonra vücutta aşırı bir mukus üretimi olur. Aşırı mukus üretimi sonucunda burunda akıntı gözlemlenir. Aynı zamanda kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın.
Patlıcanların saplarını kısaltın ve kabuklarını alacalı soyun. Alta geçmiyecek şekilde boydan boya çizin. 20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın. Bir tavaya 1 bardak sıvıyağı koyun ve patlıcanların her iyice yumuşayıp rengi dönünceye kadar kızartın.
Zeytinyağı kullanın.
Kızartma yapımında genellikle ayçiçek yağı kullanılsa da, aslında zeytinyağı besinlerin daha az yağ çekmesini sağlar. Yüksek ısılara dayanabildiği için, lezzeti de yerinde olacaktır. Yağın içerisine 1 çay kaşığı sirke ekleyin. Sirkeyi, yağ kızmadan ve yağı ocağa almadan önce eklemeniz önemli.
Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri